Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun: Ekrem İmamoğlu yalnız değil, bizde Soylu’ya verilecek belediye başkanı yok

16 Ocak 2023 16:09

Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 'ihaleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla dava açılmasının ardından gündeme gelen kayyım iddialarını değerlendirdi. Kayyım iddialarına yönelik Torun, "Bunlar tabii her şeyi yapabilirler ama kayyum atayacak bir süreç yok. Olursa siyasi kumpas olur" dedi. Torun, "Ekrem İmamoğlu yalnız değil, bizde Soylu’ya verilecek belediye başkanı yok. Biz bunu bütün vicdan sahibi vatandaşlarımızla, parti üyelerimizle topyekûn bu karara karşı dururuz." diye konuştu. 

Torun, "Yargıyı kullanarak siyasi karar nasıl alabiliriz bunun çabası içindeler. Yoksa şu anda Ekrem İmamoğlu’nu suçlayacak hiçbir şey yok" değerlendirmesini yaptı. 


Seyit Torun

Torun şunları kaydetti:

-İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında son olarak ‘ihaleye fesat karıştırma’ iddiasıyla bir dava daha açıldı. Peş peşe gelen bu soruşturmalar da İBB’ye kayyım atanacağı iddialarının gündeme gelmesine neden oldu, İBB’ye kayyım atanacağını düşünüyor musunuz?

Bunlar tabii her şeyi yapabilirler ama kayyum atayacak bir süreç yok. Olursa siyasi kumpas olur, başka bir şey olmaz. (Terör soruşturmasına dair) Güvenlik soruşturmasını yapan kurum belli, iyi hal kâğıdı veren kurum belli. İmamoğlu’nun elinde istihbaratı, emniyeti mi var? Resmî olarak işe almanın belgeleri belli. O belgelerde herhangi bir sorun yoksa belediye nereden bilecek kişinin suçunu?

Kaldı ki hatırlarsanız önceki yıl bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanı Soylu “557 terörist var” dedi. Hiçbir şey çıkmadı, şimdi de İBB’de “1668 terörle iltisaklı var” diyor. Bu işler kumpas, acaba biz Ekrem İmamoğlu’na nasıl zarar verebiliriz, hukuk dışı işlem yapabiliriz. Yargıyı kullanarak siyasi karar nasıl alabiliriz bunun çabası içindeler. Yoksa şu anda Ekrem İmamoğlu’nu suçlayacak hiçbir şey yok.

"Topyekûn bu karara karşı dururuz"

-İBB’ye kayyım atanması durumunda CHP ve Millet İttifakı’nın A ve B planları hazır mı, nasıl bir süreç  yürütülecek?

Böyle bir durum olursa tabii buna asla sessiz kalamayız. Bütün demokratik, hukuki her türlü hakkımızı kullanırız. Ekrem İmamoğlu yalnız değil, bizde Soylu’ya verilecek belediye başkanı yok. Biz bunu bütün vicdan sahibi vatandaşlarımızla, parti üyelerimizle topyekûn bu karara karşı dururuz. Asla ve asla böyle bir kararı kabul etmeyiz.

-İmamoğlu, İBB'de yaptığı basın toplantısında kayyım atanması halinde Anadolu’da süreci anlatacağını dile getirmişti CHP Genel Merkezi bu durumdan haberdar mı, parti ile birlikte mi yürütülecek böyle bir çalışma?

Sayın İmamoğlu, Anadolu’yu da İstanbul’u da gezer. Zaman zaman biz de olabilecek durumlara karşı çeşitli değerlendirmeler yapıyoruz. Kayyum atama gibi bir durum meydana gelirse yapılması gerekenleri ortaya koyarız.

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi sunmuştunuz. İmamoğlu davası ile ilgili özel bir toplantı yapıldığı yönündeki iddialarıyla ilgili. Önergenize yanıt geldi mi?

Hangi önergeye yanıt geldi ki bu önergeye yanıt gelsin…

-Bugünkü MYK toplantısında İBB gündemi var mı?

Biz İBB’yi her ortamda büyük bir dikkatle izliyoruz, süreci yakından takip ediyoruz.

"Halkımızın desteği ile 2023’te inşallah iktidar olacağız"

-Seçim süreci başladı diyebiliriz, genel seçimler yerel seçimleri nasıl etkileyecek, bir öngörünüz var mı?

Halkımızın desteği ile 2023’te inşallah iktidar olacağız. İnanıyorum ki yerel seçimlerde de belediyelerin çoğunu Millet İttifakı alacak. Yerelde de o iktidarımızı güçlendirmiş olacağız.

Belediyelerimiz olağanüstü çaba içerisindeler. Her türlü engellemelere rağmen olağanüstü hizmet veriyorlar. Kaynaklarının kesilmesine rağmen, her türlü kamu kaynağının engellenmesine rağmen… Vatandaşlarımızın sorunlarını çözüyorlar. Bu da iktidarı oldukça rahatsız ediyor. Biz bu kadar engeli koyuyoruz, CHP’li belediyeler nasıl başarılı oluyor diye. Onun yarattığı bir maalesef kıskançlık, hazımsızlık var. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. Belediyelerimiz vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için gayretlerini artırarak devam edecekler. Bizim için de yerelden genele o köprüyü kuracağız.