Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihinin en büyük resmi geçidini yapan Türk donanmasını Vahdettin Köşkü’nde selamladı

Türk donanması, tarihinin en büyük resmi geçidini Cumhuriyet'in 100. yılında İstanbul Boğaz'ında yaptı

29 Ekim 2023 16:30

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümünde, tarihinin en büyük resmi geçidini 100 askeri gemi ile İstanbul Boğazı'ndan geçerek yapan Türk Donanması'nı, son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in köşkünde selamladı.

Şehzadeliği sırasında kullandığı için son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in adını taşıyan köşkü 2014 yılından beri İstanbul'da çalışma ofisi olarak kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100. yıl kutlamalarını da burada kabul etti. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve 1. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ise son yıllarını İstanbul Boğazı kenarındaki Dolmabahçe Sarayı'nda geçirmiş, 10 Kasım 1938'de, 57 yaşındayken burada hayata gözlerini yummuştu.

TIKLAYIN - Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı'nda Boğaz'dan geçecek Donanma'yı Vahdettin Köşkü'nde selamlayacak


Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla 100 savaş gemisinin yanı sıra uçak ve helikopterlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en büyük savaş gemisi milli üretim TCG Anadolu İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreninde yer aldı.

Donanmanın tarihi resmi geçidinde fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, amfibi gemiler, karakol gemileri, lojistik gemileri, hücumbotlar ve denizaltılar görev aldı. Denizdeki resmi geçide 21'i amiral olmak üzere 7 bin 896 personel katıldı.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türk Yıldızları ekibi akrobatik uçuş gösterisi yaptı. Donanma'dan ise "Çimariva" selamı verildi.

İstanbul Boğazı'ndaki donanma geçidine TCG Anadolu'nun rehberliğinde 100 geminin yanı sıra F-16 ve F4E uçakları ve helikopterler de eşlik etti.

Resmigeçitte Sarayburnu'ndan hareket eden gemilere, jetler ve helikopterler Boğaz semalarında uçuş yaparak eşlik etti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından komuta edilen resmigeçide vatandaşlar, alkışlarla ve ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak destek verdi. Aileleriyle birlikte geçişi izlemeye gelen çocukların heyecanlı oldukları gözlendi.

Resmi geçidi vatandaşlar cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı. Yaklaşık iki saat süren resmi geçit, gün batımıyla birlikte son buldu. Resmi geçit, Boğaz'ın yanı sıra İstanbul'un farklı noktalarına kurulan seyir alanlarından da izlendi.

 

 

Türkiye'nin dört bir yanında Cumhuriyet'in 100'üncü yılı coşkusu

Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapılarının açıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözünün devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldığı Cumhuriyet'in ilanının üzerinden 100 yıl geçti. Ülkenin dört bir yanında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlanıyor.

 

HASAN CEMAL YAZDI: Cumhuriyet bir devrimdir, Atatürk de önderidir; yaşasın Cumhuriyet!

TIKLAYIN - Türkiye'nin dört bir yanında Cumhuriyet'in 100'üncü yılı coşkusu

TIKLAYIN – Fotoğraflarla tüm yurtta 100. yıl coşkusu

TIKLAYIN - Arşiv fotoğraflarıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

TIKLAYIN - Türkiye'nin kalbi, Cumhuriyet'in 100. yılında Anıtkabir'de attı

TIKLAYIN - Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı'nda Boğaz'dan geçecek Donanma'yı Vahdettin Köşkü'nde selamlayacak

TIKLAYIN - Murat Yetkin: Vahdettin Köşkü neyin sembolizmi?

TIKLAYIN - Erdoğan, Cumhuriyet’in 100. yılında Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdı: Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir

TIKLAYIN - TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni emperyalistler hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar milletimizin öncülüğünde yeni bir dünya kurulacak

TIKLAYIN - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 100. yıl paylaşımı: "Selam olsun Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e"

TIKLAYIN - Siyasiler Cumhuriyet'in 100. yılını böyle kutladı; “Nice yüz yıllara Türkiye"

TIKLAYIN - Ünlülerden 29 Ekim paylaşımları: İmkansız bir rüyaydı, gerçek oldu; Yaşasın Cumhuriyet!

TIKLAYIN - Köşe yazarlarından, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü mesajları

TIKLAYIN - Cumhuriyet’in 100. yılında gazete manşetleri

TIKLAYIN - Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet’in 100. Yılını kutladı

TIKLAYIN - Akşener, partisiyle Anıtkabir'i ziyaret etti: Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olacağız

TIKLAYIN - HEDEP Eş Genel Başkanları Hatimoğulları ve Bakırhan: Cumhuriyet'i demokratikleştirmek tarihsel görevimizdir

TIKLAYIN - Erdoğan’ın 100. yıl paylaşımına sosyal medyada tepki yağdı: Bir şeyi unutmuşsun; Mustafa Kemâl Atatürk sayesinde!

TIKLAYIN - Bakan Şimşek'ten Cumhuriyet'in 100'üncü yılına hatıra para paylaşımı