Gündem

"Türkiye'nin 'güvenli bölge' planı nüfus mühendisliğidir, Esad'la görüşülmeden hayata geçerse Suriye'yi böler"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Şirin Payzın'a anlattı

27 Eylül 2019 12:41

CHP'nin Suriye Konferansında; sorunun uluslararası boyutu, sığınmacıların sorunları ve Türkiye'nin Suriye politikası konuşulacak. Peki konferansın amacı ne? Kimler, ne amaçla katılacak? CHP Gen. Bşk. Yard. Ünal Çeviköz Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin ABD ile yürüttüğü ancak tam uzlaşmanın sağlanamadığı  'güvenli bölge' planını değerlendiren Çeviköz, "Türkiye nüfus mühendisliği yapıyor. Suriyelileri gönüllü olmadan gönderirse uluslararası hukuka hukuka aykırı davranmış olur. Sözünü ettiği bölgeye daha önce oralarda yaşamayanları yerleştirmeyi planlıyor. Peki o insanların güvenliğini Suriye yönetimi ile görüşmeden nasıl sağlayacak? Bu olmadan hayata geçirilecek bir güvenli bölge planı Suriye'yi böler" dedi.

Suriye Konferansı'nın amacının somut önerileri eylem planına dönüştürmek  olduğunu söyleyen Çeviköz, Suriye yönetimini temsilen çağrılan kişilere Türkiye'nin vize vermediğini söyledi. İran, Irak, ABD ve Rusya'dan da temsilcilerin katılacağını belirten Ünal Çeviköz, Kürtleri temsilen de Suriye Gençlik Hareketi'nden Bervin İbrahim'in gelmesinin planlandığını fakat son dakikada gelemeyeceğini bildirdiğini ifade etti.

ABD-Türkiye ilişkilerini de değerlendiren Çeviköz, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Suriye için çözüm olarak görmediğini, bu nedenle New York'ta görüşmediğini söyledi.