Politika

CHP'li Yüceer'den Sağlık Bakanı Koca'ya: 2017'den beri kanser verileri neden açıklanmıyor?

29 Aralık 2022 10:17

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  kanser istatistiklerinin 2017 yılından bu yana açıklanmadığına dikkat çekerek, “Bakanlık 5 yıldır kanser verilerini gizliyor. Bu bir halk sağlığı sorunudur” dedi. 

CHP’li Yüceer, 2017 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistiklerini açıklamadığını vurgulayarak konuyu TBMM gündemine taşıdı.

"Türkiye'de her 5 ölümden birinin nedeni kanser"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yüceer, kanserin kompleks bir hastalık olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından son olarak 2017 yılında yayınlanan ‘Türkiye Kanser İstatistikleri’ başlıklı çalışmada kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Küresel olarak yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir” dedi. 

Sağlık Bakanlığı’nın raporunda kanser kayıtçılığının öneminin vurgulandığını hatırlatan Yüceer, “Sağlık Bakanlığı’nın raporunda ‘Kanser kayıtcılığı, kanser yükünün ve coğrafik dağılımlarının belirlenmesinden kanser nedenlerinin anlaşılmasına, nüfus temelli sağkalım analizlerinden kanserin teşhis, tedavi ve bakım kalitesinin değerlendirilmesine, bir takım yollarla kanser kontrolüne yönelik önemli katkılar sağlamaktadır. Güvenilir kanser kayıt verileri olmazsa kanser kontrolü yanlış yöne kayar ve ulusal kaynaklar boş yere harcanmış olur’ ifadeleri kullanılmaktadır. Ancak, Sağlık Bakanlığı, 2017 yılından bu yana ‘Türkiye Kanser İstatistikleri’ çalışmasını yayınlamamaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın kendi deyimiyle, güvenilir kanser kayıt verileri olmadığından ulusal kaynaklar boş yere harcanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yüceer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Kanser istatistikleri neden yayımlanmıyor? Son beş yılda kanser nedeniyle hayatını kaybeden hasta sayısı kaç?”