Dünya

Çin'in Marvel filmlerine uyguladığı 'de-facto' yasak sona erdi

Marvel filmleri geçmişte Çin'de gişe rekorları kırmıştı

18 Ocak 2023 08:26

Çin, Marvel filmleri üzerinde üç yıldır uyguladığı defacto yasağa son verdi. Ülkede Black Panther: Yaşasın Wakanda ve Ant Man and The Wasp gibi filmlerin vizyona girmesi beklenirken nedeni söylenmeyen engelle geçen üç buçuk yıl Disney’e bilet satışlarında yüzlerce milyon kayba sebep olmuştu. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Marvel filmleri Çin’de üşkenin yeni yılından sonra şubatta vizyona girecek.

Yabancı film gösterimleri, Çin Komünist partisinin propaganda departmanının bir parçası olan Çin Film İdaresi'ndeki düzenleyiciler tarafından onaylanıyor. CFA, sansürü sürdürmek ve yerli film endüstrisini korumak için rutin olarak yabancı filmlerin gösterime girmesini engelliyor.

CFA, Marvel filmlerinin 2019’dan beri neden engellendiğini hiçbir zaman açıklamadı. Film endüstrisi analistleri sebeplerin, LGBTQ+ karakterlerinin ve Özgürlük Anıtı gibi ABD vatanseverliğinin sembollerinin varlığı; röportajlarda kendi ülkesi hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle eleştirilen Eternals direktörü Chloé Zhao'nun işe alınması; ve ABD ile Çin arasında artan siyasi gerilim gibi maddeler olabileceğini söyledi.

Marvel filmleri geçmişte Çin'de gişe rekorları kırmıştı: İlk Kara Panter 2018'de Çin'de 105 milyon dolar kazanırken, Ant-Man ve Wasp aynı yıl 121,2 milyon dolar hasılat elde etti.