Dünya

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

08 Ekim 2023 01:00

T24 Dış Haberler

Cumartesi günü Hamas'ın Gazze Şeridi'nden İsrail'e binlerce füze atması ve yüzlerce militanın İsrail'e sızmasına İsrail, Gazze'ye "Demir Kılıçlar Operasyonu"nu başlatarak karşılık verdi. İsrail, yaşananları "bir savaş ilanı" olarak değerlendirirken, Orta Doğu'da cehennemin kapıları bir kez daha açıldı.

İlk 24 saatte Hamas'ın saldırısı ve onu takip eden İsrail karşı saldırısı sonucunda İsrail ve Gazze'de yüzlerce kişi hayatını kaybetti. 

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas militanlarını kendi bölgelerinden çoğunlukla ittiklerini" söyledi. İsrail'in güneyinde İsrail kuvvetleri ile Hamas arasındaki çatışmalar pazar günü de sürüyor. 

"Hamas'ın saklandığı ve operasyonlarını yürüttüğü her yeri enkaza dönüştüreceğiz" diyen Netanyahu, Gazze'de yaşayan insanlara "Hemen şimdi oradan çıkın" dedi. Ancak Filistinlilerin blokaj altındaki Gazze'den çıkmaları için bir yol bulunmuyor. 

Çeşitli yayınlar, İsrail'in gece saatlerinde Gazze'ye birkaç saldırı düzenlediğini ifade etti. Netanyahu'nun emriyle İsrail, Gazze'ye elektrik ve doğalgaz sağlamayı bıraktı. 

Karşılıklı saldırılarda hem İsrail hem de Filistin'de yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

İsrail için en büyük endişelerden biri, Hamas tarafından kaçırılan vatandaşları. Hamas'ın ülkeye sızdıktan sonra rehin aldığı İsrailli sivil ve askerleri Gazze Şeridi ve etrafındaki kasabalara taşıdığı belirtildi.

İşte Hamas-İsrail çatışmalarının ikinci gününde dakika dakika son gelişmeler...*

01.33 | El-Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde: "Yeni bir grup İsrailliyi esir aldık ve Gazze'ye getirdik"

00.50 | Gazze'deki Kassam Tugayları, Ben Gurion Havalimanı'na roket saldırısı düzenlediğini duyurdu

Gazze'de, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na roket saldırısı düzenlediklerini bildirdi.

Kassam Tugayları, Telegram'dan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'de sivillere yönelik saldırılarının devam etmesine cevap olarak, Ben Gurion Havalimanı'na roket saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca "Aksa Tufanı" kapsamında Askalan kentine de 100 roket atıldığı ifade edildi.

İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri de yaptığı açıklamada, Tel Aviv ve Askalan'ın roketlerle vurulduğunu belirtti.

Öte yandan, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ülkenin orta kesiminde "Büyük Tel Aviv"i de içine alan bölgede sirenlerin çaldığı belirtildi.

İsrail Kanal 12 Televizyonu da Gazze'den Askalan'a çok sayıda roket atıldığını doğruladı. Yediot Ahranot gazetesi ise Gazze'den atılan bir roketin Askalan'da bir binaya isabet ettiğini geçti.

İsrail tarafı, Ben Gurion'a yapılan saldırıyı ve roketlerin havaalanına isabet edip etmediğini henüz doğrulamadı.

00.16 | Kalandiya'da İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında çatışma çıktı

Kudüs'ün kuzeyindeki Kalandiya Kampı ve Kalandiya askeri kontrol noktasında İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında çatışma çıktı.

00.06 | İsrail'in hava saldırılarına karşılık Gazze'den roketler atıldı

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırılarını sürdürmesi üzerine Gazze'den roketlerle karşılık verildi.

00.01| Katar Emiri Şeyh Temim, Filistin Devlet Başkanı Abbas'la bölgedeki gelişmeleri ele aldı

22.29 | ABD, İsrail'e destek amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderiyor

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin, "Bölgesel caydırıcılık çabalarını desteklemek amacıyla Savunma Bakanlığının bölgedeki pozisyonunu güçlendirmek için adım attığı" kaydedildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verdiği belirtilen açıklamada, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile ona eşlik edecek kruvazör ve saldırı gemilerinin Doğu Akdeniz’e doğru yönlendirildiği vurgulandı.

ABD Hava Kuvvetlerinin bölgedeki F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçağı filolarının artırılması yönünde de adımlar atıldığı bilgisine yer verilerek, "ABD, gerekirse bu caydırıcılık duruşunu daha da güçlendirmek için küresel olarak güçlerini hazır bulunduruyor" ifadesi paylaşıldı.

23.22 | İngiltere'de Başbakanlık Ofisi binasına İsrail bayrağı yansıtıldı

İngiltere'de başkenti Londra'da bulunan Başbakanlık Ofisi binasına İsrail bayrağı yansıtıldı.

22.17 | Filistin ve israil destekçileri Amerika'da aynı anda gösteri düzenledi 

Filistin destekçileri ile İsrail destekçileri New York'taki Times Meydanı'nda aynı anda gösteri düzenledi.
 
 
21.46 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 413'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in dünden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 78'i çocuk, 41'i kadın 413 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 300 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada ayrıca, "İsrail'in Filistinli ailelere yönelik gerçekleştirdiği 8 katliamda 54 kişinin öldüğü" aktarılırken, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

21.15 | İsrail'in saldırılarında 78'i çocuk 413 kişi öldü, 2 bin 300 kişi yaralandı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; İsrail'in saldırılarında 78'i çocuk 413 kişi öldü, 2 bin 300 kişi yaralandı.

21.00 | İptal edilen uçuşlar nedeniyle İsrail’den yurt dışına çıkışlarda yoğunluk yaşanıyor

Gazze Şeridi’nden başlatılan saldırının ardından yurt dışından İsrail’e yapılacak birçok uçak seferi iptal edildi.

İsrail’in tek uluslararası havalimanı olan Ben Gurion’un yurt dışından girişlerdeki pasaport kısmında sadece bir memurun çalıştığı görüldü.

Ben Gurion Havalimanı'nın yurt dışına çıkış kısmında ise yoğunluk yaşanıyor.

İptal edilen uçuşlar nedeniyle birçok kişi saatlerce havalimanında beklemek zorunda kalıyor.

20.08 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 370'e yükseldi

18.53 | İsrail, Gazze'deki Ulusal İslam Bankası'nı vurdu

18.48 | İsrail'de emekli general Hirsch, Gazze'deki esirler ve kayıp kişiler dosyası sorumlusu olarak atandı

18.45 | İsrail, Gazze ve Lübnan sınırına yakın Yahudi yerleşimlerini boşaltmaya hazırlanıyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze ve Lübnan sınırına yakın Yahudi yerleşim birimlerinin tahliye edilmesi için hazırlıkların yapılması talimatını verdi.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Bakanı Gallant, "güvenli mesafe planının" uygulanmasını onayladı.

Buna göre Gazze ve Lübnan sınırına yakın Yahudi yerleşim birimlerinin tahliye edilmesi için hazırlıkların yapılması yönünde talimat veren Gallant, ayrıca iç cephedeki durumu yönetmelerine yardımcı olmak için subaylara, belediye başkanlarına ve güvenlik çitine bitişik yerleşim yerlerine silah ve mühimmat sağlanmasını istedi.

Gazze ve Lübnan sınırına yakın Yahudi yerleşim birimlerinin tahliye edilmesini içeren "güvenli mesafe" planına göre, İsrail'in kuzey ve güney sınırlarında kilometrelerce mesafelik bir hattın sivillerden boşaltılması hedefleniyor.

17.33 | Hamas, kamikaze dronlarla İsrail hedeflerini vurduğunu açıkladı

Hamas, İsrail’in güney bölgelerine başlattığı "Aksa Tufanı" adlı saldırıları kapsamında onlarca kamikaze dron ile İsrail hedeflerini vurduğunu açıkladı. 

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde etkin olan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, yaptığı yazılı açıklamada, hareketin hava kuvvetleri birimi tarafından, Aksa Tufanı saldırıları kapsamında, İsrail’e karşı kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Açıklamada, saldırıların, “‘düşmanın (İsrail) mevzi ve hedeflerine karşı ‘Zevari’ tarzı 35 kamikaze dronu ile düzenlendiği” belirtildi.

17.12 | Batı Şeria'da Filistinli göstericilere müdahale sonucu olaylar çıktı

İsrail askerlerinin Batı Şeria'da Filistinli göstericilere müdahalesi sonucu olaylar çıktı.

Batı Şeria'nın El Halil kentindeki Babu ez-Zaviye semtinde de İsrail askerleri ve Filistinliler arasında olayların çıktığı öğrenildi.

16.45 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 159 konut tamamen yıkıldı

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne dünden bu yana düzenlediği saldırılarda, 159 konut tamamen yıkıldı, 1210 konut ise kısmen hasar gördü.

Gazze'deki Hükümet Enformasyon Dairesi Başkanı Selame Maruf, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in dünden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılardaki maddi hasara ilişkin açıklama yaptı.

Maruf, "İşgal güçleri, dün gece yarısına kadar 13 çok katlı binanın da aralarında bulunduğu 159 konutu tamamen yıktı, 36'sı oturulamayacak hale gelen 1210 konuta ise kısmen hasar verdi" dedi.

İsrail'in Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binası başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarını ve iki camiyi hedef aldığını aktaran Maruf, vurulan yerler arasında İçişleri Bakanlığa ait 19 tesisin bulunduğunu kaydetti.

Elektrik şirketinin, maruz kaldığı bombalama sonucu 13 ana hattın kesilmesi, 4 trafo ve 12 direğin tahrip edilmesiyle uğraştığını söyleyen Maruf, İsrail'in elektrik tedarikini durdurmasının, "elektrik dağıtım saatlerini günde 8 saatten 4 saate düşürdüğü için insani durumu daha da kötüleştirdiğini" ifade etti.

Maruf ayrıca "elektrik kesintilerinin hastaneler, su kuyuları ve arıtma tesisleri gibi önemli sektörlerin hizmetlerini tehdit eden olumsuz etkileri" konusunda uyardı.

16.45 | İsrail basını, saldırılarda hayatını kaybeden İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini duyurdu

16.32 | Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 370'e yükseldi 

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 370'e yükseldi.

15.43 | İsrail'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nden başlayan saldırılar üzerine savaş hali ilan edildi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, diğer istihbarat ve güvenlik üst düzey yetkilileri güvenlik oturumu düzenledi.

Oturumun ardından ülkede "savaş hali" ilan edildiği ve büyük askeri eyleme geçilmesinin onaylandığı kaydedildi.

Başbakanlığın açıklamasında ayrıca, "Gazze Şeridi'nden düzenlenen kanlı terör saldırısı, İsrail'i savaşa mecbur etti ve savaş 7 Ekim 2023 sabah 06.00'da başladı." ifadeleri kullanıldı.

15.13 |  İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e çıktığını açıkladı.

İsrail merkezli Kanal 13 televizyonu ve diğer medya organları, Filistinli gruplarca dün başlatılan ve bugün de devam eden saldırılarda ölen İsraillilere ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Buna göre dünden bu yana devam eden saldırılarda 600 İsrailli hayatını kaybetti, 2 bin kişi yaralandı.

15.01 | İsrail, dünya çapında görev yapan diplomatlarına güvenlik yetkililerinden özel izin almadıkça evlerinden çıkmama talimatı verdi.

14.34 | Polonya, İsrail'deki tüm vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. 

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya Hava Kuvvetleri'nin İsrail'deki vatandaşlarının ülkeden çıkarılması için nakliye uçaklarını göndereceğini söyledi. 

14.22 | İsrail savaş uçakları, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını bombaladı.

İsrail'in dünden bu yana Gazze Şeridi'ne saldırıları devam ediyor. İsrail savaş uçakları bu sabah, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını füzeyle hedef aldı.

Savaş uçakları tarafından bombalanan bina yıkıldı.

14.18 | Hamas, ilerleyen saatlerde kaç İsrail vatandaşını rehin aldıklarını açıklayacaklarını ifade etti. 

14.10 | İsrail’in Ankara Büyükelçisi İrit Lillian, Hamas’ın İsrail’e binlerce füze atmasıyla ve militanların topraklarına girmesiyle başlayan çatışmalara Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bazı Türk siyasetçilerin yaptıkları açıklamaların bir bölümünü destek verici, bir bölümünü ise şaşırtıcı bulduklarını ifade etti. 

İsrail İstanbul Başkonsolosu Rami Hatan ile birlikte videokonferansla gazetecilerle bir araya gelen Lillian, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırı ve İsrail’in başlattığı karşı saldırı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Cumartesi günü meydana gelen gelişmelerin Türkiye-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyeceğine dair soruyu yanıtlayan Büyükelçi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk siyasetçilerin yaptığı bazı açıklamaları çok destek verici ve yerinde bulduk; bazıları ise bizi biraz şaşırttı. Çünkü Türkiye terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen bir ülke ve daha fazla empati bekliyorduk” diye konuştu.

“Türkiye siyaseti ve sivil toplumunda kalbi Filistinliyle olan birçok kişinin bulunduğunu biliyoruz” diyen Lillian, “Bence bu insanlar kendine şunu sormalı: Böyle barbarca bir hamle hiçbir ahlaki hedefe hizmet ediyor mu? Bence kimse böyle bir şeyi yakıştırmaz” dedi.

TIKLAYIN | İsrail Ankara Büyükelçisi Lillian: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk siyasetçilerin yaptığı bazı açıklamaları çok destek verici bulduk; bazıları ise bizi şaşırttı

14.11 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınında boşaltılan yerleşim birimi sayısının 24'e yükseldiğini duyurdu

İsrail ordusu, çatışmaların yaşandığı ülkenin güneyindeki güvenlik durumu hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada sınırdaki Nahal Oz, Nir Am, Mefalsim, Kefar Aza, Gevim, Or Haner, Ivim, Netiv Haasara, Yad Mordeşayi, Karmiya, Zikim, Kerem Şalom, Kisufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ayn Haşloşa, Nir Yitzak, Beeri, Magen, Reim, Saad ve Alumim yerleşim yerlerindeki sivillerin tahliye edildiği belirtildi.

Ordu daha önce 6 yerleşim birimindeki sivillerin tahliye edildiğini duyurmuştu.

13.30 | İsrail Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın İskenderiye kentinde iki İsrailli turist ve onların Mısırlı tur rehberinin vurularak öldürüldüğünü ifade etti. 

Reuters'a konuşan iki Mısırlı güvenlik kaynağı, İsrailli turist grubuna bir polis memurunun ateş açtığını ve daha sonra gözaltına alındığını ifade etti.

Olayda bir de Mısır vatandaşının yaralandığı belirtildi. Mısır'da İsraillilere yönelik bu tür bir saldırı onlarca yıldır görülmemişti.

Kaynaklardan birine göre saldırıyı gerçekleştiren polis memuru, "provoke edildikten sonra kontrolü kaybedip rastgele ateş etmeye başladığını" söyledi. 

Mısır, İsrail'le ilişkileri normalleştiren ilk Arap ülkesiydi. İki ülkenin güvenlik ve enerji alanlarında çok yakın işbirliği bulunsa da birçok Mısırlı Filistin'e desteğini sürdürüyor. 

12.37 | Kudüs'teki BBC Orta Doğu muhabiri Yolanda Knell değerlendirdi: Bundan sonra ne olabilir? 

Hamas, Filistinlilere ve bölgedeki diğer Araplara "İsrail işgalini ortadan kaldırma" eylemine katılma çağrısında bulundu.

Şimdi büyük bir soru, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki veya bölgenin başka yerlerindeki Filistinlilerin bu çağrıya kulak verip vermeyecekleri.

İsrail şüphesiz birden fazla cephede başlayabilecek bir savaş olasılığının farkında. İsrail için en kötü senaryo, Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın da bu girişime dahil olması olur.

Bu arada İsrail ordusu büyük miktarda asker takviyesi emri verdi. Gazze'ye yönelik yoğun hava saldırılarının yanı sıra İsrail kara operasyonu planladığını da belirtti.

11.37 | Ölü sayısı yükseliyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında 20'si çocuk 313 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 2 bin kişinin yaralandığını ifade etti. Açıklamada Batı Şeria'da da İsrail askerinin ateş açması sonucunda biri çocuk 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

İsrail medyası da arama kurtarma ekiplerini kaynak göstererek 26'sı asker en az 300 İsrailli'nin öldüğünü, bin 800 kişinin de yaralandığını belirtti.

İsrail hükümetinin pazar günü yeni ölü sayısı açıklaması bekleniyor.

10.23 | İsrail Savunma Kuvvetleri, Lübnan'ı vurdukları anların görüntülerini paylaştı

 

10.10 | Filistin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 256'ya çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısının ardından Filistin tarafındaki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 20'si çocuk 256 kişinin yaşamını yitirdiği, 121'i çocuk 1788 kişinin yaralandığı belirtildi.

09.03 | SON DURUM - İsrail ve Hamas güçleri, Hamas'ın cumartesi sızdığı noktalardan sekizinde çatışmaya devam ediyor.

İsrail ordu sözcüsünün pazar sabahı yaptığı açıklamadan öne çıkanlar:

- İsrail Savunma Kuvvetlerİ, güneyde Hamas'ın ele geçirdiği 22 bölgenin kontrolünü geri aldı.

- Hamas'ın sızdığı 8 noktada çatışmalar devam ediyor. 

- İsrailli yetkililer, "yavaş şekilde Gazze Şeridi ve çevresinde yaşayanları tahliye etmeye başladı" 

- İsrail'in "hala savaşta" olduğunu belirten sözcü, Lübnan'dan gelen saldırılara karşılık vermeye hazır olduklarını belirtti. 

07.38 | Sınır ötesi atış yapılmasının ardından İsrail, Lübnan'ı vurdu

İsrail ordusu, Lübnan'dan sınır ötesi havan topu ve roket atışı yapılan bölgeye topçu atışına başladığını bildirdi. Lübnan'dan yapılan atışı Hizbullah üstlendi. 

Ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) topçuları şu anda Lübnan'da atışın yapıldığı bölgeyi vuruyor" denildi.

Yapılan açıklamada, "IDF, bu tür bir olasılık için hazırlık önlemleri almıştı. İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için gereken her zaman her bölgede faaliyet göstermeye devam edeceğiz" denildi. 

Reuters'a konuşan üç güvenlik kaynağı, Lübnan topraklarından yapılan atışta İsrail işgali altındaki Sheeba tarlalarında bir askeri pozisyonun vurulduğunu söyledi. 1967'den bu yana işgal altındaki olan toprakları Lübnan kendisinin kabul ediyor.

Lübnan'dan yapılan saldırıyı Hizbullah üstlendi. Yapılan açıklamada biri "radar üssü" olmak üzere üç noktanın vurulduğu belirtildi. 

06.59 | İsrail, polis karakolunu geri aldı

İsrail medyası, İsrail'in Gazze sınırı yakınlarındaki polis karakolunun kontrolünü tekrar sağladığını bildirdi. 

Hamas, cumartesi günü Sderot kasabasını basmış ve polis karakolunu ele geçirmişti.

05.30 | Netanyahu: İsrail uzun ve zorlu bir savaşlar karşı karşıya

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin'in sürpriz saldırısıyla başlayan cumartesi gününün ardından ülkesinin "uzun ve zorlu bir savaşla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Cumartesi saldırılardan sonra yaptığı ilk açıklamada savaşta olduklarını söyleyen Netanyahu, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada İsrail ordusunun Hamas'ın kabiliyetlerinin tamamen yok edilmesi için var gücünü kullanacağını ve "Bu kara gün için intikam alacağını" söyledi. 

Netanyahu, "Bu savaş zaman alacak. Zorlu olacak" diye uyarıda bulundu.

"Hamas'ın saklandığı ve operasyonlarını yürüttüğü her yeri enkaza dönüştüreceğiz" diyen Netanyahu, Gazze'de yaşayan insanlara "Hemen şimdi oradan çıkın" dedi. Ancak Filistinlilerin blokaj altındaki Gazze'den çıkmaları için bir yol bulunmuyor. 

Netanyahu, pazar gününün ilk saatlerinde X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda karşı operasyonun "ilk safhasının" bittiğini ve İsrail'in "kendi bölgesindeki Hamas militanlarının çoğunluğunu çıkardığını" ifade etti. Netanyahu, saldırının "tereddütsüz" devam edeceğini belirtti. 

04.05 | İsrail, Gazze'ye elektrik ve doğalgaz akışını kesme kararı aldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'ye elektrik, yakıt ve gıda akışını durdurma kararı aldığını bildirdi. İsrail, cumartesi günü zaten Gazze'ye elektrik sağlamayı bırakmış, bölge karanlığa gömülmüştü.  

03.00 | Kamu yayıncısı: İsrail kasabasındaki rehineler kurtarıldı

İsrail kamu yayıncısı Kan, Ofakim kasabasında Hamas tarafından rehin alınanların kurtarıldığını duyurdu. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda Hamaslıların öldürüldüğü ve üç İsrail askerinin hafif yaralandığı belirtildi.

01.54 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndekilere evlerini terk etme çağrısı yaptı

İsrail ordusu, Hamas'a karşı saldırı hazırlığı içinde olduklarını belirterek Gazze'nin 7 farklı bölgesinde yaşayan Filistinlilere evlerinden ayrılıp şehir merkezlerine gitmelerini söyledi. İsrail ordusu, bölgeden ayrılmayı reddedenlere de sığınaklara gitme çağrısı yaptı. 

BBC'ye konuşan görgü tanıkları, onlarca ailenin evlerini terk ettiğini ve Birleşmiş Milletler okullarına sığındığını aktardı. 

1.16 | İsrail ordusu, çatışmalarda bir komutanının hayatını kaybettiğini duyurdu

İsrail, Nahal Tugayı komutanı Jonathan Steinberg'in, Kerem Şalom sınır kapısı yakınlarında çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini duyurdu.


* Tüm gelişmeler TSİ verilmiştir