Gündem

CHP’den İsrail’e ticaret kısıtlaması çıkışı: Bunun için 14 bininci çocuğun öldürülmesini mi beklediniz, yoksa seçim yenilgisini mi?

"Bu karar, ticareti tümüyle durduracak şekilde genişletilmeli!"

09 Nisan 2024 12:07

İktidarın İsrail’e yapılacak ihracatla ilgili getirdiği kısıtlamayı değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, “İsrail'e yapılan ihracat kısıtlaması kararı, halkımızın vicdanının sesidir. Ancak bu kararın, ticareti tümüyle durduracak şekilde genişletilmesi gerekmektedir. İktidarı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını destekleyen, haksızlığa ve zulme göz yuman bir ülkeyle ticaret yapmayı derhal durdurmaya davet ediyoruz” dedi.  CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da “Bunun için 14 bininci çocuğun öldürülmesini mi beklediniz, yoksa seçim yenilgisini mi?” diye çıkıştı

Ticaret Bakanlığı, İsrail’e aralarında inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsayan ihracat kısıtlaması getirildiğini açıkladı. CHP Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir ve CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı alınan kararı değerlendirdi.

“Bu karar, ticareti tümüyle durduracak şekilde genişletilmeli”

Demir yaptığı açıklamada iktidarın Gazze’ye yönelik saldırıları kınarken, İsrail ile ticareti sürdürdüğünü ve kısıtlama kararını saldırılar başladıktan 185 gün sonra aldığını vurguladı. Demir, “Bu durum iktidarın halkımızın taleplerine ve uyarılarına ne kadar duyarsız olduğunun göstergesidir. İsrail'e yapılan ihracat kısıtlaması kararı, halkımızın vicdanının sesidir. Ancak bu kararın, ticareti tümüyle durduracak şekilde genişletilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“İktidarı haksızlığa ve zulme göz yuman bir ülkeyle ticaret yapmayı derhal durdurmaya davet ediyoruz”

Demir şunları söyledi:

“İktidarı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını destekleyen, haksızlığa ve zulme göz yuman bir ülkeyle ticaret yapmayı derhal durdurmaya davet ediyoruz. Ayrıca, iktidarı İsrail ile olan ticaret hacmini detaylı ve şeffaf olarak kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. CHP olarak ülkemizin çıkarlarına zarar veren ve masum insanların yaşamlarını görmezden gelen her türlü ticarete karşıyız. İsrail'in, Filistin halkına yaptığı zulmüne ve işgaline karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

“Bunun için 14 bininci çocuğun öldürülmesini mi beklediniz, yoksa seçim yenilgisini mi?”

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da sosyal medya hesabından şunları kaydetti:

“Bunun için 14 bininci çocuğun öldürülmesini mi beklediniz, yoksa seçim yenilgisini mi? Filistin’de toplam 30 bin insan katledilirken, Türkiye’den İsrail’e; ekimde 328, kasımda 300, aralıkta 396, ocakta 318, şubatta 395 milyon dolar, toplam 2 milyar dolar civarında ihracat yapıldı. Kısıtlama nihayet bugün geldi. Çünkü Filistin AKP’nin umrunda değildi. ‘Ticaret Bakanlığı kısıtlama kararı aldı’ dersek yanılırız. Bu kararı halkımız aldı, Ticaret Bakanlığı sadece açıkladı. Saray’ın ne kadar üzüldüğünü hepimiz tahmin ediyoruz.”

TIKLAYIN - Türkiye, savaşın başlamasından altı ay sonra, 54 ürün grubunda İsrail'e ihracatı kısıtladı

TIKLAYIN - İsrail'den, Türkiye'nin ihracat kısıtlaması kararına ilk tepki: Türkiye ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alınacak

TIKLAYIN - Ticaret Bakanlığı'nın 'İsrail'e ihracat kısıtlaması' listesinde 50'nci madde tartışma yarattı; “7 Ekim’den bu yana Gazze’yi bombalayan uçakların yakıtı Türkiye’den mi gitti?”