Politika

CHP’de aday belirlemede gergin gece: İstifa edenler, adaylıktan çekilenler ve yeniden değerlendirilenler

İlgezdi, yaptığı açıklamada Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin partiden tasfiye edildiğini iddia etti

26 Ocak 2024 19:34

CHP’de belediye başkan adaylarını belirlemek üzere toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) gergin bir havada geçerken, toplantı sırasında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan adaylıktan çekildi, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de CHP’den istifa etti. Hatay ve Tekirdağ ile Antalya’nın Konyaaltı ve Mersin’in Mezitli ilçelerinde açıklanan adayların ise yeniden değerlendirileceği iddiaları gündeme geldi. CHP Sözcüsü Deniz Yücel ise adaylıkların geri çekilmesinin toplantıda gündeme gelmediğini söyledi. Öte yandan Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, Muğla’da da Büyükşehir’e Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın adaylığının PM’ye sunulacağı öğrenildi. İzmir Büyükşehir ve ilçeleri önümüzdeki haftaya kaldı.

Yerel seçimler öncesinde CHP’de aday belirleme mesaisi sürerken, bugün iki saat gecikmeli başlayan MYK’nın gergin bir havada geçtiği zaman zaman toplantıya ara verildiği öğrenildi. MYK’dan gelen bilgilerle birlikte CHP kulislerinde de hareketli saatler yaşanmaya başladı. Toplantı sırasında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Edirne adayının önseçimle belirlenmesi gerektiğini ve bunu da Genel Başkan Özgür Özel’le paylaştığını belirterek, önseçime katılmayacağın ve adaylıktan çekildiğini duyurdu. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Genel Merkez, Gürkan’ın yeniden aday olmasını istemedi ve bunun üzerine de Recep Gürkan, sadece önseçimden çıkacak adayı destekleyeceğini, atama ile yapılacak bir adaya destek vermeyeceğini belirtti. 

İlgezdi istifa etti

Toplantı sırasında CHP kulislerini sarsan diğer bir gelişme de dört dönemdir Ataşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Battal İlgezdi’nin istifası oldu. İlgezdi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin partiden tasfiye edildiğini iddia ederek, CHP’den istifa ettiğini açıkladı. CHP Sözcüsü Deniz Yücel ise MYK sırasında yaptığı basın toplantısında İlgezdi’nin bu iddiası ile ilgili, “Aday belirlenirken bir kişiye yakınlık veya uzaklık asla söz konusu olamaz” dedi.

Hatay ve Tekirdağ iddiası

Toplantı sırasında Hatay ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayları ile birlikte Antalya’nın Konyaaltı ve Mersin’in Mezitli ilçesinde gösterilen adayların da yeniden değerlendirmeye alınacağına yönelik bilgiler kulislere yayıldı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP’de tepkiyle karşılanırken, Tekirdağ’da da Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Candan Yüceer’in aday gösterilmesine tepki göstermiş ve bağımsız aday olabileceğinin sinyalini vermişti. Öte yandan CHP’nin Antalya Konyaaltı adayı Cem Kotan’la ilgili de bazı davalar gündeme gelmiş, Kotan kendisine komplo kurulduğunu iddia etmişti.

Mezitli de yeniden mi değerlendiriliyor?

Mersin’in Mezitli ilçesinde de aday gösterilen Serkan Tuncer’in TBMM Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın yakını olduğu iddiaları gündeme gelmişti. CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, örgütün temayül istediğini, bunun karşılanmaması üzerine kendisinin adaylığını talep ettiğini dile getirmişti. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, adaylıkların geri çekilmesi iddiaları ile ilgili soruya da toplantıda böyle bir gündem olmadığı yanıtını vermişti.

Öte yandan Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, Muğla’da da Büyükşehir’e Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın adaylığının PM’ye sunulacağı öğrenildi. DEM Parti’nin Muhittin Böcek’e yönelik itirazları gündeme gelmiş ve CHP’de bu itirazların değerlendirildiği de belirtilmişti.

Ankara’da eski MHP’li adaylar gündemde

Bu arada Ankara’ya yönelik de MYK’da kararlar alındı. Mamak’ta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın istediği aday eski İyi Partili Mesut Özarslan’a yönelik örgütün tepkileri dikkate alındı ve Özarslan Mamak’tan aday gösterilmedi. Yavaş, bunun üzerine Özarslan’ı başdanışmanlık görevine getirdi.

Bununla birlikte Gölbaşı, Nallıhan, Kızılcahamam, Beypazarı ve Polatlı ilçelerinde aday belirleme yetkisi Mansur Yavaş’a bırakıldı. Gölbaşı’nda eski MHP’li Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Polatlı’da da MHP’den aday gösterilmeyen Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın aday gösterilmesi bekleniyor.

TIKLAYIN - Deniz Yücel'den MYK sonrası açıklamalar: "Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler tasfiye ediliyor" diyerek istifa eden İlgezdi'ye  yanıt

TIKLAYIN - Mamak krizi “başdanışmanlık” formülüyle aşıldı: Yavaş, adaylığını istemişti, gösterilmeyince başdanışmanlığa atadı

TIKLAYIN - CHP’nin Ankara adaylarında eski MHP’li ve İyi Partili ağırlığı dikkat çekti: MHP’li Belediye Başkanı Yıldızkaya CHP’den aday

TIKLAYIN - "Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler tasfiye ediliyor" diyerek istifa eden İlgezdi: Bu işlerin nasıl olacağını herkes görecek

TIKLAYIN - CHP’de aday belirlemede gergin gece: İstifa edenler, adaylıktan çekilenler ve yeniden değerlendirilenler