Gündem

Çiftçi acil yardım bekliyor; “Yıkım çok ağır, deprem gıda krizini tetikleyecek!”

"Sahada tarımla ilgili baya bir sıkıntı var"

16 Şubat 2023 06:39

Depremin etkilediği 10 ilde yaşanan yıkımın insani ve ekonomik bilançosu ortaya çıkmaya başlarken, tarım arazilerinin önemli bir kısmının yer aldığı bölgede, çiftçi ve üretimin geleceği de büyük tehlike altında. Bölgenin Türkiye'nin bitkisel üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştirdiğine dikkat çekilirken, 270 bine ulaşan kayıtlı işletme ve çiftçi ise acil yardım bekliyor.

Antakya Ziraat Odası Başkanı: Sahada tarımla ilgili baya bir sıkıntı var

Üreticilerin hayvan varlıklarını yok pahasına satmaya başladığına dair sosyal medya üzerinden bilgiler gelirken, sektör yetkilileri de tarımsal üretimin tehlike altında, gıda krizinin de kapıda olduğunu vurguladı. Sözcü’de yer alan habere göre, büyük yıkımın gerçekleştiği Hatay'da çiftçilerin her şeye rağmen üretime devam etmeye çalıştığını kaydeden Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Sahada tarımla ilgili baya bir sıkıntı var. Nakit destekler henüz hesaplara yatmadı. Onlar bekleniyor. En azından çiftçi şehir dışına çıkacak, gübresini alacak, ödemesi var, evin ihtiyacı var para lazım, para yok ne yapacak. Hayvan yemi lazım, nakit lazım, gübre lazım” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası: Makineler hasarlı, hayvancılık zorda

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Kırsal alanda depremin yarattığı en önemli etki, bitkisel üretime yönelik makine ve ekipman hasarları dışında, hayvancılık alanında görülüyor. Deprem, gıda krizini tetikleyecek. Yanlış tarım politikaları, derinleşen ekonomik kriz, iklim olaylarının tarımsal üretime olumsuz etkileri nedenleriyle yaşanan gıda krizi ve yüksek gıda enflasyonuna depremin etkilerinin eklenmemesi için somut kamucu tarım ve kırsal kalkınma politikaları gerekir” dedi.