Gündem

CHP’li Meclis Üyesi Ünlü'den üç çocuğun öldüğü inşaatla ilgili açıklama: Sancaktepe Belediyesi ile İstanbul Valiliği’nin ciddi ihmalleri olduğu göze çarpıyor

04 Ekim 2023 14:27

CHP’li Meclis Üyesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İlknur Ünlü,  İstanbul Sancaktepe'de 3 kardeşin cansız bedenlerinin bir inşaatın su dolu temelinde bulunması hakkında açıklama yaptı. Ünlü" İlk incelemede, hem yüklenici müteahhit firmanın hem de ana iş veren olan Sancaktepe Belediyesi ile İstanbul Valiliği’nin ciddi ihmalleri olduğu göz çarpıyor" dedi. 

İstanbul Sancaktepe'de 7 yaşındaki Berat Sağın , 9 yaşındaki Baran Sağın ve 11 yaşındaki Batuhan Sağın kardeşlerin cansız bedenleri, bir inşaatın su dolu temelinde bulundu.

Çocukların oyun oynarken su dolu temele düşerek hayatlarını kaybettiği tahmin edilirken çocukların hayatını kaybettiği inşaat ise AKP’li Sancaktepe Belediyesi ile İstanbul Valiliği’ne ait. İnşaat alanının çevresinde de Sancaktepe Belediyesi’nin pankartları da yer alıyor.

Birgün'ün aktardığına göre; Sancaktepe Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri de bölgeye giderek inceleme yaptı. CHP’li Meclis Üyesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İlknur Ünlü,  bölgedeki ihmalleri sıraladı.

Ünlü, "İnşaat alanı çevresindeki kapamalar ile korkuluklar yer yer kırık veya tamamen açık. İnşaat alanında ciddi bir güvenlik açığı var. Kapıda 24 saat güvelik görevlisi olması lazım ama kapıda güvenlik yok. Temelin içi su dolmuş ve suyu çocukları çıkarmak için çekmişler. Dalgıç pompalar ile suyun çekilmesi ve su birikmesinin önlenmesi lazımdı. İnşaat alanında ruhsat tabelası da yok. Mutlaka olması gerekirdi. İş güveliği ile ilgili ‘inşaat sahası ve girilmez’ gibi tabelalar dahi yok. İnşaat alanının aydınlatması da yok. İlk göze çarpan eksilikler bunlar. Burada ilk incelemede hem yüklenici müteahhit firmanın hem de ana iş veren olan Sancaktepe Belediyesi ile İstanbul Valiliği’nin ciddi ihmalleri olduğu göz çarpıyor. Çocukların ölümüne dair kesin sonuçlar elbette Adli Tıp’ın raporuyla ortaya çıkacaktır. Cinayet şüphesi, gibi şüpheler de Adli Tıp raporu ile aydınlanacaktır" dedi.

Takipçisi olacağız

CHP’li Meclis Üyesi Erdoğan Karip ise, “Kamu görevlisi olan sorumluların soruşturma tamamlanana kadar görevlerinden el çektirilmesi gerektiğini” vurgulayarak şunları söyledi: “Vali ve Belediye Başkanı’nın kazdığı kuyuda evlatlarımız, ülkemizin geleceği olan çocuklarımız yok oldu. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ihmali olanların ortaya çıkartılması için bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.”

TIKLAYIN-Kayıp 3 kardeşten acı haber geldi; inşaatın su dolu temelinde bulundular

Neler yaşandı?

Sancaktepe Hilal Mahallesi Karşıyaka Caddesi üzerinde önceki gün saat 17.00 sıralarında 3 çocuk kayboldu. Sokakta oyun oynayan 7 yaşındaki Berat, 9 yaşındaki Baran ve 11 yaşındaki Batuhan Sağın kardeşlerden haber alınamaması üzerine ailesi polise giderek kayıp başvurusunda bulunmuştu.

İhbar üzerine harekete geçen Sancaktepe İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri kayıp çocukları bulmak için çalışmalarını sürdürürken, aynı mahallede Gülpembe Sokak üzerinde bulunan inşaattan gelen ihbar üzerine çalışma başlatıldı.

İnşaatın güvenlik görevlisinin çocuk cesedi gördüğü yönünde verdiği ihbarla polis ve itfaiye ekipleri, su dolu inşaat temelinde çalışma başlattı.

İtfaiye ekipleri inşaatın temelindeki suyu tahliye ederken, çalışmalar sonunda 3 çocuğun cansız bedenine ulaşıldı. Çocukların önceki gün sokakta oyun oynarken kaybolan 7 yaşındaki Berat, 9 yaşındaki Baran ve 11 yaşındaki Batuhan Sağın kardeşler olduğu tespit edildi.

Polis olay yerinde inceleme yaparken, acı haberi alan aile ise olay yerine geldi. Olay yeri inceleme ekipleri, inşaat ve çevresinde detaylı inceleme yaptı. Çocukların cenazeleri inşaatın temelinden çıkarılarak cenaze aracı ile Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

3 çocuğun cansız bedeninin inşaatta bulunması üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı