Gündem

CHP’de gözler İzmir kararının ardından “kale ilçeler”de

Kadıköy, Çankaya, Nilüfer ve Çukurova adaylarının belirlenmesi bekleniyor

01 Şubat 2024 15:42

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayını iki günlük süren çalışmanın ardından tartışmaların gölgesinde belirleyen CHP’de gözler şimdi de kazanılmasına kesin gözüyle bakılan ve CHP’nin kaleleri olarak nitelendirilen Kadıköy, Çankaya, Nilüfer ve Çukurova gibi ilçelerin adaylarına çevrildi. 2 Şubat'ta toplanacak Parti Meclisi’nde bu ilçelerin yanı sıra 400 civarında belediyede başkan adaylarının belirlenmesi bekleniyor.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) cuma günü aralarında İstanbul’un da bulunduğu farklı illerde toplam 400’e yakın belediye başkan adayını belirlemek ve Parti Meclisi’nin (PM) onayına sunmak üzere toplanıyor. MYK toplantısının ardından saat 18.00’de PM’nin toplanması planlanıyor. CHP’de kritik toplantı öncesinde aday adaylarına yönelik çalışmalar sürerken, cuma günü yapılacak MYK toplantısında İstanbul’un kalan 11 ilçesinin adayları masaya yatırılacak. 11 ilçeden en az 9’unda adayların belirlenmesine kesin gözüyle bakılırken, DEM Parti ile süren iş birliği görüşmeleri çerçevesinde, Esenyurt ve Adalar belediyelerinin bir sonraki PM’ye bırakılma ihtimali de bulunuyor.

Kulislerde İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleme karşılığında Esenyurt ve Adalar’da de DEM Parti’nin de onay vereceği bir adayın belirlenmesinin talep edildiği iddia ediliyor. Bu arada DEM Partili yetkililer, T24’e yaptıkları değerlendirmede İstanbul’a ilişkin görüşmelerde henüz bir netlik sağlanmadığına dikkat çekti.

Bunun yanı sıra Adalar için İstanbul Planlama Ajansı Genel Korodinatörü Esra Huri Bulduk ile eski İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın isimleri değerlendiriliyor. İstanbul’da CHP’nin kalesi olarak bilinen Kadıköy’de ise Kent Konseyi Başkanlığı yapan mimar Tülin Hadi’nin ismi konuşulurken, Bakırköy için ise beyin ve sinir cerrahi uzmanı Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu’nun aday gösterilmesi bekleniyor. Sarıyer’de İBB Saha Hizmetleri Grup Koordinatörlüğü yapan Merve Öztopaloğlu ile İBB’de danışman olarak görev yapan Tonuç Çoban’ın ismi değerlendiriliyor.

Çankaya’da masadaki isimler kimler?

Parti kaynakları, CHP’nin bir diğer kalesi olan Ankara’nın Çankaya ilçesi için ise henüz net bir karar verilmediğini ve isimlerin MYK toplantısında değerlendirileceğini ifade etti. Edinilen bilgiye göre kamuoyunda Özgür Özel’in avukatı olarak gündeme gelen PM üyesi Hüseyin Can Güner’in yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi isimleri değerlendiriliyor. Çankaya’da aday adaylığı başvurusunda bulunan 25 partiliden 18’inin ortak bir dilekçeyle, bu iki isme tepki göstermesinin ardından birkaç ismin daha değerlendirmeye alındığı öğrenildi. Bazı partililer, CHP’de kurultay sürecinde değişimcilerin Ankara İl Başkan adayı olmak için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanvekilliğinden istifa eden Sercan Çığgın’ın da adaylık ihtimalinin güçlü olduğunu dile getirirken, Çankaya Belediyesi’nde üç yıl Meclis Başkanvekilliği görevinde bulunan Emre Çakır ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı olan Bekir Ödemiş’in de MYK’nın gündemine gelebileceği konuşuluyor.

Buğra Gökce sürprizi olur mu?

Öte yandan parti kulislerinde son birkaç gündür, İzmir Büyükşehir adaylığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcılığından istifa eden Buğra Gökce’nin de ismi Çankaya için dillendirilmeye başlandı. İzmir’le ilgili aday belirleme sürecinde Buğra Gökce’nin de ismi ön plana çıkarken, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ismi de gündeme gelmiş, eski Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem’in iddiaları üzerine tartışma yaşanmıştı. Erdem, Cemil Tugay’ın “beşli çete” ile bağlantıları olduğunu öne sürmüş, Tugay’ın isminin açıklanmasının ardından da bu belgeleri paylaşmıştı. Çankaya Belediyesi’nde 2010-2014 yılları arasında başkan yardımcılığı yapan, ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreterlik görevinde bulunan Gökce, son bir buçuk yıldır da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Nülifer’de Eczacı Odası Başkanı MYK gündemine gelebilir

CHP’nin bir diğer iddialı olduğu ve kazanılmasına yine kesin gözüyle bakılan ilçelerden birisi olan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde de değerlendirmeler sürüyor. Nilüfer’in eski Belediye Başkanı olan ve CHP’nin bu seçimde Bursa Büyükşehir adayı olan Mustafa Bozbey’in, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in bir dönem daha devam etmesine karşı çıktığı kulislerde konuşulurken, Genel Merkez’in bu karşı çıkışı dikkate alma eğiliminde olduğu da öğrenildi. Ancak Genel Merkez’in buna karşın Bozbey’in işaret edeceği adaylara da yeşil ışık yakmayacağı belirtilirken, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin’in adaylığının MYK gündemine gelmesi bekleniyor.

Çukurova’da iki aday masada

CHP’nin bir önceki seçimi yüzde 58’le kazandığı Adana’nın Çukurova ilçesinde de Genel Merkez’in Belediye Başkanı Soner Çetin’le devam etme eğiliminde olmadığı öğrenildi. CHP Genel Merkezi’nin Çukurova adaylığı için CHP Gençlik Kollarından gelen ve iki dönem kurultay delegeliği yapan Orhan Bayram ile eski CHP Adana İl Başkanı Emrah Kozay arasında bir seçim yapması bekleniyor. Öte yandan PM’de Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinin de adaylarının belirlenmesi bekleniyor.