Gündem

CHP milletvekillerine Akbelen'de jandarma engeli: Kim varsa buyursun gelsin!

25 Temmuz 2023 02:28

T24 Haber Merkezi

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı Akbelen Ormanı’nı korumak için nöbet tutan ve dün sabah jandarma baskınıyla karşılaşan vatandaşlardan sekizi jandarmanın müdahalesinin ardından gözaltına alındı. Bölgeye giden CHP Muğla milletvekillerine ise jandarma engel oldu. Vekiller, jandarma barikatını aşarak köylülerin yanına ulaştı. 

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür madenine karşı İkizköylülerin doğa nöbeti tuttuğu alana dün sabah saat 05:30’da çok sayıda jandarma ve TOMA sevk edildi ve bölgedeki ağaçlar kesilmeye başlandı. Jandarma, zeytin ve çam ağaçlarının kesildiği bölgeye gitmek isteyen İkizköylülere ve çevrecilere izin vermedi. Köylüler, jandarmaya, “Barikatı aç” sloganıyla karşılık verdi.

TIKLAYIN | Akbelen Ormanı'nda jandarmadan müdahale: 8 kişi gözaltına alındı, biber gazından dolayı bayılanlar oldu!

CHP Muğla milletvekilleri Cumhur Uzun, Gizem Özcan ve Süreyya Öneş Derici, İkizköylülere destek vermek için bölgeye gitti. Ancak milletvekilleri, ağaçların kesildiği bölgeye geçişi jandarma tarafından engellenmeye çalışıldı. Uzun, “Yazılı olarak bu emri almazsanız aynı suça iştirak etmiş olursunuz. Sizi bir kez daha uyarıyoruz. Geçişimizi engelleyecek kim varsa buyursun gelsin” dedi.

Uzun, jandarma barikatının önünde yaptığı açıklamada, “Milletin vekilleri olarak, millet adına burada olup biteni görmek üzere biz geçiyoruz araçlarla, bu geçişimize mani olunuyor. Emir aldığını söylüyor buradaki görevliler. Bu emrin kanuna aykırı olduğunu kendilerine söylüyoruz. Yazılı olarak bu emri almazsanız aynı suça iştirak etmiş olursunuz. Sizi bir kez daha uyarıyoruz. Geçişimizi engelleyecek kim varsa buyursun gelsin" dedi.

Milletvekilleri, jandarma barikatını aşarak ağaçların kesildiği bölgeye gitti. Uzun, kesilen ağaçları göstererek, şöyle konuştu:

“Yeni kömür havzası genişletebilmek için kesimi yapan, kıyımı yapılan ağaçların bölgesindeyiz. Bu ve binlercesi, kömür havzasının genişletilebilmesi uğruna kesildi ve bir süre sonra toprağın altında yok olmaya terk edilecek. Bütün mesele, yeni alanlar açarak bu santrallerin çalışmasını sürdürülmesinin istenmesinden kaynaklanıyor. Sağ tarafımda görmüş olduğunuz türden çukurlara ihtiyaç kalmayacağı gibi, daha uzun yıllar yaşayacak ve oksijen üretecek bu çam ağaçlarının kesilmesine ihtiyaç kalmayacak. Köylünün bütün mücadelesi bunun için.”