Dünya

CNN: Rusya, ABD ve Avrupa'dan yaklaşık 3 kat daha fazla topçu mühimmatı üretiyor

İstihbarat yetkilisi Rusya'nın "sahip olduğu her şeyi oyuna soktuğunu" söyledi ve "Savaş makineleri tam teçhizat çalışıyor" dedi

11 Mart 2024 13:18

T24 Dış Haberler

ABD'li yayın organı CNN, Rusya'nın ABD ve Avrupa'dan yaklaşık üç kat daha fazla topçu mühimmatı üretme yolunda olduğunu yazdı. 

NATO istihbaratının CNN ile paylaştığı Rus savunma üretimi tahminlerine ve Batı'nın Ukrayna'yı silahlandırma çabalarına aşina kaynaklara göre Rusya ayda yaklaşık 250 bin ya da yılda yaklaşık 3 milyon topçu mühimmatı üretiyor.

CNN'e konuşan üst düzey bir Avrupalı istihbarat yetkilisi, ABD ve Avrupa'nın birlikte Kiev'e göndermek üzere yılda sadece 1,2 milyon mühimmat üretme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

"ABD hedefi artık ulaşılamaz"

ABD ordusu 2025 yılı sonuna kadar ayda 100 bin top mermisi üretme hedefi koymuştu; üst düzey bir ordu yetkilisi geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, Kongre'de durdurulan 60 milyar dolarlık Ukrayna fonu ile bu rakamın bile artık ulaşılamaz olduğunu söyledi.

CNN'e konuşan üst düzey bir NATO yetkilisi "Şu anda içinde bulunduğumuz durum bir üretim savaşıdır" dedi ve "Ukrayna'daki sonuç her iki tarafın da bu savaşı yürütmek için ne kadar donanımlı olduğuna bağlı" diye ekledi. Yetkili, "Şu anda izlediğimiz bir numaralı konu mühimmatlar. Bu topçu mermileri, çünkü Rusya'nın gerçekten önemli bir üretim avantajı sağladığı ve savaş alanında önemli bir avantaj elde ettiği yer burası" dedi. 

Yetkililer Rusya'nın şu anda günde yaklaşık 10 bin mermi attığını, buna karşılık Ukrayna tarafından günde sadece 2 bin mermi atıldığını söylüyor. Avrupalı bir istihbarat yetkilisine göre bu oran 600 millik cephe boyunca bazı yerlerde daha da kötü.

Rus savaş makinesi tam viteste

NATO yetkilisi, Rusya'nın topçu fabrikalarını 12 saatlik vardiyalarla 7 gün 24 saat çalıştırdığını söyledi. Savaştan önce 2 ila 2,5 milyon arasında olan Rus nüfusunun yaklaşık 3,5 milyonu şu anda savunma sektöründe çalışıyor.

İstihbarat yetkilisi Rusya'nın "sahip olduğu her şeyi oyuna soktuğunu" söyledi ve "Savaş makineleri tam teçhizat çalışıyor" dedi.