Bilim / Teknoloji

Çin'den teknolojide radikal adım: Intel ve AMD'ye rakip yerli çipler geliyor!

Çin'in ürettiği çiplerin Nvidia, Intel ve AMD'nin çipleriyle kıyaslandığında performans açısından aynı seviyede olup olmadığı hala tartışma konusu

15 Nisan 2024 09:52

Çin hükümeti, telekom ve teknoloji şirketlerine AMD ve Intel gibi yabancı şirketlerin işlemcilerini kademeli olarak kullanmayı bırakma talimatı verdi.

Emir verildi

Çin, telekom ağlarında yabancı yapım çipleri kaldırma planlarını hızlandırıyor. Ülke yetkilileri, telekom sağlayıcılarına 2027 yılına kadar Intel ve AMD gibi yabancı üreticilerin çiplerini değiştirmeleri talimatını verdi.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın yayınladığı emirle, sağlayıcıların ağlarında bulunan yabancı menşeli çipleri tespit etmeleri ve bunları kaldırmak için bir zaman çizelgesi oluşturmaları gerektiği belirtildi. Chip'in Çin yerel kaynaklarından aktardığına göre, bu karar, özellikle Kaliforniya merkezli Intel ve AMD'yi etkileyecek çünkü bu şirketler Çin'in ağ ekipmanlarında kullanılan işlemcilerin büyük bir kısmını sağlıyor.

Çin, Huawei'ye yapılanlara misilleme mi yapıyor?

ABD'nin yıllardır Huawei'yi telekom ağlarından çıkarma çabaları ve şirkete karşı yürütülen sert politikaları, Huawei'nin CEO'sunun kızının Kanada'da tutuklanması ve ABD şirketlerinin Huawei ile iş yapmasının yasaklanması gibi eylemlerle zirveye çıkmıştı. Ayrıca, Huawei cihazlarına Android sisteminin yüklenmesinin engellenmesi gibi adımlar da atıldı. Şimdi ise, Çin'den gelen hamlelerle misilleme zamanı geldi gibi görünüyor.

ABD'nin Nvidia ve AMD'nin en gelişmiş yapay zeka çiplerinin Çin'e ihracatını yasaklaması ve diğer ülkeleri de Çin'e çip gönderimini kısıtlamaya çağırması karşısında, Çin kendi işlemci endüstrisini geliştirme yolunda ilerliyor. Geçen yıl Huawei, Çinli SMIC tarafından üretilen kendi iç 5G çiplerini barındıran telefonlarını piyasaya sürdü. Ancak, Çin'in ürettiği çiplerin Nvidia, Intel ve AMD'nin çipleriyle kıyaslandığında performans açısından aynı seviyede olup olmadığı hala tartışma konusu.

Borsada neler olacak?

Yine de Çin'in yabancı yonga üreticilerini telekom ekipmanlarından aşamalı olarak çıkarma planı Intel ve AMD'nin gelirlerinde ciddi bir düşüşe neden olabilir. Elbette borsa değerlerine de darbe vurma ihtimali yüksek. Çünkü Intel 2023 yılında gelirinin yüzde 27'sini Çin'den elde ederken, AMD geçen yılki gelirlerinin yüzde 15'i Çin satışlarından elde etti.