Dünya

Çatışmaların 37. günü | İsrail, hastane vurduğu suçlamalarını yine reddetti; Gazze'deki doktorlar İsrail'in hastanelerdekilere güvenli çıkış verildiği açıklamasını yalanladı

12 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze'nin en büyük hastanesi El Şifa'yı vurduğu suçlamalarını reddederken, çevresinde Hamas savaşçılarıyla çatışmalar yaşandığını doğruladı. İsrail ordusunun Şifa Hastanesinden bebeklerin güvenli şekilde nakledilmesine yardım edeceklerine ve hastanenin abluka altında olmadığına ilişkin söylemlerine rağmen, oradaki doktorlar bombardımanın sürdüğünü ve hastaneden çıkma teşebbüsünde bulunanların bile öldürüldüğünü söylüyor.

El Şifa'daki bir doktor, BBC'ye yaptığı açıklamalarda hastanede su, gıda ve yemek kalmadığını söylemiş, yoğun bakım ünitesinin vurulduğunu iddia etmişti.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail ordusu, tekrar tekrar Hamas'ı hastanenin altındaki tünellerde faaliyet göstermekle suçluyor, militan grup ise bu iddiaları reddediyor. 

İsrail, sivillerin El Şifa'dan kaçabilmesi için bir koridor oluşturduğunu ve pazar günü bebeklerin daha güvenli bir hastaneye tahliye edilmesi için yardımcı olacaklarını belirtti. 

Sınır tanımayan doktorlar, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin son 24 saatte "aralıksız bombalandığını" ifade etti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana 11 bin Filistinli hayatını kaybetti. 

İşte savaşın 37. gününde dakika dakika son gelişmeler

02.05 | Hamas'tan açıklama: Şifa Hastanesinin yönetiminde taraf değiliz

Hamas , kendilerinin Şifa Hastanesinin yönetiminde taraf olmadıklarını, karar alma mekanizmasında bulunmadıklarını duyurdu. Hamas, Telegram sayfasından yayımladığı yazılı açıklamada, İsrailli yetkililer ve ordu sözcüsü tarafından yapılan açıklamalara cevap verdi.

AA'da yer alan habere göre, açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Hamas Hareketi, Şifa Hastanesinin yönetiminde bir taraf değildir. Orada karar alma mekanizmasında herhangi bir varlığı yoktur. Hastane, teknik ve idari işlerini yürüten Filistin Sağlık Bakanlığının yönetimine tümüyle bağlıdır.

Şifa Hastanesi, işgal güçlerinin hastaneye yalnızca 300 litre yakıt verilmesi teklifinin elektrik, yiyecek ya da su olmaksızın hastaneye sığınan kuşatma altında olanların, sağlık ekiplerinin, bebeklerin çocukların, hastaların acıları ve çektiği işkenceleri hafife almak anlamına geldiğini ortaya çıkarmıştır. Söz konusu yakıt miktarı, jeneratörleri yarım saatten fazla çalıştırmaya yetmez.

01.16 | İranlı sinemacılar ile İran-Irak savaşının kimyasal saldırı mağdurlarından ortak Gazze bildirisi

Tahran Barış Müzesi ve İran Sinema Evi'nin ortak bildirisini, Barış Müzesi'nin yüzden fazla kimyasal saldırı mağduru üyesi ile ünlü yönetmen Mecid Mecidi'nin yanı sıra Leyla Hatemi, Şebnem Mukaddemi, Davud Mirbakıri, Humayun Esediyan, Muhammed Mehdi Askerpur gibi onlarca sinema emekçisi imzaladı.

Bildiride, imzacılar, İranlı sanatçılar, İran-Irak savaşı (1980-1988) gazileri ve o dönem kullanılan kimyasal silahların mağdurları olarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten Gazze'de kuşatma altındaki kadın, çocuk ve sivillere yönelik yaşanan açık zulmü önlemesi için elinden geleni yapmasını istedi.

Bildiride, "Sayın Guterres, isteseniz de istemeseniz de bulunduğunuz konum günümüz insanlığının tarihsel vicdanını temsil ediyor ve onun performansı, gelecek nesiller için bir yargılama belgesi olacaktır." ifadelerine yer verildi.

00.39 | İsrail Savunma Bakanından "esirlerin kurtarılması için anlaşma yapılabileceği" sinyali

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest kalması için "anlaşma yapabileceklerini" belirtti.

00.35 | Filistin Dışişleri Bakanlığından Yahudi yerleşimcilerin, Batı Şeria'da Filistinlilere saldırı çağrılarına tepki

00.11 | Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor

23.57 | İsrail Genelkurmay Başkanı, Filistin Yönetimini "Hamas'a destek gösterilerini önlediği için" övdü

23.05 | İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan 76 tır daha ulaştı

22.31 | Gazze'deki hükümet: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 41 binden fazla konut tamamen yıkıldı

22.01 | İsrail Lübnan'da Hizbullah'a ait bazı noktalara hava saldırısı düzenlediğini açıkladı

İsrail ordusu, bir savaş uçağının Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğu ileri sürülen bazı hedefleri vurduğunu açıkladı.

21.55 | İsrail Cumhurbaşkanlığına göre Macron, ikili görüşmede eleştiriler yerine İsrail'e desteğini bildirdi

İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Macron cuma günü BBC'ye verdiği röportajda yaptığı ateşkes çağrısı ve İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda sivillerin öldüğüne ilişkin sözleri hakkında konuştu.

Macron, "İsrail'in Hamas terör örgütüne karşı operasyonunda kasıtlı biçimde sivillere zarar vermekle suçlama niyeti olmadığını ve olmayacağını" vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, "İsrail devleti ve sizin kendinizi savunma hakkınızı koşulsuz destekliyorum." ifadelerini kullandı.

Röportajda ülkesi ve diğer birçok ülke için önemli insani duruma dikkati çekmek istediğine işaret eden Macron, Gazze'deki sivillere insani yardımın ulaştırılmasının önemini vurguladı.

21.45 | Avrupa Birliği Gazze'de çatışmalara derhal ara verilmesi ve insani koridorların oluşturulması çağrısında bulundu

20.28 | Gazze'deki hükümet: İsrail ordusu, Şifa Hastanesi yerleşkesinde yoğun bakım ünitesi, ameliyathane binası ve doğumhaneyi hedef aldı

20.26 | İsrail ile çatışma halindeki Hizbullah 1 mensubunun daha öldüğünü belirtti

20.14 | Lübnan’daki Kassam Tugayları İsrail’in Hayfa kenti ve yerleşim birimlerine saldırıyı üstlendi

19.55 | Cemaliye mülteci kampına düzenlenen hava saldırısında en az 15 kişi öldü

Güney Gazze'deki Khan Younis'ten bildiren Al Jazeera'dan Tareq Abu Azzoum, Cemaliye mülteci kampına en az 15 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı söyledi. 

Yaralılar Nasser Hastanesi'ne götürülüyor.

19.23 | Bakan Koca duyurdu: Sağlık yardımlarının en büyüğü bu gece Mısır'a varıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Gazze için yapılan sağlık yardımlarının en büyüğü bu gece Mısır’a varıyor" dedi.

Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasının ardından Gazze'de beklenen yardımlar yeniden sivillere ulaştırılmaya devam edecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Koca, "Gazze için yapılan sağlık yardımlarının en büyüğü bu gece Mısır’a varıyor" dedi.

 

19.52 | Cenin valisi Kamal Abu al-Rub: İsrail şehri üçüncü bir cepheye dönüştürdü 

Cenin'in vali vekili Kamal Abu al-Rub, İsrail'in şehre ve mülteci kampına her gün saldırdığını, şehrin Gazze ve Lübnan'dan sonra üçüncü bir cepheye dönüştüdüğünü söyledi.

18.26 | BM kuruluşlarından, acil uluslararası eylem çağrısı: Gazze'de hastanelerin, ölüm, yıkım ve çaresizliğin yaşandığı alanlara dönüştürülmesine dünya sessiz kalamaz. Gazze'de hastanelere yönelik devam eden saldırıların sonlandırılması için acil uluslararası eylem çağrısında bulunuyoruz. 

18.00 | Gazze'deki doktorlar İsrail'in hastanelerdekilere güvenli çıkış verildiği açıklamasını yalanladı

İsrail ordusunun Şifa Hastanesinden bebeklerin güvenli şekilde nakledilmesine yardım edeceklerine ve hastanenin abluka altında olmadığına ilişkin söylemlerine rağmen, oradaki doktorlar bombardımanın sürdüğünü ve hastaneden çıkma teşebbüsünde bulunanların bile öldürüldüğünü söylüyor.

16.17 | Filistin hükümeti: Gazze'de yakıt sıkıntısı nedeniyle iletişim hizmetleri duracak

Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İshak Sedr, Filistin topraklarında faaliyet gösteren iletişim şirketlerinin yetkilileriyle basın toplantısı düzenledi.

Gazze Şeridi'nde akaryakıt sıkıntısı sebebiyle perşembe gününden itibaren iletişim hizmetlerinin tümüyle duracağını aktaran Sedr, şunları söyledi:

"Devam eden savaşta iletişim hatlarının yüzde 65'i zarar gördü. Geriye kalan hatlar üzerinden şu ana kadar iletişim hizmeti sağlanıyor ancak bu da perşembe günü itibarıyla duracak."

15.30 | Hastanelerde son durum ne? 

El Şifa

Dünya Sağlık Örgütü, dün akşam itibariyle Gazze'nin en büyük hastanesi El Şifa ile bağlantılarını kaybettiklerini ve oradaki hasta ile çalışanların durumlarından endişe duyduklarını ifade etti. Bugün BBC'ye konuşan bir cerrah, yakıt kıtlığının Şifa'nın faaliyet gösteremediği anlamına geldiğini ifade etti. 

Bu sabah, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında koroner bakım ünitesinin yok olduğunu ifade etti.

İsrail, hastaneyi hedef aldığı iddiasını reddetti ancak çevresinde Hamas'la çatıştığını kabul etti.

El Kudüs

Filistin Kızılayı bu sabah, El Kudüs'te yakıtın tükendiğini ve hastanenin artık operasyonel olmadığını ifade etti. 

Filistin Kızılayı daha önce hastanenin İsrail tankları tarafından kuşatıldığını ifade etmişti. 

Endonezya Hastanesi

Reuters bu sabah, Gazze'nin kuzeyindeki hastanede hava saldırısında yaralanan bir bebeği tedavi etmeye çalıştığı anların görüntülerini yayımladı. 

Hastanenin elektrik ve oksijen rezervi bulunmuyor. 

Rantisi ve El Nasr

İsrail ordusu, durumu çok ağır olanlar dışında bütün hastaların ve çalışanların neredeyse tamamının bu çocuk hastanesini tahliye ettiğini söyledi.

Sınır Tanımayan doktorlar, Rantisi'nin tanklar tarafından kuşatıldığını ifade etmişti.

14.40 | İsrail ordusu, sivillerin hastanelerden ayrılabileceğini söyledi

İsrail, Gazze'deki hastanelerde bulunan sivillerin ambulanslar aracılığıyla, belirledikleri "güvenli yolu kullanarak" ayrılabileceklerini söyledi. 

14.03 | ABD, "Gazze'nin güvenliğini kontrol etme niyetine" ilişkin Netanyahu'dan açıklama istedi

ABD'nin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan abluka altındaki Gazze Şeridi'nde güvenliği kontrollerinde tutma yönündeki sözlerine açıklık getirmesini istediği bildirildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'da konuya dair bir haber yayımlandı.

Habere göre Washington yönetimi, Netanyahudan "Gazze Şeridi'nde güvenlik kontrolünü tamamen ellerinde tutacakları" yönündeki sözleri nedeniyle açıklama talep etti.

İsrailli yetkililerle bu konuyla ilgili iletişim kurulduğu aktarılan haberde, şu ifadelere yer verildi:

"ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu hafta nihai hedefi açıklamıştı. O da Hamas'ı bitirmek. Sonrasında da Filistin yönetimi, Batı Şeria'yla birlikte Gazze Şeridi'ni de yönetecek. Bu nedenle Beyaz Saray, Netanyahu'nun açıklamalarını anlamak istiyor."

12.46 | İsrail, Şifa Hastanesi'ndeki bebeklerin nakledileceğini söyledi

BBC Türkçe'nin aktardığına göre İsrail, Gazze’de bulunan erken doğmuş bebeklerin Şifa Hastanesi’nden başka güvenli bir yere nakledileceğini söyledi.

Ancak bebeklerin nereye nakledileceği henüz bilinmiyor.

Şifa Hastanesi’ndeki doktorlar, enerji kaynaklarının onarımının birinci öncelik olması gerektiğini belirtiyor.

Dün hastanede yeni doğan yoğun bakım ünitesine elektrik bulunmadığı için iki prematüre bebeğin öldüğü bildirildi.

İnsan Hakları İçin Çalışan Doktorlar örgütünün aktardığına göre 37 bebek de ölüm riski ile karşı karşıya bulunuyor.

Bölgede şu anda faaliyet verebilir durumdaki tek hastanenin El Ehli Hastanesi olduğu bildiriliyor.

El Ehli Hastanesi Ekim ayında bir füze ile vurulmuştu.

11.40 | İsrail; Han Yunus, Refah ve Gazze'nin merkezine saldırılarını yoğunlaştırdı

Al Jazeera'nın aktardığına göre Han Yunus'un doğusunda bir apartman vuruldu. Saldırıda 3 kişinin öldüğü belirtildi.

10.08 | Avustralya'dan İsrail'e hastanelere saldırmaya son verme çağrısı

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, İsrail'e hastane saldırılarına son vermesi için çağrıda bulundu ve öldürülen siviller hakkında endişelerini dile getirdi. 

Pazar günü ABC kanalına konuk olan Wong, "Uluslararası insancıl hukuk; hastanelerin, hastaların ve tıbbi personelin korunmasını gerektirir" dedi.

"İsrail'e hastanelere yapılan saldırılara son verme çağrısı yapıyoruz" diyen Wong, "Hamas'ın sivil altyapının altına saklandığı iddiasını anlıyoruz. Ancak bence uluslararası toplum, hastanelerde yaşananlara bakınca, bu yapıların insancıl hukuk tarafından korunduğunu ve bunu uygulamalarını istediğimizi söyleyecektir" dedi 

Wong, Gazze'de direkt ateşkes yapılması çağrısında ise bulunmadı. 

Avustralya Dışişleri Bakanı, "Ateşkese doğru bir adım atılmalı. Bu tek taraflı olamaz" dedi. 

Wong, "Hamas'ın hala rehineleri tuttuğunu biliyoruz ve ateşkesi iki taraf da kabul etmeli" dedi. 

09.29 | Ürdün Silahlı Kuvvetleri, paraşütlerle tıbbi yardım attı 

Al Jazeera'ya konuşan Ürdün Silahlı Kuvvetleri'nden bir yetkili, cumartesi günü Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağın ikinci defa havadan Gazze'ye tıbbi gereçler attığını ifade etti. 

08.57 | DSÖ'den acil insani ateşkes çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "DSÖ; sağlık çalışanları, aralarında hayati yardım alan bebekler de olan yüzlerce hasta ve yaralı, hastanelerde kalan yerinden olmuş insanların güvenliği konusunda çok endişeli" dedi.

Ghebreyesus, "hayat kurtarmanın tek yolunun" insani ateşkes olduğunu ifade etti. 

DSÖ, ayrıca ağır yaralıların ve hastaların Gazze'den tahliye edilmesini istedi. 

08.23 | Gazze'deki BM ofisine sığınan insanlar öldürüldü

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Direktörü Achim Steiner, gece saatlerinde Gazze'deki BM Kalkınma Programı ofisinin vurulduğunu açıkladı. 

Steiner, kampüse sığınan bazı kişilerin öldüğü hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.

"Bu her açıdan yanlış" diyen Steiner, savaşlarda sivillerin, sivil altyapının ve BM yapılarının hedef alınamayacağını hatırlattı. 

08.18 | İrlanda parlamentosu, İsrail Büyükelçisi'ni sınır dışı etmeyi oylayacak

Gelecek hafta yapılacak oylamada İrlanda Parlamentosu, İsrail'in Dublin Büyükelçisi'ni sınır dışı edip etmemeyi oylayacak. 

08.00 | BM: Hastaneler insancıl hukuk kapsamında koruma altındadır

İsrail Gazze'de çeşitli hastaneleri kuşatırken, BM hastanelerin uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunduğunu hatırlatan bir güncelleme yayımladı. 

03.20 | Acil serviste elektriklerin gitmesi, erken doğan bebekler hakkında endişe yaratıyor

BBC, kendilerine El Şifa hastanesinde bulunan 20 yeni doğmuş çocuğun fotoğraflarının gönderildiğini ifade etti. Doktorlar, bunların erken doğan bebekler olduğunu ifade ederek, elektrikler olmadığı için gerekli bakımı alamadıklarını; bunun da onları öldürebileceğini ifade etti.

01.55 | Hamas yönetimindeki sınır otoritesi: Mısır sınırı pazar günü tekrar açılacak 

Gazze'nin Hamas kontrolündeki sınır otoritesi, pazar günü Mısır'la olan sınırın yabancı ülke pasaportu sahiplerine açılacağını ifade etti. 

Refah Sınır Kapısı, son haftalarda yabancı pasaport sahipleri ve bazı yaralı Gazzeliler için birkaç kez açıldı. 

Sınır kapısı, yardımların bölgeye girmesi için de kritik önemde. 

01.16 | İsrailliler, Hamas'a rehineleri bırakma çağrısı yapan protestolar düzenledi

Tel Aviv'de düzenlenen eylemde Hamas tarafından kaçırılanların fotoğrafları açıldı. 

İsrail ordusuna göre Hamas, aralarında kadın, çocuk ve yaşlılar da bulunan 239 kişiyi Gazze Şeridi'nde rehin tutuyor. 

00.44 | Netanyahu, Hamas’ın ardından Filistin yönetiminin de Gazze’yi yönetmesi fikrine karşı olduğunu söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de yürüttükleri saldırıların sonunda Hamas'ın ardından Filistin Yönetimi'nin de Gazze'yi yönetmesine karşı olduğunu söyledi.