Ekonomi

Kılıçdaroğlu: En yetenekli çocuklarımız yurt dışına gidiyor, siyaset giderse gitsinler diyor

CHP'den 'Dijital Emek' Çalıştayı

07 Ocak 2023 09:32

CHP Emek Büroları ve İstanbul Planlama Ajansı iş birliği ile bugün İstanbul'da; “Dijital Emek ve Emek 4.0 Çalıştayı” gerçekleştiriliyor. CHP Emek Büroları Koordinatörü ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Dijital Emek ve Emek 4.0 Çalıştayı’nda CHP'nin Türkiye'yi ikinci yüzyıla hazırlayacak ekonomik vizyon belgesinin emek ve çalışma yaşamı ile ilgili atacağı adımlar ve temel politikalarının altyapısının oluşturulacağını belirtti.

Çalıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İşçi ve Memur Sendikaları, Esnaf ve Meslek Odaları STK’lardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşması ile başladı.

Çalıştaya katılan isimler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da yer aldı.

İmamoğlu: Derinleşen yoksulluk emekçileri güvencesiz çalışma koşullarına mâhkum etti

İBB Başkanı İmamoğlu konuşmasında, "Derinleşen yoksulluk emekçileri güvencesiz çalışma koşullarına mâhkum etti" dedi.  İmamoğlu, "Yeni sistemde rekabetçi olmak hızla ayak uydurmaya bağlıdır. Belirsizlere rağmen heyecan verici bir geleceğe doğru yürümenin yolcuğu tasarlamanın peşindeyiz.  Yaratıcılığın güçlendiği, genç nüfusun en güçlü şekilde ilerlemesini sağlamak bizim en öncü politikalarımızdan biri olacak." dedi.

İmamoğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

Dünyanın bir yandan Endüstri 5.0’a doğru ilerlediğini de görüyoruz. Endüstri 4.0 yerini yeşil ve sürdürülebilir teknolojilere odaklanan yeni bir üretim sistemine bırakıyor. Yeni sistemde rekabetçi olmak hızla ayak uydurmamıza bağlı. Dönüşümün başat karakteristiklerinden biri ise, Emek 4.0 yaklaşımına benzer biçimde endüstriyel dönüşümün toplumsal faydayı artıracak biçimde kurgulanması. Teknolojik dönüşümün gereklerine uygun mesleki eğitim yaşam boyu öğrenme mekanizmalarının da bu anlamda da önemi özellikle büyük kentlerde çok arttırdı. Eğitim politikalarımızı İBB olarak bu dönüşüme uygun hale getirmek olduğumuzun farkındayız.

 Gençler bunu da keşfetmiş durumdadır. Kendi başlarının çaresine tabiri caizse bakmak durumundalar. Pek çok gencin açık liseye yöneldiğini; eş zamanlı olarak kodlama, yazılım gibi eğitimler ile kendilerini geleceğe hazırladıklarını görüyoruz. Bu nedenle sorumluluk alan kurumumuz Enstitü İstanbul İSMEK’in müfredatını geniş çaplı bir yenileme ile onların ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırladık. Dijitalleşen emek piyasalarında istihdam kapılarını açacak eğitimler sunuyoruz. Bugün İstanbul’da her 3 yetişkinden yalnızca 1’i bilgi ve iletişim teknolojileri becerisine sahip. Bu oranı 2050 yılına geldiğimizde gelecek stratejimizin öngördüğü bir biçimde yüzde 90’ın üzerine çıkarmış olmamın yolculuğunu kurgulamaya gayret ediyoruz. İstanbul’un sahip olduğu yüksek genç nüfusu, istihdam piyasası açısından “demografik fırsat penceresi” olarak tanımlıyoruz ve bu potansiyel ışığında gençleri, yeni ekonominin ihtiyaçları olan eğitim, bilgi ve teknolojiyle buluşturacak araçları üretiyoruz.

"Oyun sektöründe nitelikli iş gücü üretmeyi hedefleyen merkez kurduk"

 Zemin İstanbul kurumumuzda, yeni nesil eğitim modellerini odağına alarak yazılımcı ağını güçlendirme, teknoloji alanında farkındalık yaratma, istihdamı hızlandırma gibi amaçlara yönelik ücretsiz eğitimler ve etkinlikleri üst seviyede harekete geçirdik. İBB Veri Laboratuvarını kurduk ve bu veri laboratuvarımızda veri ve yapay zekâ alanında; kurumların, öğrencilerin ve ilgili uzmanların iş birliği yapmalarını, veri odaklı proje çalışmaları gerçekleştirmelerini amaçlıyoruz ve bu yönde yoğun bir mesaimiz var. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü iş birliğinde 6 ilçede kodlama ve programlamadan, mobil uygulama geliştirmeye kadar öğrencilere çok çeşitli yetkinlikleri kazandırıyor ve her yıl binlerce çocuğumuzu misafir ediyoruz. Yine oyun sektöründe nitelikli iş gücü üretmeyi hedefleyen bir merkezimizi kurduk ve Haliç kıyısında önemli bir alanı o boyutta teslim ettik projelerin sonuçlarını görmeye başladığımızı belirtmek isterim. Özellikle oyun girişimlerini destekleyecek bu kuluçka merkezimizde programların hayata geçmesi noktasında girişimcilerimizi destekliyoruz.

"İstanbul ekonomi piyasasını, bilgi, teknoloji ve inovasyon ağırlıklı olarak dönüştürmeye başladık"

İstanbul ekonomi piyasasını, bilgi, teknoloji ve inovasyon ağırlıklı olarak dönüştürmeye başladığımızı duyurmak isterim. Bu kapsamda özellikle yeni planladığımız vizyon 2050 belgemizin de içinde olduğu gelecek stratejisini tasarladığımız İstanbul’un gelecek planı içerisinde Atatürk Havalimanı’ndan başlayarak Ayamama Vadisi boyunca kurmuş olduğumuz İBB Veri Laboratuvarı’nı geliştirerek, Başakşehir’de kurulmasını öngördüğümüz Dünya Veri Merkezi’ne kadar olan aksı Dijital Dönüşüm ve Üretim Havzası olarak planlıyoruz. Tekno-Semt projemizle bu dönüşüm sürecinin yereldeki altyapısını semtlere yayarak sağlayacağız. İstanbul’un yaratıcılık ve yenilikçilik ekosistemini tüm sektörlerle buluşturacak, etkileşim sağlayacak ara yüzleri oluşturacağız.

"Adaletin peşinde olacağız"

Bütün bu belirsizliklerine rağmen heyecan verici bir geleceğe doğru hep birlikte yürümenin aslında yolculuğunu İstanbul’da tasarlamak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Her koşulda adaletin, eşitliğin, özgürlüğün peşinde olacağız. Zira bahsettiğim bu kavramlar olmadığı zaman toplumdan yeni nesilden yaratıcılık beklemek hayal olur. Yaratıcılığın olmadığı yerde de teknolojik gelişmeleri en üst seviyede sağlamak mümkün olmaz. Bu bağlamda yaratıcılığın güçlendiği yaş ortalamasının 33 olduğu İstanbul’da bu genç nüfusun geleceğe en güçlü bir şekilde doğru stratejilerle, doğru sektörlerde ilerlemesini sağlamak bizim en öncü politikalarımızdan birisi olacak.

CHP'li Ağbaba, "İş organizasyonları hızla değişmekte. Artık bilgisayarların olduğu her mekan çalışanlar için çalışma alanı oluyor. Mesai kavramının önemini yitirmesi, güvence sorunu, sabit ücret elde edilememesi emek adına en yakıcı sorunlar olarak karşımızda duruyor.  Bazı Avrupa ülkelerinde haftalık 4 günlük çalışmaya karar verilirken Türkiye'de 50 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 25. İşçiler adeta ölüm mesaisine gidiyorlar. Gelir adaletsizliğe karşı adil bölüşüm savunuyoruz. Emek 4.0 ile güvencesiz çalışma işçilerimizin kaderi olmayacaktır." değerlendirmesini yaptı."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizi güzel bir geleceğe hazırlamamız lazım"

Ülkemizi güzel bir geleceğe hazırlamamız lazım. İngiltere'ye gittiğimde üniversitedeki rektör  hocamız iki şey aradıklarını söylediler: Dünyanın en zeki insanlarını nasıl İngiltere'ye getireceğiz ve parayı nereden bulacağız. Dünya artık bunun peşinden koşuyor. 

Dünyanın gelişimini biz mi izliyoruz onlar mı izliyor? Gerçekten de bu ülkenin aydınları, STK'ları, üniversiteleri ülkeye taşıyacak şeyler...  Siyaset kurumu “bu kadar hızlı değişim ve dönüşümün içinde biz nerede duracağız” konusunu konuşmak zorunda.

"Boğaziçi Üniversitesi'ne ne oldu?"

Bilgi ekonomisi... Bilgi üniversitelerde üretilir, peki bizim üniversitelerimiz nerede? Boğaziçi Üniversitesi'ne ne oldu? Üniversiteler her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı yerdir. Düşüncelere sınır getiremezsiniz. Adı üniversite olduğu için üniversiteler olmaz. Bir üniversitede profesörlük yapmayacak birini rektör olarak atarsanız olmaz. Hangi görüşte, inançta, kimlikte olursa olsun düşünce üretebiliyorsa o kişiyi el üstünde tutmamız gerekir. Bir siyasetçinin düşünceden korkmaması gerekir.

Yazılım sektöründe Hindistan neden önde. Rapor hazırladık. Biz ezberci sisteme doğru gidiyoruz. Çocuklar neredeyse 24 saat test çözmekle uğraşmakta. Her yere üniversite açtık, içinde hoca yok. En yetenekli çocuklarımız yurt dışına gidiyor. Siyaset giderlerse gitsinler diyor. Sofranın etrafında oturup konuşmak gerekiyor. 

Ben her şeyi bilirim diye bir kavram yok. Buradan Türkiye'nin çıkması lazım. Teknoloji hızla gelişiyor, kaba güçle bir yere gitmem mümkün değil. İnsanları eğitmek, eğitilen insanların makineleri çalıştırması gerekiyor. Biz bu dönüşümün neresindeyiz? İBB Başkanı'nı nasıl görevden alırız ile uğraşıyorlar. Akıl mantık yok böyle bir şey de. 

Emek eğer makineyi çalıştırmak istiyorsa iyi bir eğitim alması gerekiyor."