Koronavirüs

Çin'in yurt dışından gelenlere karantina zorunluluğunu kaldıracağı öne sürüldü

Ülkede salgının başından beri başvurulan kısıtlayıcı tedbirler sürdürülüyor

Çin'in yurt dışından gelenlere karantina zorunluluğunu kaldıracağı iddia edildi.

22 Aralık 2022 19:50

Çin'in Covid-19 politikasındaki yön değişikliğinin yeni bir işareti olarak yurt dışından gelenlere zorunlu otel karantinasını kaldıracağı iddia edildi.

Hong Kong Uydu Televizyonu'nun (HKSKTV) merkezi hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Pekin, karantina zorunluluğunu 3 Ocak 2023'ten itibaren kaldırmaya hazırlanıyor. Yeni uygulama ile halen yurt dışından gelenlere "5 gün merkezi karantina artı 3 gün evde tıbbi gözetim" şeklinde uygulanan kontrol rejimi, yolcuların evde veya Çin'de ikamet etmiyorlarsa kendi seçecekleri otelde 3 gün tıbbi gözetim altında tutulmasıyla sınırlandırılacak.

Yerel yönetim, yeni uygulamaya dair henüz açıklama yapmazken kısaltılan karantina süresinin, ülke genelinde bir kural değişikliğinin habercisi olabileceği değerlendirmesi yapılmıştı.

"Geniş çaplı kapanma, merkezi karantina terk edilmeli"

Devlet Konseyi'ne bağlı Müşterek Salgın Koruma ve Kontrol Mekanizması, 7 Aralık'ta Covid-19 tedbirlerinin uygulanmasında yeni yaklaşımı duyurmuş, geniş çaplı kapanma, merkezi karantina, toplu testler ve seyahat kısıtlamalarının terk edilmesi gerektiğini belirtmişti. Yeni yaklaşım, Çin'in "sıfır vaka" olarak adlandırılan katı salgın kontrol tedbirlerinde değişime gideceğinin işareti olarak görülmüştü.

Karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyordu. Çoğu ülke virüsle belirli bir uyum içinde yaşamaya, hayatın akışını ve ekonomik faaliyetleri aksatacak kontrol tedbirlerinden kaçınmaya yönelik stratejileri benimserken Çin'de salgının başından beri başvurulan kısıtlayıcı tedbirler devam ediyor.(AA)