Gündem

Araştırmacı Özgür Aktükün: Gençler, siyasetteki "dedelere" karşı!

Sosyoloji Mezunları Derneği Başkanı Özgür Aktükün, Candan Yıldız’a yorumladı

29 Kasım 2022 14:37

T24 Video Haber

Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER)'in Yöneylem bünyesinde, 18-35 yaş arası gençlerle yapılan araştırma sonuçlarını değerlendiren SOMDER Başkanı Özgür Aktükün, gençlerin siyasetin gençleşmesini istediğini, siyasi aktörlerin yaşlı ve uzun süreli görev yaptıklarını düşündüklerini aktararak "Gençler siyasette 'dedelere' karşılar" diye konuştu. 

Gençlerin siyasileri “dede” olarak nitelediğine dikkati çeken Aktükün “Gençler, siyasetçilere “bizim sorunumuzu bize anlatmayın çünkü biz zaten bizzat bunu yaşıyoruz" diyerek sorunlarını anlatıyor" dedi.

“Farklı Toplumsal Kesimlerden Gençlerin Aktif Vatandaşlık Algıları Ve Politikaya Katılım Mekanizmalarına Bakışı” araştırmasını, genç seçmenlere ilişkin son bulguları, araştırmacı Özgür Aktükün, T24 ekranlarında Candan Yıldız’a yorumladı.

Gençlerin, mevcut siyasetin kutuplaştırıcı dilini eleştirdiğini söyleyen Özgür Aktükün, “Bunu benimsemiyorlar. Çünkü sosyal alanlarda ilişkilenirken insanlarla kim oldukları, siyasi görüşlerinden ilişkilenmedikleri için bunun o alana zarar verme potansiyali olduğunu düşündükleri için daha uzak bir mesafede duruyorlar. Bu noktada siyasetle çok ilgililer, ama mevcut siyasetin yapılma biçimleri ve formatlarıyla ilgili ciddi eleştirileri var” diye konuştu. 

Gençlerin yüzde 81.6’sı siyasi partilerin sorunları çözebileceğine inanmıyor

Mevcut partilerin çoğunun gençlere ulaşamadığını belirten Aktükün, “Gençler geleceğimizdir” eğiliminin gençlerin tepkisini çektiğini ifade etti. Gençlerin bu eğilime karşı “Biz şimdi de varız” diyerek tepki gösterdiğini aktaran Aktükün, “Gençler, 'Biz şimdideyiz. Bizim neden bütün şu an içinde olduğumuz sorunlar, hayatımız, hissettiklerimiz neden geleceğe, belli bir zamana öteleniyor?' diyor. Oysaki onların istediği şey içinde bulundukları zaman diliminde onların ne dediklerini duyan be sorunları doğru yerden anlayan bir mekanizma talep ediyorlar. Aslında siyasi partilere karşı güvensizliğin başka parametreleri de var. Gençler, siyasilerin yaş ortalamalarının yüksek olmasını da eleştiriyor.” diye konuştu.

"Siyasiler gençleri okuyamıyor"

Siyasilerin, gençlerin reel siyasete ilgisizliğini okuyamadıklarına ilişkin de Aktükün, şunları söyledi:

“Ben beceremediklerini, okuyamadıklarını düşünüyorum. Çünkü bu araştırmada okuyamadıklarının bir kanıtı zaten. Bu kadar eleştirel olmaları çünkü gençler seçmen olmayı, yurttaş olmayı tek başına oy vermek olarak tanımlamıyor ki bu gençler. Bu araştırmada da bu ortaya çıktı zaten. Mesele oy verip vermemek değil, o partiye adını yazdırıp yazdırmaması değil çünkü hayatın içerisinde bir yerde  siyaset mekanizmasının varlığını hissetmek istiyor. Onun yarattığı sistemin içerisinde güvenle yaşamak istiyor ve eleştirdiği şey bu. Bunu yaratmayı beceremediği sürece siyaset mekanizması da bunu okuyamamış demektir.”

Gençlerin “fırsatı olsa ilk değiştireceği şey” ne?

Siyasete neden güvenmiyorlar?

En temel sorunları ne?

Araştırmacı Özgür Aktükün, genç seçmenlere ilişkin son bulguları, Candan Yıldız’a yorumladı.