Politika

CHP'de Adalet ve Demokrasi Nöbeti devam ediyor: 4 ilçe örgütü Çağlayan'da buluştu

20 Kasım 2023 16:25

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde başlattığı "Adalet ve Demokrasi Nöbeti"ne bugün ilçe örgütleri devam etti. 

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in geçen hafta pazartesi günü partililerle birlikte İstanbul Adliyesi önünde başlattığı "Adalet ve Demokrasi Nöbeti"ne bugün CHP Gaziosmanpaşa, Beylikdüzü ve Maltepe ilçe örgütleri devam etti. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen CHP'li ilçe örgütleri üyeleri, "Haki hukuk, adalet" sloganları attı. 

TIKLAYIN | Özgür Özel'den adalet nöbeti açıklaması: 15 Temmuz'da topla tüfekle yapılan darbe girişimi, bugün Yargıtay tarafından kalemle, imzayla yapılıyor

TIKLAYIN | Sezgin Tanrıkulu adalet nöbetinden seslendi: Anayasa'ya karşı bu darbeyi mutlaka boşa çıkaracağız

TIKLAYIN | CHP'nin TBMM'de başlattığı adalet nöbeti 7'nci gününde: Yargıtay'ın Anayasal düzene karşı darbe girişimini boşa çıkartacağız

Ne olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

TIKLAYIN | Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

TIKLAYIN - AYM üyelerinin soruşturulması bilmeceye dönüştü: 15 üyeli AYM’de 9 üye incelenecek ancak Genel Kurul en az 10 üyeyle toplanıyor

TIKLAYIN - Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi'ne ağır suçlama: Hukuk sistemini kaosa sürükleyecek vahim kararlar alıyor, anayasa koyucunun iradesini yok sayıyor!

TIKLAYIN - Yargıtay’ın kararı sonrası Özgür Özel'den açıklama: Bu karar düpedüz bir darbe girişimidir; halkı bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyoruz

TIKLAYIN - Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin AKP'de kim, ne dedi?

TIKLAYIN - Erdoğan’ın danışmanı, "Yargı hiyerarşisinde en üst yetkili mahkeme Yargıtay’dır" dedi, sosyal medyada tepki yağdı

TIKLAYIN - Yargıda kriz: Yargıtay’ın Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması gazete manşetlerinde nasıl yer buldu?

TIKLAYIN | Hukukçulardan Yargıtay’a Can Atalay kararı tepkisi: Bu Atalay düşmanlığı, hukuk bir gün size de lazım olacak!

TIKLAYIN | Can Atalay kararı ve AYM üyelerine suç duyurusu Meclis'teki partileri birleştirdi; Yargıtay'a tepki yağdı

TIKLAYIN | Özgür Özel, Can Atalay için partisini olağanüstü toplantıya çağırdı: Hafife alınamaz, görmezden gelinemez