Politika

CHP'li Ağbaba: Anayasayı tanımayanlarla anayasa değişikliği masasına oturulmaz

18 Kasım 2023 17:06

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yeni anayasa tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Ağbaba, “Anayasayı tanımayan birileri ile Anayasa değişikliği masasına oturulamaz. Önce Anayasayı tanıyacaksın" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında; gündemde dair açıklamalarda bulundu.

İktidardan gelen anayasa değişikliği çağrılarını değerlendiren Ağababa, "Ama tek adam rejiminde anayasa ortadan kalkmış durumda. Bir ülkede anayasa askıdaysa, hukuk yoksa; orası bir terör devleti olur…" dedi.

CHP'li Ağbaba'nın konuşmalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Birilerinin beklediği gibi kurultayımızda kavga çıkmadı, nezaketsizlik yapılmadı. Her iki aday da birbirlerine karşı doğru bir üslup kullandılar. CHP, Türkiye siyaset tarihine geçecek birçok iş yaptı. Bunlardan biri çok partili yaşam… Bu kongremizin, Türkiye siyasi tarihine geçeceğimden kuşku yok. Mevcut bir genel başkanın seçimle değişmesi, sadece kazanan adayın başarısı değil; ayrıca bu başarı Kemal Kılıçdaroğlu’nundur.

"Anayasa askıdaysa; orası bir terör devleti olur"

Türkiye’nin en büyük sorunu açlık, yoksulluk, işsizlik. Her dört gençten biri işsiz. Ekonomide sorunlarımız çok. Siyasette sorunlarımız çok. Ama Türkiye, bir Yargıtay kararı ile anayasanın askıya alındığını, anayasaya bir darbe girişimi oldu. Hem TBMM’ye, hem Anayasa Mahkemesi’ne ayar veriyor. Bunlar olurken de birileri bir Anayasa değişikliğinden söz ediyor. Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Okuma yazma bilmeyen insanlar için bile açık. Bu ortamda bir Anayasa değişikliğinden söz ediyor; Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı. Anayasayı tanımayan birileri ile Anayasa değişikliği masasına oturulamaz. Önce Anayasayı tanıyacaksın. Seni orada oturtan, Cumhurbaşkanlığı’nı ya da Meclis Başkanlığı’nı meşru kılan dayanak anayasadır. Anayasa değişikliği ile bu durumu çözelim diye yine aklımızla alay ediyorlar. Sayın Numan Kurtulmuş, parti parti geziyor, anayasa değişikliği için. Ama tek adam rejiminde anayasa ortadan kalkmış durumda. Bir ülkede anayasa askıdaysa, hukuk yoksa; orası bir terör devleti olur…

“Satılan sadece maç değil, Türkiye'nin itibarı”

Galatasaray-Fenerbahçe maçı Suudi Arabistan’da yapılacakmış. Para için. Allah bunların gözünü doyursun… Yani bunların yüzü Suudi Arabistan’a dönük. Oradaki uygulamaları beğeniyorlar. Bir taraftan da Filistin ile ilgili efeleniyorlar. Filistin’deki katliamda Suudi Arabistan’ın sesi çıkıyor mu? Çıkarmıyor. Paraya ihtiyaçları varsa, bu fakir fukara millet; Suudi Arabistan’ın vereceği paraları verir. Satılan sadece maç değil, Türkiye’nin itibarı.

“Malatya'da enkazın yüzde 50'si kaldırılabilmiş değil”

Plan Bütçe Komisyonu’nda Malatya’nın sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyoruz. Enkaz kaldırma beceriksizliğini Türkiye duyuyor artık. Malatya’da maalesef enkazın yüzde 50’si kaldırılabilmiş değil… 9 ayda aldığımız yol bu. Büyük binaları yıkıyorlar, yıkarken tören yapıyorlar. Bir yıl daha enkazların kaldırılmayacağını görüyoruz… Eşya paraları hala verilmedi. Hala destek alamayan depremzede var. Orta hasarlı binaların ne olacağı hala tartışılıyor. Yerinde dönüşüm meselesinde aynı kaos devam ediyor.” (ANKA)