Gündem

Çocuklara yüzme öğretmek için Uganda'ya giden Özlem Ulusan: Bu gölde yüzme spor değil hayati bir önem

20 Ekim 2022 23:35

Boğulmaların önüne geçmek amacıyla gittiği Uganda’da çocuklara 50 gündür yüzme dersi veren Özlem Ulusan, "Uganda’da yüzme spor değil hayati önem içeriyor. Anakaraya gitmek için botla ulaşım sağlıyorlar,  herhangi bir bot kazasında boğulma riski var, o yüzden de yüzme bilmek zorundalar" diye konuştu.

İstanbul’da profesyonel yüzme öğretmeni olan Özlem Ulusan, seyahate olan merakını işiyle nasıl birleştirebileceğini düşünmüş ve sonunda kendini 50 gündür Uganda’da boğulmaların çok olduğu bir bölgede çocuklara yüzme eğitimi verirken bulmuş.

Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na yaşadıklarını anlatan Ulusan, “Türkiye’den buralara gelip onlara yüzme öğretiyorum ve bu değerin farkında olduklarını bana hissettiriyorlar." dedi.

Özlem Ulusan'ın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

"Yaklaşık beş sene önce dünyayı gezmeye başladım, geçtiğimiz sene de çalıştığım kurumsal şirketten istifa ettim.

Seyahat ile işimi nasıl birleştiririm diye düşünüp araştırmaya başladım ve uluslararası gönülülük çağrıları yapılan Workaway platformunda Uganda’da yüzme eğitmenine ihtiyaç olduğunu söyleyen  bir çağrısı olduğunu gördüm. Bu çağrıya karşılık verebilmek için bir proje hazırladım ve altı ay süren bir sponsorluk arayışına girdim. Nihayetinde IDEA Universal Derneği projemin bütçesinin yarısını karşıladı ve ben de yola çıkmaya karar verdim. Yaklaşık 50 gündür buradayım. 

Uganda'daki Bunyoni Gölü'nde yüzme bir spor değil hayati önem içeriyor. 29 adacıktan oluşan bir gölün yanındayım, çevresinde yaşayan aileler ve çocuklar var. Anakaraya gitmek için botla ulaşım sağlıyorlar o yüzden de yüzme bilmek zorundalar.

Benim bulunduğum okulda 98 çocuk var. Uganda’da eğitim paralı. Aile çocuğunu okula göndermek istiyorsa para ödemek zorunda onlarında dışında bulunan okullar yardım kuruluşları olarak geçiyor. Avrupa’dan gönüllü öğretmenlik yapmak için bir sürü insan geliyor.

Burada beyaz insanlara 'Mzungu', siyah insanlara da Miçuga diyorlar ve bana burada Mzungu diye sesleniyorlar. Türkiye’den buralara gelip onlara yüzme öğretiyorum ve onlar bu değerin farkındalar. Yüzme konusunda çok yetenekliler.

Workaway (www.workaway.info) platformuna girdiğinizde kendi yeteneklerinize uygun bir işte dünyanın farklı ülkelerinde çalışabiliyorsunuz. Örneğin Brezilya’da bir tarlada... Sanırım 35 euro’luk bir yıllık üyelik ücreti var. Ben bu yola çıkarken bir sponsor buldum ve onların aracılığıyla buralara gelebildim. Yüzme zaten benim branşım ve ihtiyacı olan insanlara öğretmeyi çok sevdim.

Buradaki yerel halkın birçoğu İngilizce biliyor ama kendi dilleri çok zor sadece selamlaşmayı öğrenebildim. 'Matoke' diye yerel bir yiyecekleri var ve muza çok benziyor, patates tadında. Bu yemeğin dışında yerel halk fasulye, barbunya ve tatlı patates yetiştiriyor. Su ihtiyaçlarını gölden karşılıyorlar. İleride çok güzel hatırlayacağım anılar biriktiriyorum."