Çevre

CHP'li Gürer: Bitkisel zararlılarla mücadele artırılmalı; bilinçli tarıma yönelik çalışmalar genişletilmeli

20 Temmuz 2022 17:17

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önce Trakya Bölgesi’nde ardından da Anadolu illerindeki ayçiçeği tarlalarında görülmeye başlayan tırtıl istilasının neden olabileceği olumsuzluklara karşı yetkilileri uyardı. Gürer, “Trakya’daki tırtıl salgını; üreticilere daha çok desteğin verilmesi gerektiğini ve sorunun çözümünün de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sıkı kontrol ve takibinde olduğunu bir kez daha gösterdi. Mutlak suretle 619’u saptanmış bitkisel zararlılarla mücadeleler artırılmalı ve bu konuda bilinçli tarıma yönelik çalışmalar da daha kapsamlı olarak genişletilmelidir” ifadelerini kullandı. 

Gürer, bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çiftçi girdi maliyetleri ile üretimde zorlanırken, iklim değişiklikleri de çiftçinin verim kaybını önemli biçimde etkiliyor. Son günlerde Trakya’da görülen, özellikle ayçiçeğine zarar veren tırtıl istilası önümüzdeki süreçte olabileceklerin habercisi. 619 zararlı, bitkisel üretim için sorun oluşturuyor. Bu zararlılar, dönem dönem bulundukları bölgede büyük ürün kayıplarına neden oluyor. Süne zararlısı daha önce kamu eliyle mücadele edilirken, çiftçilere bırakılmasının ileride yaratacağı sıkıntılar da olabilir.

"Bitkisel üretimde yaşanacak sıkıntıların habercisi"

Güneydoğu’da çekirge istilası; Çukurova’da, Akdeniz’de Akdeniz sineğinin bahçe ürünlerine verdiği başta narenciye olmak üzere zarar, domates güvesinin Antalya bölgesindeki üreticinin başına bela olması gelecekte bitkisel üretimdeki sıkıntıların önemli habercisi. İklim değişiklikleri nedeniyle bazı zararlıların popülasyonunda artış yaşanırken bunlara karşı yeterli mücadele ilaçlarının olmaması da farklı sorunların hızla yayılmasına neden oluyor. Ayrıca tarım zehirlerinin kullanılırken dikkat edilmemesi durumunda doğaya verdiği zararlar da dikkate alındığında tarımın çok yönlü sorunlarının çözümü için bilginin ve bilimselliğin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

"Çiftçi ürettiğinden kazanamıyor; bitkisel kayıpları nedeniyle de sıkıntıları katlanıyor"

Gıda güvencesini sağlayan gıdanın üretim aşamasında başlayan doğru ve düzenli üretimi bu bağlamda Trakya’daki tırtıl salgını üreticilere daha çok desteğin verilmesi gerektiği ve sorunun çözümünün de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sıkı kontrol ve takibinde olduğunu bir kez daha gösterdi. Çiftçimiz ürettiğinden kazanamıyor, ayrıca oluşan bitkisel kayıpları nedeniyle de sıkıntıları katlıyor. Mutlak suretle 619’u saptanmış bitkisel zararlılarla mücadeleler artırılmalı ve bu konuda bilinçli tarıma yönelik çalışmalar da daha kapsamlı olarak genişletilmelidir.” (ANKA)