Gündem

CHP'nin Başakşehir adayı Mesut Öksüz'den kentsel dönüşümün konuşulduğu Şahintepe'nin sorunlarına çözüm için "destek sözü"

14 Mart 2024 15:30

İstanbul Başakşehir’deki Şahintepe Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm politikalarına karşı mücadelelerini sürdürüyor. Şahintepe Halk Dayanışması’nı ziyaret eden CHP Başakşehir Belediye Başkan adayı Mesut Öksüz, seçilmesi halinde mahalle halkının talep ettiği ve çıkarlarına uygun imar planları ve dönüşüm süreçlerini gerçekleştireceğini "taahhüt" etti.

Yasin Serindere’nin modere ettiği toplantıda, "Şahintepe Halk Dayanışması’nın partiler üstü bir oluşum olduğu ve seçim sonuçları ne olursa olsun, rant ve sürgün politikalarına karşı mücadeleye devam edecekleri" vurgulandı. Mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği ziyarette, başkan adayı Öksüz’e çeşitli sorular yöneltildi. 

Şahintepe Mahallesi'nde barınma sorunu 

Şahintepe Mahallesi’nin hikayesi, 1980’lerde göçlerle şekillenen ve şimdi 50 binden fazla insanın yaşadığı bir topluluk olarak başladı. Yapılaşma, 3-5 katlı binalardan oluşuyor ve tapular mevcut. Ancak 2012’de Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesiyle başlayan süreç, mahallelinin yaşam alanlarını tehdit eden bir dizi gelişmeye sahne oldu. İmar planlarına itirazlar, hukuka aykırı kesintiler, “acele kamulaştırma” kararları ve kentsel dönüşüm ilanları ile mahalle sakinleri, haklarını korumak için sürekli bir hukuki mücadele içinde buldular.

Bu mücadele, Şahintepe Halk Dayanışması’nın oluşturduğu ilkeler metniyle somutlaşıyor. Metinde, barınma ve yerinde kalma hakkını koruyan, şeffaf ve denetlenebilir bir yönetim süreci, demokratik ve katılımcı bir anlayış, ve halktan yana bir hukuk anlayışı vurgulanıyor. Mahalle sakinleri, bu ilkeler doğrultusunda, kendi yaşam alanlarını ve birlikteliklerini korumak için bir araya gelmiş durumdalar.

Şahintepe Halk Dayanışması'nın tüm siyasi partilerden talep ettiği ilkeler şöyle: 

"Barınma ve Yerinde Kalma Hakkını Koruyan Bir Anlayış: Rant odaklı kentsel dönüşüm ve sürgün politikalarına karşı çıkıyoruz. Mahallemizde yaşayan herkesin barınma ve yerinde kalma hakkını savunuyoruz.

Şeffaf, Denetlenebilir, Halka Açık Bir Yönetim ve Dönüşüm Süreci: Tüm karar alma süreçlerinin halka açık ve katılımcı olması için mücadele ediyoruz.

Demokratik, Katılımcı, Herkese Eşit Bir Anlayış: Mahallemizdeki her bireyin sesinin duyulmasını ve ihtiyaçlarının dikkate alınmasını istiyoruz.

Sorun Yaratan Değil Sorunlara Çözüm Üreten Bir Yaklaşım: Mahallemizin altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim gibi alanlarda yaşadığı sorunlara çözüm üretmeye talip.

Rantın Hukuku Değil Halktan ve Haklıdan Yana Hukuk: Haksız ve hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadele ediyoruz. Halkın haklarını savunuyoruz.

Sayın Öksüz'ün imzası, bu ilkelerin arkasında olduğunu ve seçilmesi halinde bu değerlere bağlı kalacağını gösteriyor.

Diğer adaylara da çağrımızdır:
Kapılarımız her adaya açıktır. Halkımızın haklarını savunan, ranta karşı çıkan tüm adayları büromuza bekliyoruz.

Şahintepe Halk Dayanışması olarak, mahallemizin geleceği için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz."