Gündem

CHP'li Ateş: Yetkililerin de açıklamalarıyla itiraf ettiği üzere ekonomide bozulan dengeler ve kopan bağlar onarılamadı

17 Şubat 2024 17:10

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Merkez Bankası’nın geçen haziranda başlattığı faiz artış sürecinde sona gelindiğinin izlendiğini belirtirken, “Yetkililerin de açıklamalarıyla itiraf ettiği üzere ekonomide bozulan dengeler ve kopan bağlar onarılamadı. Bakan Şimşek’in işaret ettiği 2026 yılında tek haneli enflasyon hayal. Fatura ağırlaştı, riskler ortaya çıktı. Enflasyonla mücadele artık çok daha zor” dedi.

CHP Bolu Milletvekili Ateş, Merkez Bankası'nın politikalarını değerlendirdi. 

Merkez Bankası’nın bu hafta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin %45’te sabit tutulmasının beklendiğine dikkat çeken Ateş, “Üst üste faiz artışı kararı alınan 8 toplantının ardından yolun sonu gözüktü. Hatta bu yıl içinde faiz indirimlerine başlanması da olası… Ancak geçen zamanda faiz artışlarına rağmen enflasyon kontrol altına alınamadı ve döviz kuru tutulamadı. Yanı sıra oldukça yüksek olan politika faizine rağmen yabancı sermayenin Türkiye’ye ilgisi sınırlı kaldı. Acı reçete, sıkı para politikasının büyüme ve istihdam üzerindeki olumsuz etkileri de cabası...’’ ifadelerini kullandı. 

Ateş, Aralık 2023 itibarıyla gerçek işsizliği ortaya koyan atıl işgücünün %24,7 gibi oldukça yüksek bir orana çıktığına işaret etti. Hanehalkı borçluluğunun da alarm verdiğine değinen Ateş, vatandaşın takipteki kredi kartı büyüklüğünün geçen yıl %108 ve yıl sonundan Şubat başı arasında da %15 artarak 17,7 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çekti. Ateş ayrıca, yüksek faiz ortamında işletmeler tarafında finansmana erişimin mümkün olmadığını ve ticari kredi faiz oranının son olarak %54,4 ile 21 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.  

"Fatura ağırlaşacak"

Bu şartlarda enflasyonla mücadelenin daha zorlaştığını söyleyen Ateş, şöyle devam etti:

‘’Ekonomi yönetiminin odaklandığı iç talepte düşüş, fiyat istikrarı sağlanacağına dair güven tesis edilemediğinden sınırlı kaldı. Ayrıca zorunlu harcamalar da düşen alım gücüyle ağırlıkla borçlanarak yapılır oldu. Tüketici kredilerinin ardından kredi kartlarında beklenen sınırlandırmaların özellikle dar gelirli için kritik etkileri olacağı açık. Yıla bütçede açıkla ve kapsamında rekor faiz ödemesiyle başladık. Dolayısıyla seçimden sonra hem vatandaş hem işletmeler için bir de vergi artışları kambur olacak.’’

Ateş ayrıca, Merkez Bankası’nın önceki dönem koparıldığını itiraf ettiği faiz-kur bağının tesisi için TL mevduatına yönelik önlemlerine ilişkin ise vatandaşın TL tasarruflarının enflasyondan korunacağına güven duymasının kolay olmadığını ve dolarizasyon riskinin sürdüğünü ekledi.