Çevre

Çiğdem Toker: Alamos Gold CEO'sunun yıllık maaşı 3.5 milyon dolar

"Özellikle proje geliştiren ve siyasi bağlantıları iyi olan yöneticiler aslan payını alır"

09 Ağustos 2019 10:46

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Kaz Dağları'nda ağaç katliamı yapan maden şirketi Alamos Gold'un CEO'su McCluskey'in yıllık maaşının 3.5 milyon dolar olduğunu yazdı. Toker, Alamos Gold şirketinin hissedarlarına da yüksek kâr sağladığını belirterek "İşte bu kadar kârlı bir şirketin hisseleri, altın fiyatlarının arttığı salı günü Toronto Borsası'nda yüzde 2 değer kaybetti. Bu beklenmedik düşüşte Türkiye'de yükselen tepki ve eylemlerin payının olduğu düşünülüyor. Giden ağaçları geri getirecek bir sonuç değilse de talana ve vahşi madenciliğe karşı durmanın önemini kanıtlıyor" dedi.

TIKLAYIN: Kaz Dağları'nda altın arayan maden şirketinin CEO'su: Türkler taş taşımakta çok iyiler


Toker'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Biz fanilere ilk bakışta astronomik gelen tutarın neden “makul” olduğunu sektöre yakın duran bir okurum şöyle aktarıyor: “Üretim yapan küresel maden şirketlerinde CEO'lara yüksek maaş olağandır. Özellikle proje geliştiren ve siyasi bağlantıları iyi olan yöneticiler aslan payını alır. Maaş tutarları, firma cirolarına ve borsadaki piyasa değerlerine göre değişiyor.

TIKLAYIN: Kaz Dağları: Tüm yönleriyle tartışmalı maden projesi


Tabii okurumun “siyasi bağlantıları iyi olan” ifadesini unutmayalım. Hep hatırda tutalım. Siyasi bağlantıyla aralanan kapılar olmaksızın, memleketin ağacın suyunu havasını doğal zenginliklerinin bu kadar barbarca kirletilmesi mümkün olamaz.

Ondan sonra uluslararası kuruluşlar rapor üstüne rapor yazıp dursunlar “Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketleri konu alan rüşveti önleme ve yaptırım yasası, imza attığınız halde yıllardır neden çıkmıyor” diye."

Yazının devamı için tıklayın