Gündem

CHP'den Pile-Yiğitler yolu açıklaması: KKTC'nin çalışmasına müdahale BM’nin tarafsızlığı ile bağdaşmamıştır

20 Ağustos 2023 11:58

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı emekli Büyükelçi Namık Tan, Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Yeşil Hat'ta bulunan Pile köyüne yaptığı yol çalışmasına müdahale etmesinin BM’nin tarafsızlığı ile bağdaşmadığını söyledi.

Cumartesi günü yazılı bir açıklama yayımlayan Tan, "Yine tampon bölge dahilinde benzer bir yolu Pile’de yaşayan Rumlar için inşa etmek amacıyla vaktiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yaptığı başvuruya BM karşı çıkmamış, yolun yapımına müsaade etmişti" dedi. 

BM yetkililerinin GKRY'nin bölgeye sinema, tiyatro ve kampüs gibi yapılar yapmasına "göz yumduğunu" belirten Tan, bunların da ara bölge rejimine aykırı olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla, BM’nin yolun yapımına engel olması adil ve meşru değildir" ifadelerini kullandı.

Tan, "Olay mahallindeki güvenlikten sorumlu KKTC yetkilileri de, BM güçlerinin fiziki müdahalesine doğal olarak mümasil bir karşı koyuş göstermişlerdir" dedi.

"KKTC, böylesine haklı olduğu bir konuda, hakkına ve hukukuna elbette sonuna kadar sahip çıkacaktır" diyen Tan, "Fakat, bunu yaparken tahriklere kapılmadan, soğukkanlılık içinde hareket etmek KKTC’nin menfaatleri açısından en doğrusudur" diye konuştu.

BM Barış Gücü mensupları cuma günü KKTC'nin Pile'deki yol çalışmasını durdurmaya çalışmış, KKTC'li yetkililerle aralarında arbede çıkmıştı.

TIKLAYIN | Karma köy Pile’de ne oluyor, Kıbrıs’ta neden gerilim yükseldi; 8 başlıkta KKTC-BM arasındaki ‘yol’ gerilimi