Gündem

CHP’de çekişmeli seçim öncesinde aday değiştiren telefon

Zeydan Karalar, Orhan Sümer’e “Adaylıktan çekilmezsen açıklanmayan ilçelerde sorun yaşarız” demiş

19 Ocak 2024 15:34

CHP’de TBMM İdare Amirliği seçiminin Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Özgür Özel yarışına dönmesinin yankıları sürerken T24, seçim öncesinde Adana Milletvekili Orhan Sümer’in adaylıktan çekilmesine neden olan telefonun ayrıntılarına ulaştı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, seçime saatler kala Özgür Özel’le görüştükten sonra Orhan Sümer’i aradığı ve “Adana’da açıklanmayan ilçeler var. Bu ilçelerimizde aday belirlemede sorun yaşarız. Buralar sıkıntıya girerse Adana’da seçimde zorlanırız” dediği öğrenildi. Öte yandan CHP’li bir milletvekili de “Genel Merkez, zorlaya zorlaya kendisini tartıya çıkarttırdı ve tartıldı” dedi. 

CHP’de Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) girdiği için TBMM İdare Amirliği görevinden istifa eden CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’den boşalan koltuğa yapılan seçim, Kasım ayından beri parti içerisinde krize dönmüştü. CHP yönetimi İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ı aday göstermeyi planlamış ancak kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Adana Milletvekili Orhan Sümer’in de adaylık hazırlığı yapması üzerine seçim ertelenmişti. CHP, TBMM İdare Amirliği seçimini dün düzenlenen kapalı grup toplantısında yaptı. Genel Başkan Özgür Özel, seçimin tek adayla yapılması adına Ednan Arslan yerine Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ü işaret etme kararı almıştı. Seçime bir gün kala ise Adana Milletvekili Orhan Sümer’in adaylıktan vazgeçtiği bilgisi kulislere yansırken, Sümer’in baskı sonucu adaylıktan çekildiği iddiaları gündeme gelmişti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nu destekleyen ekibin adayı olarak Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan dünkü seçime girdi. Seçim sonucunda Uğur Bayraktutan, 67 oy alarak CHP TBMM İdare Amiri seçilmişti. 

Özel’den gelen telefon üzerine Sümer’i aradı

Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel yarışına dönen seçimin yankıları sürerken T24, Orhan Sümer’in adaylıktan çekilmesine yol açan görüşme trafiğinin ayrıntılarına ulaştı. Orhan Sümer’in adaylıkta ısrar etmesi üzerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Sümer’le görüştüğü ve ikna edemeyince de araya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in girdiği iddiaları kulislere yansımıştı. Edinilen bilgiye göre Zeydan Karalar, Özgür Özel’den gelen telefon üzerine Sümer’i arayarak adaylıktan çekilmesini istedi. Sümer’in bu görüşmede de adaylıkta ısrarcı olması üzerine, Zeydan Karalar’ın Sümer’e Adana’daki ilçe adaylıkları ile ilgili durumu aktardığı öğrenildi. 

“Açıklanmayan ilçelerle ilgili sorun yaşarız”

İddiaya göre Karalar, Orhan Sümer’e “İdare Amirliği adaylığından çekilmen gerek. Adana’da merkez ilçelerin adayları henüz açıklanmadı. Adaylıktan çekilmezsen bu ilçelerdeki aday belirleme süreci sıkıntıya girebilir. Bu ilçelerle ilgili sorun yaşarız. Buralar sıkıntıya girerse, Adana’da seçimde zorlanırız” dediği öğrenildi. Uzun süredir adaylıkta ısrar eden Sümer’in bu telefon üzerine seçime saatler kala Çarşamba gece geç saatlerde adaylıktan vazgeçtiği öğrenildi. Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen CHP’li bir milletvekili de “Genel Merkez, İdare Amirliği seçim sürecinde zorlaya zorlaya kendisini tartıya çıkarttırdı ve tartıldı. Bu sürece hiç gerek yoktu” ifadesini kullandı.