07 Temmuz 2025 12:44
Güncelleme: 07 Temmuz 2025 13:58
T24 Dış Haberler
Dünyadaki siyasi ve jeopolitik gelişmeler son hızıyla dengeleri değiştirmeye devam ederken, Çin ve Rusya gibi "Küresel Güney"in temsilcisi olan ülkelerin İran'a karşı pozisyonlarının ne olacağı da dünyayı okumaya çalışan analist ve insanların gündeminde ana gündem maddelerinden bir tanesi olmayı sürdürüyor.
İsrail ve İran arasında gerçekleşen çatışmaların ABD Başkanı Donald Trump'ın nihai "kararı" ile bir son bulması, sonrasında dünyadaki dengelerin ne şekilde gelişeceği noktasında soru işaretleri oluşturmaya devam etmişti.
New York Times'ın derlediği haberde, İran'ın Rusya'ya savaş için insansız hava araçları ve balistik füzeler satması ile beraber Çin'e petrol sevkiyatı yapmasının uluslar arasındaki birlik konusunda şüpheleri artırdığı notu kaydedildi.
Askeri ve ekonomik büyüklük açısından en güçlü iki ülke olan Çin ve Rusya, Amerika'nın eylemleri hakkında göstermelik kınamalar yayınlarlarken, İran'a maddi olarak yardım etmek için herhangi bir eylemde bulunmadıkları dikkat çekti.
Tarihi olarak Çin ile Rusya arasındaki bağ sorgulandığında, ortak Komünist geçmişe sahip olmaları ve 1950-1953 yılları arasında Kore Yarımadası'nda yaşanan ve Mao'nun Çin'inin de katıldığı Amerikan karşıtı savaşa dayandığı kaydedildi.
Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Direktörü Alexander Gabuev, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Gabuev, "Bu çatışmanın gerçekliği, Rusya ve Çin'in İran'ın imdadına koşmadığı şeklinde ortaya çıktı. Bu da tüm ‘eksen’ fikrinin sınırlarını ortaya koyuyor." dedi.
Sözlerine sürdüren Gabuev, "Her biri oldukça bencil ve başkalarının savaşlarına karışmak istemiyor. Bunlar çok farklı savaşlar ve farklı çatışma kümeleri. Bu ülkelerin ABD ve müttefikleriyle aynı yapıları, değerleri ve kurumsal bağları paylaşması gerekmiyor." ifadelerini kullandı.
Yazıda, aynı zamanda "otokratik sistemlere" sahip oldukları varsayılan Rusya ve Çin'in tarihsel perspektifte yıllardır ABD'ye bir kin ve düşmanlık beslemekte olduğu kaydedildi.
Amerika Katolik Üniversitesi'nde tarih profesörü olan ve Ukrayna'daki savaş üzerine bir kitap yazan eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Michael Kimmage da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kimmage, "Evet, Çin, Kuzey Kore, İran ve Rusya arasında muhtemelen çok mütevazı bir koordinasyon var, birbirleriyle konuşmaları ve ABD veya Batı ile aynı hayal kırıklıklarından bazılarına sahip olmaları anlamında” ifadelerini kullanarak ülkelerin çıkarları söz konusu olduğunda farklı şekilde davranabildiklerini kaydetti.
Psikiyatr Dr. Gülcan Özer: Sağlıklı ilişkinin anahtarı iyi bir cinselliktir; iyiden kastım haftada üç kez sevişmek değil |
© Tüm hakları saklıdır.