Politika

CHP’li Torun: Fındık fiyatının 100 liranın altına düşürülmemesi gerekiyor

08 Ağustos 2023 17:47

T24 Ankara

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı fındık alım fiyatlarına tepki göstererek, “Bu fiyat, fındığın ancak maliyetini karşılar. Fındık fiyatının 100 liranın altına düşürülmemesi gerekiyor” dedi.

CHP’li Torun, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan’la birlikte Mecliste düzenlediği basın toplantısında fındık alım fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Bu fiyat, fındığın ancak maliyetini karşılar”

Fındık alım fiyatının çok büyük bir hayal kırıklığına sebep olduğunu söyleyen Torun, “Bu fiyat, fındığın ancak maliyetini karşılar. Bu üretici ne yiyecek, ne içecek? Burada yapmak istediğiniz üreticinin alın terini çalmak mı, yabancı firmalara peşkeş çekmek mi? Fındığın maliyeti 75-80 lirayken sizin bu açıklamanız fındık üreticisini yok saymaktır, yabancı kartellere çalışmaktır” diye konuştu.

“Fındığın kaymağını başkaları yiyor”

Torun, Türkiye’nin ihracat gelirinin 2,5 milyar dolar iken, yabancı firmanın gelirinin 14 milyar olduğuna değinerek, “Görülüyor ki fındığın kaymağını başkaları yiyor” dedi. Torun, fındık alım fiyatına ilişkin iktidarı uyardıklarını belirterek, "Yeniden fiyat ayarlaması yapın, bu rakamı 100 liranın altına düşürmeyin” dedi.

Fındık alım fiyatları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından fındık alım fiyatlarını açıklamıştı. Buna göre, fındık alım fiyatı Giresun için 84 TL, levant için 82,50 TL olarak belirlendi.

Erdoğan, alımlarda kilogram başına 1 lira 65 kuruştan başlamak üzere prim verileceğini bildirdi.