Dünya

Cenin’de İsrail saldırıları sürüyor

04 Temmuz 2023 08:41

T24 Dış Haberler

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine bağlı mülteci kampına yönelik hafta başında başlayan saldırılarının sürdüğü belirtildi. İsrail’in Filistinli militanlara yönelik olduğunu iddia ettiği, insansız hava araçlarıyla başlayan saldırıların silahlı çatışmalarla devam ettiği aktarıldı.

BBC’nin haberinde İsrail ordusunun pazartesi günü erken saatlerde insansız hava aracı saldırılarıyla son yılların en kapsamlı operasyonlarından birini başlattığı ifade edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Cenin’in “terörizm için sığınak” olduğunu söylerken Filistinliler İsrail’i savaş suçu işlemekle suçladı.

9 ölü, 100'den fazla yaralı 

Pazartesi sabahı başlayan ve gün boyunca devam eden saldırılarda 8 kişi ölmüş, 50'den fazla kişi de yaralanmıştı. Alınan son bilgilere göre sağlık yetkilileri saldırılar sonucunda dokuz Filistinli’nin öldüğünü ve 100’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Tıbbi yardım kuruluşu Médecins Sans Frontières'ten Jovana Arsenijevic BBC'ye yaptığı açıklamada bir hastanede bulunduğunu ve 90'dan fazla hastanın silah ateşi ya da patlayıcı cihazlardan çıkan şarapnel parçalarıyla yaralandığını söyledi.

Yaklaşık 18 bin kişiye ev sahipliği yapan yoğun nüfuslu mülteci kampından gün boyunca tepedeki insansız hava araçlarının uğultusunun yanı sıra sürekli olarak silah ve patlama sesleri geldiği belirtildi. Ayrıca İsrail ordusunun telefon iletişimini ve kampa giden elektriği kestiği, bunun neler olup bittiğine dair doğru bilgi elde etmeyi zorlaştırdığı aktarıldı.

BBC’ye konuşan tanıklar kampta katliam yaşandığını, kampa çıkan tüm yolların kazıldığını söyledi. Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Ştayyeh operasyona tepki göstererek "Olan biten mülteci kampını tamamen ortadan kaldırmaya ve sakinlerini yerlerinden etmeye yönelik bir girişimdir" dedi.

ABD’den İsrail’e destek, Türkiye’den tepki

Ürdün operasyonun "uluslararası insan haklarının açık bir ihlali" olduğunu söylerken, ABD "İsrail'in güvenliğini ve halkını Hamas,  İslami Cihad ve diğer terörist gruplara karşı savunma hakkını" desteklediğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İsrail’in gerçekleştirdiği baskının şiddetle kınandığı belirtildi. Açıklamada “Filistin Devleti ve halkına başsağlığı diliyoruz” ifadesi paylaşıldı.