Dünya

Çin'de protesto dalgası sürerken, kısıtlamalar yüksek vaka sayılarının gölgesinde gevşetiliyor

03 Aralık 2022 14:17

T24 Dış Haberler

Çin'de meydana gelen protestoların ardından Covid-19 önlemleri gevşetilmeye devam ediliyor.

Reuters'ın aktardığına göre cuma günü Pekin'deki Covid-19 test kulübeleri kaldırılırken Shenzhen de bazı diğer büyük şehirler gibi toplu taşıma için Covid-19 testi istemeyi bıraktı. 

Çin'de Koronavirüs vakaları son üç yılın en yüksek seviyelerine yaklaşırken bazı şehirler, ekonomideki yavaşlama ve kamuoyundaki rahatsızlık nedeniyle 'Sıfır Covid' politikasının kısıtlamalarını gevşetiyor. 

Chengdu ve Tianjin'den sonra cumartesi günü Shenzhen de toplu taşıma kullanımı ve parklara girmek için negatif Covid testi istemeyi bırakacağını duyurdu.

Pekin'de süpermarketler gibi birçok yere giriş için test gerekliliğinin kaldırılmasının ardından test kulübeleri kapatılmaya ve kaldırılmaya başlandı. 

Çin sosyal medyasında Pekin'de bir test kulübesinin vinçle kaldırıldığını gösteren video viral oldu. 

Çin'in ilerleyen günlerde ülke genelinde de kısıtlamaları azaltan kararlar alması bekleniyor. 

"Sıfır-Covid" politikası karşıtı eylemleri Urumçi'de bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin ölmesi tetiklemişti.  Apartmandaki yangının söndürülmesi 3 saat sürdü. Birçok kişi, Covid kısıtlamalarının kurtarma çalışmalarına darbe vurduğuna ve insanların evlerinde kapalı kalmasına sebep olduğuna inanıyor. 

Hafta sonu gerçekleşen protestoların ardından Devlet Başkanı Şi Jinping'in de mezunu olduğu Pekin'deki prestijli Tsinghua Üniversitesi dahil birçok üniversite, "Covid salgınını" gerekçe gösterip uzaktan eğitime geçti. 

Protestolar aralarında Şangay, Pekin, Çengdu, Vuhan ve Guangzhou da bulunan şehirlerde gerçekleştiriliyor. Pazar günü Şangay'da Devlet Başkanı Şi Jinping'e istifa çağrıları yapıldı.