Politika

Erdoğan: Milletin aşına, ekmeğine göz dikenlerden bunun hesabını mutlaka soracağız

14 Mayıs 2024 14:52

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarım sektörü ile ilgili gerçek dışı iddiaların gündeme geldiğini ve Türkiye'nin tarım politikasının kötülendiğini belirterek, "Bu iddialar, eli nasırlı çiftçilerimizin emeğine hakarettir. Her ülke gibi bizim de sıkıntılarımız var ama 'Türkiye'de tarım bitti' demek sadece cehalet değil, art niyetin işaretidir" dedi. Et fiyatlarındaki fahiş artışın piyasa şartları ile izah edilemeyeceğini savunan Erdoğan, "Kimi çıkar odakları, fiyat manipülasyonu ile piyasayı bozmakta. Milletin aşına, ekmeğine göz dikenlerden bunun hesabını mutlaka soracağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplantısı'nda, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü programında konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Çiftçi kardeşlerimize demokrasimize verdiği katkıdan dolayı da minnettarız. 15 Temmuz'da birileri bankamatik kuyruklarına koşarken, benim çiftçi kardeşlerim darbecileri engellemek için mahsulleri ateşe verdi. Çiftçilerimizin cesaretini ve vatanperverliğini hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiye'yi vesayetten kurtarma mücadelemizi hep birlikte verdik.

Yüce Allah bizleri topraktan yaratmıştır. Hayatımızı toprağın üzerinde, ondan elde ettiğimiz nimetlerle, mahsullerle sürdürüyoruz. 

Alın terleriyle toprağı sulayan, emekleriyle onu üretime, ürüne dönüştüren çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum.

İnsanoğlunun sadık yâri topraktır. Toprak olmazsa hayat olmaz. Biz toprağa ne kadar değer verirsek toprak da bizi besler, yaşatır bağrına basar. Alın teri dökmez, gerekli yatırımı yapmazsanız toprak da size bakmaz, doyurmaz, beslemez. Çiftçi kardeşlerimize hak ettikleri önemi verdik. Sorunlara modern çözümler bulmak için yoğun mesai harcadık. Ciddi destek ve hibeler sağladık. Tarım sanayi entegrasyonunu güçlendirdik. 21 yılda 1 yılda 1 trilyon 365 milyar lira tarım desteği verdik. Bu yılın tarım desteği yıl sonunda 91 buçuk milyar liraya çıkacak.

440 tarımsal ovamızı koruma altına aldık. TARSİM ile çiftçimizin alın terini koruyoruz. Tarım sektörü ile ilgili gerçek dışı iddialar gündeme geliyor. Türkiye'nin tarım politikası kötüleniyor. Bu iddialar eli nasırlı çiftçilerimizin emeğine hakarettir. Her ülke gibi bizim de sıkıntılarımız var ama 'Türkiye'de tarım bitti' demek sadece cehalet değil art niyetin işaretidir.

Tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılada Avrupa'da lider dünyada ilk 10 içindeyiz. Fındık incir kiraz ve kayısı üretiminde dünyada açık ara 1. sıradayız. Sebzede 4, meyvede 5'inciyiz. Tarımsal hasılamızı 2023'te 69,2 milyar dolara yükselttik. İhracatımızı 3,8 milyar dolardan 2023'te 31 milyar dolara ulaştırdık.

Hayvancılık özel önem verdiğimiz diğer alan. Hayvancılık ülke tarımının geleceğidir. Kırmızı etteki suni fiyat artışlarını inceledik, sebeplerini araştırdık. Fahiş fiyat artışlarının piyasa şartları ile izah edilemeyeceği herkesin malumudur. Piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık var. Kimi çıkar odakları fiyat manipülasyonu ile piyasayı bozmakta. Milletin aşına, ekmeğine göz dikenlerden bunun hesabını mutlaka soracağız. Enflasyona karşı yürüttüğümüz mücadeleyi fiyat oyunlarına kurban veremeyiz. Hayvancılıkta şikayetleri giderecek yeni politikaları devreye koyuyoruz. İlk defa genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ek destek sağlayacağız. Hayvan hastalıkları ile mücadelede yeni tedbirler alacağız."