Dünya

Çin, ABD'ye drone ekipmanı ihracatını durdurdu

31 Temmuz 2023 15:22

T24 Dış Haber

Büyük bir drone üretim endüstrisi olan ve ABD dahil birçok pazara ihracat yapan Çin, Pazartesi günü teknolojiye erişim konusunda ABD ile artan gerilimin sonucunda "ulusal güvenlik ve çıkarlarını" korumak istediğini söyleyerek bazı insansız hava araçları ve insansız hava araçlarıyla ilgili ekipmanlara yönelik ihracat kontrolleri uygulayacağını duyurdu. 

Ticaret bakanlığı, bazı drone motorları, lazerler, iletişim ekipmanları ve anti-drone savunma sistemleri de dahil olmak üzere ekipman üzerindeki kısıtlamaların 1 Eylül'de yürürlüğe gireceğini söyledi.

Bir bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, kontrollerin bazı tüketici insansız hava araçlarını da etkileyeceğini ve hiçbir sivil insansız hava aracının askeri amaçlarla ihraç edilemeyeceğini söyledi.

Kimliği açıklanmayan bakanlık sözcüsü, "Çin'in insansız hava aracı kontrolünün kapsamını bu kez mütevazı bir şekilde genişletmesi, sorumlu bir büyük ülke olarak duruşumuzu göstermek, küresel güvenlik girişimlerini uygulamak ve dünya barışını korumak için önemli bir önlemdir" dedi. Sözcü, yetkililerin ilgili ülke ve bölgeleri bilgilendirdiğini de söyledi. 

ABD'li milletvekilleri, ABD'de satılan insansız hava araçlarının yarısından fazlasının Çin merkezli DJI şirketi tarafından yapıldığını ve bunların kamu güvenliği kurumları tarafından kullanılan en popüler insansız hava aracı olduğunu söyledi.

DJI pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in ihracat kontrolü düzenleme gereksinimi bulunan bölgeler de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiği ülkelerin yasa ve düzenlemelerine her zaman sıkı bir şekilde uyduğunu söyledi.

Drone üreticisi şirket, "Askeri kullanım için hiçbir zaman ürün ve ekipman tasarlamadık ve üretmedik, ürünlerimizi hiçbir ülkede askeri çatışmalarda veya savaşlarda kullanılmak üzere pazarlamadık veya satmadık." dedi. 

Mart 2022'de bir Alman perakendeci, DJI'yi Ukrayna askeri pozisyonlarına ilişkin verileri Rusya'ya sızdırmakla suçladı ve şirket bunu reddetti. 

Çin Ticaret Bakanlığı bu yılın nisan ayında yaptığı açıklamada, ABD ve Batı medyasının Ukrayna'daki savaş alanına insansız hava aracı ihraç ettiğine dair "asılsız suçlamalar" yaydığını, raporların Çinli firmaları "karalama" girişimi olduğunu ve ihracat kontrollerini güçlendirmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. 

Drone ihracatındaki kısıtlamalar, ABD'nin Çin'in çip yapım ekipmanı gibi önemli teknolojilere erişimini kısıtlama hamlelerinin ardından Çin'in geçen ay çip yapımında yaygın olarak kullanılan bazı metallerin ihracat kontrollerini duyurmasının ardından geldi.