Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son 12 aylık ihracatımız 254,8 milyar doları buldu

24 Kasım 2023 15:49

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Türkiye İnovasyon Haftası İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şu şekilde: 

"Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerinin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 2014 yılında 460 başvuruyla başladığımız inovalig'de bu sene 2003 başvuruya ulaştık. İlk günden beri sahip çıktığımız bu etkinliklere bundan sonra da gereken desteği vereceğiz. Yeter ki siz çalışın, üretin, istihdam oluşturun. Yeter ki siz Türkiye'nin potansiyeline güvenmeye devam edin. Sizi asla yalnız bırakmayız.

Gereken desteği her zamanki gibi vereceğiz. Siz yeter ki çalışıp istihdam oluşturun. Sizi asla yalnız bırakmayız. 30. yaşını kutlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne desteğimizi sağladık. Sorunlarınıza çözüm aradık, başarılarınızla gurur duyduk. Neye ihtiyacınız varsa gidermenin gayreti içinde olduk. Gerek ülkemize gelen devlet başkanları ile görüşmelerde gerek yurt dışı seyahatimizde öncelikli gündemimiz hep sizin meselenizdir. Salı günü Cezayir ziyaretinde de bize ilettiğiniz konuları ele aldık.

Gümrük işlemlerinin en az maliyetle yapılması konusunda kendimizi geliştiriyoruz. Kolaylıkların başında hususi damgalı pasaport imkanı var. Müşterileriniz ile hızlı irtibat için 2017'de bu uygulamayı hayata geçirdik. 35 bin ihracatçımıza pasaport verdik. Eximbank 2022 sonu 45 milyar dolarlık destek sağladı. Devlet yardımlarının toplam tutarı 8 milyarı buldu. 

"İhracat hacminde başarı hikayesi yazdık"

İhracat hacminde başarı hikayesi yazdık. Göreve geldiğimizde yılda 36 milyar dolar ihracatı olan ülkemiz 254 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatını en hızlı artıran 3. ülke olduk. Yükseliş trendini devam ettiriyoruz. İhracatımız Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 7.4 oranında artarak 22 milyar dolara çıktı. Son iki aylık ihracat 254 milyar doları buldu. Bu başarıda emeği, alın teri olan sizleri yürekten tebrik ediyorum."