Gündem

CHP'li Tanal’dan belediye başkanı ile ilgili tek soruluk önerge: "Var mıdır?”

Bakan Yerlikaya, “İki soruşturma var” demiş, “yurtdışı çıkış yasağına” yanıt vermemişti

AKP’li Şanlıurfa Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat (solda)

24 Kasım 2023 15:08

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, “yurt dışı çıkış yasağı kararı” iddiasıyla gündeme gelen AKP’li Şanlıurfa Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat hakkında tek soruluk önerge verdi. Tanal, Canpolat hakkında iki soruşturma yürütüldüğünü açıklayan ancak, yurt dışı çıkış yasağı bulunup bulunmadığı sorusunu yanıtsız bırakan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Canpolat hakkında yurt dışına çıkış yasağı var mıdır?” sorusunu yöneltti. 

 CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, hakkında yürütülen bazı soruşturmalar nedeniyle yurt dışı çıkış yasağı kararı verildiği iddialarıyla gündeme gelen Şanlıurfa Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’la ilgili TBMM’ye yeni bir soru önergesi daha sundu ve tek bir soru yöneltti. Tanal’ın daha önce verdiği soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Canpolat hakkında iki ayrı soruşturma yürütüldüğünü açıklamış, ancak Canpolat hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı verilip verilmediği sorusunu yanıtsız bırakmıştı. 

 Belediye, Bakan Yerlikaya’yı yalanlamıştı

 Yerlikaya’nın yanıtının ardından açıklama yapan Haliliye Belediyesi, Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı bilginin aksine 9 Eylül 2023 tarihli bir kararla Canpolat hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmediği bilgisini paylaşmıştı. Mahmut Tanal da Bakan Yerlikaya’nın soru önergesine 30 Ekim 2023 tarihinde yanıt verdiğine dikkat çekerek, “Bahsettiğiniz belge, Bakan Ali Yerlikaya’nın açıklamasından öncedir. Aslolan, İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın son açıklamasıdır. Eğer İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın önerge cevabındaki sıra sayılı yazı ile sizin paylaştığınız belgedeki sıra sayılı yazı aynı ise neden gizleme ihtiyacı hissettiniz?” açıklamasını yapmıştı. 

 Yerlikaya’ya tek soru yöneltti

 Canpolat hakkındaki iddialarını yineleyen Tanal, Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde tek cümlelik bir soruya yer verdi.

Tanal, Yerlikaya’ya “Şanlıurfa Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat hakkında yurt dışına çıkış yasağı var mıdır?” sorusunu yöneltti. Bu arada Tanal, Bakan Yerlikaya’nın açıklamasının ardından 3 Kasım’da konu ile ilgili bir soru önergesi de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle sundu. Tanal, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Şanlıurfa Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat hakkında 2016 yılından söz konusu önerge tarihine kadar yürütülen herhangi bir soruşturma var mıdır? Şayet var ise ilgili soruşturma hangi aşamadadır? İlgili soruşturmanın neticesi nedir? Şayet Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat hakkında yargı süreci başlatılmış ise bu yargı süreci hangi mahkemede, hangi dosya numarası ile devam etmektedir? Başlatılan, başlatılmış herhangi bir soruşturma kapsamında Haliliye Belediye Başkanı Mehmet canpolat hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağı kararı var mıdır? Hangi soruşturmadan, hangi davadan, hangi suçtan dolayı Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat hakkında yurt dışına çıkış yasağı verilmiştir?”