Politika

DEM Parti açıkladı: PKK, önümüzdeki hafta Erbil veya Süleymaniye'de silah bırakacak

03 Temmuz 2025 15:02

Güncelleme: 03 Temmuz 2025 17:51

T24 Haber Merkezi

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, yeni çözüm süreci doğrultusunda PKK'nın silahsızlanmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Yeni aşamaya geçiyoruz. Bizimle paylaşılan bilgilere göre, önümüzdeki bir hafta içinde birtakım adımlarla birlikte tarihsel bir ana hep birlikte tanıklık edeceğiz" dedi. Doğan, PKK'nın silah bırakma sürecine ilişkin tam bir tarih ve mekân veremeyeceğini dile getirirken Erbil ve Süleymaniye seçeneklerinin öne çıktığını ifade etti. Doğan; PKK lideri Abdullah Öcalan'dan birkaç gün içinde bu konuda bir açıklama beklediklerini, kendi tercihlerinin görüntülü bir mesaj olduğunu aktardı. 

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi. Doğan, yeni çözüm sürecine ve Meclis'te kurulması planlanan komisyona ilişkin konuştu. Doğan, "Genel Kurul bitmeden komisyon kurulmalı, ne bekliyoruz?" diye sordu. 

Ayşegül Doğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Önemli bir aşamadayız"

"Barış ve demokratik toplum sürecine ilişkin daha önce DEM Parti İmralı heyetimizin de Meclis Başkanı ile yaptığı görüşmeden sonra açıkladığı gibi, bizim de sizlere ifade ettiğimiz gibi artık yeni bir aşamaya geçmek üzere olduğumuzdan söz edebiliriz. Bu yeni aşamanın çeşitli ayakları var. Bu aşamanın bir ayağı Meclis'te kurulması beklenen komisyon. Bu komisyonla ilgili görüşmeler, bu komisyonun nasıl çalışacağına ilişkin siyasi partilerin beklentileri ve bu farklı beklentiler ile farklı talepler arasındaki konsensüs. 

Bu aşama önemli bir aşama. Çünkü, başından beri, 12 Mayıs'ta duyurulan kongre kararları, ondan önce 28 Şubat çağrısı ve çağrının akabinde gelen kongre kararlarının pratik adımlarının nasıl görüleceği de kamuoyunda tartışılıyor, siyasetin de gündeminde bu var. Bu da bir diğer aşaması olarak değerlendirebileceğimiz bir başlık. Bu aşama, pratik adımlar ve somut bazı göstergelerle güçlenebilir. Bu konuda toplumda da hem beklenti, hem talep, hem istek, hem de destek var; bunu da görüyoruz. 

Meclis'teki komisyon fikrine ilişkin bir konsensüsün oluştuğunu hep birlikte görüyoruz. Hem toplumsal olarak böyle bir konsensüs var, hem de siyasi partiler arasında buna dönük bir mutabakat olduğunu görüyoruz.

Komisyon fikri neden önemli? Çünkü, bundan sonra yapılacaklara dair çok önemli bir rol üstlenebilir Meclis. Ve bu ayağının güçlendirilmesi gerekir. Hukuki, yasal birtakım hazırlıklarla güçlendirilebilir.

"Taslağımızı Numan Kurtulmuş'a sunduk"

Şu ana kadar geçtiğimiz aşamaları biliyorsunuz. Siyasi partilerle bir görüşme gerçekleşti. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, grup başkanvekillerini davet etti. Bu konuya ilişkin de görüş alışverişinde bulundu. Sonra da bu haftaya ertelenmiş olan taslaklar sunulacaktı. Biz DEM Parti olarak hazırladığımız taslağı Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a sunduk. Grup başkanvekillerimiz bu taslağı kendilerine ilettiler. Diğer tüm siyasi partileri de bu konuya ilişkin hazırlıklarını, önerilerini, itirazlarını, yer yer görüyoruz basın aracılığıyla yapılan bu itirazları, eleştirileri, katkıları, desteği doğrudan yazılı bir biçimde Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a iletmeye davet ediyoruz. Buradan şu ana kadar iletmeyen siyasi partiler varsa, onların mutlaka Meclis Başkanlığı'na kendi taslaklarını iletmeleri gerekiyor. Bunun da çok hayati olduğunu söylememiz gerekiyor. Hayati dememizin nedeni de şu; Meclis'te kurulacak komisyonun rol, üsteleneceği sorumluluk açısından çok büyük bir gereklilik bu. 

"Komisyon yasayla kurulmalı"

Nasıl bir komisyon istediğimizi hatırlatalım... Toplumsal mutabakat dedik. Bu, toplumsal meşruiyet açısından da çok önemli bir konu. Dolayısıyla bizim temennimiz, komisyonun yasayla kurulması. Ancak daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu konuda da mutabakatın önemli olduğunu düşünüyoruz. Siyasi partiler arasında konsensüsü önemsiyoruz. Yasal dayanaklı kurulacak bir komisyonun faaliyet alanı açısından baktığımızda, daha etkili ve kalıcı sonuçlara ulaştırabileceğini düşündüğümüz için, etkili sonuç almanın, kalıcı sonuç almanın bir yolu da yani siyasi partilerin çıkarlarının üzerinde bir yerde pozisyon alan, toplumun kaygılarını gideren bir komisyon olması için bunun özel yetkilerinin olması, mümkünse bir yasal dayanakla kurulması. Ki mümkün, tartışmalar yürütülebilir. Böyle kurulmasını DEM Parti olarak tercih ediyoruz. Bunu önemsiyoruz. Önceliklerimizden biri bu. Bunda da bir mutabakat arayışı ve bir konsensüs tartışmasını önemli buluyoruz. 

Biz, siyasi parti olarak toplumsal barış diyoruz. Toplumun en geniş kesimlerine ulaşmak istiyoruz. En aykırı düşünenlerin dahi bu süreçte fikirlerinin ne kadar önemli olduğunu ve onların da sözlerini söyleyebilme özgürlüğü olduğunu savunan bir parti olarak; bu komisyonun birtakım alt komisyonlarla, eğer komisyon kurulduktan sonra üyeler de bu konuda ortak fikre varırlarsa, birtakım alt komisyonlarla çeşitli kesimlerle temas kurulabileceğini düşünüyoruz. Yani, gerektiğinde, komisyon böyle bir usule karar verirse birtakım görüşmeler yapılabilir, gerektiğinde uzmanlardan raporlar, belgeler isteyebilir. Karar alma ya da karar tavsiye etme süreçlerinde, toplumun farklı düşünen veya bugüne kadar barış ve demokrasi konusunda çalışmaları olan kesimlerin katkısını alabilecek bir mekanizmayı da oluşturabileceğini düşünüyoruz bu komisyonun.

Bizim açımızdan vazgeçilmez ilkelerden biri de çoğulculuk ilkesi. Çok önemsediğimiz bir ilke. O yüzden, toplumsal ayağının da güçlü olması gerektiğini ve toplumun katkılarının da bir şekilde kurulacak mekanizmalarla o komisyona ulaşması, değerlendirilmesi bizim açımızdan önemli. 

Komisyona Meclis'te grubu bulunan partilerin katılımının yanı sıra grubu bulunmayan partilerle ilgili ne yapılabileceği, onların katılımının nasıl sağlanabileceği, görüşlerinin, önerilerinin, yine desteklerinin nasıl alınabileceği de bu komisyon için önemli olacak. 

Bu komisyondan temel beklentimiz, sözünü ettiğimiz süreçle ilgili bir siyasi ve hukuki çerçevenin oluşturulmasına dair kolaylaştırıcı bir rol üstlenmesi. Tarihsel bir fırsattan bahsediyoruz, bu tarihsel fırsatı layıkıyla, hukukla güçlendirmesi, demokrasi alanını genişleterek güçlendirmesi. Sorunlu birtakım alanlar var Türkiye'de, demokrasi alanının genişlemesinin önünü kapatan. 

"Komisyon artık kurulmalı; ne bekliyoruz?"

Bu komisyon artık kurulmalı. Ne bekliyoruz? Toplumsal mutabakat var, siyasi partiler arasında bu konuda mutabakat var. İkna olmayan siyasi partiler varsa onlar da davet edilmeli, bir şekilde sürecin paydaşı haline getirilmeli. Neden ikna olmadıkları sorulmalı, tartışılmalı ve bu tartışma alanı genişletilmeli. Ayrıca komisyon Meclis kapanmadan kurulmalı ve yaz aylarında kesintiye uğramamalı komisyonun çalışmaları. 

"Bir hafta içinde tarihi bir adım atılacak"

Devlet yetkililerin bazı açıklamalarından, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın açıklamalarından, hem de parti sözcülerinin ve tabi örgüt yöneticilerinin açıklamalarından da önümüzdeki günlerde silahsızlanma süreci için önemli ve tarihi bir adım daha atmaya hazırlanıldığını bizimle paylaşılan bilgilerden de görüyoruz. Yani, bize bu soruları soranlara buradan tekrar ediyorum. Şöyle diyebilirim... Evet, bir yeni aşamaya geçiyoruz. Bu yeni aşamaya geçiş de bizimle paylaşılan bilgilere göre, önümüzdeki bir hafta içinde birtakım adımlarla birlikte tarihsel bir ana hep birlikte tanıklık edeceğiz. 

Yine bizimle paylaşılan bilgilere göre, bize mekansal olarak da çok fazla soru geliyor, bununla ilgili haberler de var, bunu doğrudan teyit etmemiz ancak tarafların yapacağı açıklamalarla mümkün olabilir. Biz, DEM Parti olarak bizimle paylaşılan bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Irak Kürdistan bölgesinde olması planlanan bir tarihi adım. Ve bu adım da kongre kararlarının gereğine uygun bir şekilde yapılacak."