Politika

CHP'li Çakırözer: Danimarka Meclis Başkanı Gade, Kuran eylemlerinin önlenmesi için kanun çıkaracaklarını söyledi

Fotoğraf: Anka

10 Ekim 2023 17:41

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, geçen hafta sonu Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan NATO Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu kapsamında Veliaht Prens Frederik ve Danimarka Meclis Başkanı Soren Gade ile görüştü. Çakırözer, Danimarka Meclis Başkanı Gade’in ülkesinde Kuran yakma girişimlerinin önlenmesi için kanun çıkaracaklarını söylediğini açıkladı.

Anka'nın aktardığı habere göre NATO Parlamenterler Meclisi (NATO PA) Genel Kurulu, hafta sonu Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapıldı. NATO PA Savunma ve Güvenlik Komisyonu Raportörü de olan Çakırözer’in de katıldığı toplantılarda, Çakırözer’in kaleme aldığı ‘NATO'nun Yeni Caydırıcılık ve Savunma Zemini için Müttefik Savunma Sanayi Altyapısının Oluşturulması’ başlıklı raporu, görüşülerek kabul edildi.

Raporda, NATO üyesi ülkelerin savunma sanayi alanında birbirlerine yaptırım ve kısıtlama uygulamalarına son vermeleri gerektiği belirten Çakırözer, ayrıca Avrupa Birliği’nin ortak savunma iş birliği projelerine Türkiye, İngiltere gibi AB üyesi olmayan NATO ülkelerinin de dahil edilmesinin ittifakın güvenlik ve caydırma kapasitesine katkısı olacağını vurguladı.

"İsveç’in üyelik sürecini de olumsuz etkileyebilecek bu provokasyonların sonlanmasını diliyoruz"

Genel Kurul kapsamında NATO PA üyeleri için verilen resepsiyona Danimarka Meclis Başkanı Soren Gade ve Danimarka Veliaht Prens Frederik katıldı. Gade ve Veliaht Prens Frederik, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile İsveç’in NATO üyeliği ve Danimarka’da yaşanan Kuran yakma girişimlerini görüştü. Çakırözer, görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamaya göre; Çakırözer, Veliaht Prens Frederik’in İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’deki onay sürecine ilişkin sorusuna “Katılım belgesi henüz Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e gönderilmedi. Gönderildiğinde nihai değerlendirmeyi yapacağız. Ancak bu süreçte Danimarka, İsveç gibi ülkelerde gerek Türkiye’ye ve ülkemizi yönetenlere, gerekse dinimiz İslam'ın kutsal değerlerine yönelik provokatif saldırılar halkımızı üzmekte, rahatsız etmekte. İsveç’in üyelik sürecini de olumsuz etkileyebilecek bu provokasyonların bir an önce sonlanmasını diliyoruz” dedi.

"Konuyu ifade özgürlüğü olarak görmüyoruz"

Meclis Başkanı Gade de Çakırözer’e yaptığı değerlendirmede, “Bu konuda harekete geçtik. Konuyu ifade özgürlüğü olarak görmüyoruz. Kimsenin kutsal değerlerine, inandığı değerlere hakareti kabul edemeyiz. Bunu cezalandıran kanunu, önümüzdeki günlerde yürürlüğe sokacağız” dedi.