Ekonomi

Eski TÜİK Başkanı Aydemir: TÜİK'e inanmıyorum, suç işliyor!

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, ENAG üyesi Kaan Basdil, T24 ekranında Candan Yıldız'a açıkladı.

03 Haziran 2022 15:15

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre mayısta enflasyon aylık bazda yüzde 2,98 yıllık bazda ise yüzde 73,50 artış göstererek beklentilerin altında açıklandı. Buna karşın enflasyon 1998'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Öte yandan TÜİK, mayıs ayıyla birlikte  "Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları"nı açıklamayı bıraktı.

Enflasyon hesaplaması yapan kurumlardan İstanbul Ticaret Odası mayıs ayı enflasyonu yüzde 87,4,  ENAG ise yüzde 160,8 olarak açıkladı. 

"Gerçek çöküşü yaşayacağız"

Enflasyondaki yükselişi ve TÜİK'in açıkladığı oranları değerlendiren Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, ekonomi yönetiminde sistematik sorunların olduğunu bunların düzeltilmemesi durumunda ekonominin toparlanamayacağını söyledi. 

TÜİK'in açıkladığı verilere güvenmediğini dile getiren Aydemir, "Bu gidişle kuru da patlatacaklar. Ondan sonra zaten gerçek çöküşü yaşayacağız. Bu gidişin sonu çıkmaz sokak" dedi. Halkın giderek daha hızlı fakirleşeceğini söyleyen Aydemir, iktidarın enflasyonla mücadele etmediğini söyleyerek "Biz bütün dünyanın yaptığının tam tersini yapıyoruz, bir tek biz mi biliyoruz? Akıntıya karşı kürek çekiliyor" diye konuştu. 

Ekonomik krizin iktidardan başka sorumlusu olmadığını ifade den Aydemir, hangi veriye bakılırsa bakılsın TÜİK'in verileriyle örtüşmediğini belirterek "TÜİK'e inanmıyorum, suç işliyor" dedi. 

Aydemir, orta sınıfın çökmeye başladığını dile getirerek "İktidar ne kadar yardım yaptığı ile övünüyor. İşi yoksulluğu ortadan kaldırmak olan iktidar yoksul sayısı ile övünüyor" ifadelerini kullandı. 

Aydemir ayrıca, memur ve emeklilere resmi enflasyon verilerine göre en az yüzde 40 zam yapılması gerektiğini söyledi. 

"7 milyon ürünü inceliyoruz, doğruya en yakın oranı belirledik"

Akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu'nun üyesi Barış Kaan Basdil ise ENAG'ın enflasyon hesaplamasının matematiksel olarak TÜİK'in hesabından farkını anlatarak, 7 milyon ürünü 1 ay boyunca düzenli incelediklerini, buradan çıkan verilerle doğruya en yakın oranı belirlediklerini söyledi. 

Basdil, sadece ocak ayından bugüne değişen fiyatların etkisinin en az yüzde 56 zamla giderilebileceğini anlattı. 

ENAG'ın 'enflasyonu günlük hatta saatlik olarak hesaplayabilir miyiz?' sorusundan yola çıkan bir bilimsel araştırma grubu olduğunu ifade eden Basdil, TÜİK'in "Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları"nı açıklamayı bırakmasının bütün hesapların yanlış yapılmasına neden olacağını anlattı. 

Türkiye'deki sosyal iş gücünün en az yarısının asgari ücret dolayında çalıştığını belirten Basdil, bu şekilde inovasyon ve ekonomik büyümenin sağlanmasının zor olduğunu söyledi. 

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, ENAG üyesi Kaan Basdil, T24 ekranında Candan Yıldız'a açıkladı.