CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM’de 2023 yılı bütçe görüşmelerinde, "İnsanlar ameliyat olamıyor, hele hele gariban parası olmayan nitelikli ameliyat olamıyor. Çünkü devlet hastanelerinde nitelikli ameliyat yapan hekim kalmadı, bunların uygulamış olduğu sağlıkta dönüşüm programı nedeniyle" dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ile 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilk dönemlerindeki sağlık sistemini anımsatarak, “Şimdi övünüyorlar ya ‘Eğer şehir hastanelerini yapmasaydık, kovidde sıkıntı çekerdik’. Hayır Sayın Bakanım, eğer böyle bir sağlık altyapısı olmasaydı, Nusret Fişek ruhu ile çalışan hekimler olmasaydı, bu kovidle mücadele bu kadar başarılı olmazdı. Şimdi bir bakalım, sosyalizasyondan sonra gelinen yere bir bakalım. Kuduz aşısından insanlar ölüyor. Kuduz aşısı bu memlekette 1887’de yapılmış. Ama aşı yapan Refik Saydam Enstitüsünü kapatmış bu arkadaşlar, 2011’de. Şimdi aşıları dışarıdan alıyoruz ve memlekette aşı sıkıntısı var” diye konuştu.
"İnsanlar ameliyat olamıyor, hele hele gariban parası olmayan nitelikli ameliyat olamıyor"
Bekaroğlu, hastaların tedavi için sıra beklediğine dikkat çekerek, “Hastalar günlerce, aylarca muayene olmak için sıra bekliyor. Hastanelerde sıralar yok ama gece boyu sabaha kadar, e-sıralar var. Yani elektronik sistem üzerinden randevu almaya çalışıyorlar. Randevu alıyor, gidiyor. Emar tahlili isteniyor. 1,5- 2 ay sonra emar çekiliyor, çekiliyor, bitmiyor iş. O emar 1,5 ayda okunması dinleniyor. Çok ciddi sıkıntılar var. İnsanlar ameliyat olamıyor, hele hele gariban parası olmayan nitelikli ameliyat olamıyor. Çünkü devlet hastanelerinde nitelikli ameliyat yapan hekim kalmadı, bunların uygulamış olduğu sağlıkta dönüşüm programı nedeniyle” dedi.
"Üniversite hastanesi olmayan tıp fakültesi öğrenci yetiştiremez"
Bekaroğlu, SUT sistemi ile üniversite hastanelerinin batırıldığını ileri sürerek, “Esas çöken tıp eğitimidir. Üniversite hastanelerini bitirdiler. Üniversite hastanesi olmayan tıp fakültesi öğrenci yetiştiremez. Nitelikli ameliyat yapan hocaların tamamı özele gittiler. Orada ihtisas veriliyor ama ameliyatlar yapamıyorlar, öğrenemiyorlar. Bu SUT ile bile bile üniversiteleri batırdılar. Niye batırdılar biliyor musunuz? Bu insanların kafasında özelleştirme vardı. Önce tamamen özel hastanelere göndereceklerdi ama bu kar ve para belli zenginlerin eline gidecek, şehir hastaneleri dediğimiz belli kampüsler de buradan çıkmıştır. Şimdi sadece zincir hastaneler değil zincir eczaneler aynen zincir AVM’ler gibi bir sistem kurdular” diye vurguladı. (ANKA)