Dünya

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

12 Ekim 2023 00:30

Güncelleme: 12 Ekim 2023 09:19

T24 Dış Haberler

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın beşinci gününde iki tarafta toplam ölü sayısının 2 bini aştığı açıklanırken, İsrail gece boyunca Gazze'yi vurmaya devam etti. 

İsrail Hava Kuvvetleri'nden onlarca uçak, Hamas varlığının yoğun olduğu belirtilen Gazze'nin El Furkan mahallesinde 200'den fazla hedef vurdu. 

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

 
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Hamas'ın saldırılarına Gazze'de verdiği karşılığın uluslararası hukuku ihlal etmiş olabileceğini ifade etti. Borrell, "İsrail'in kesinlikle kendini savunma hakkı vardır ama bu uluslararası insani hukuka göre yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
ABD, Gazze'deki Filistinli sivillere "güvenli geçiş sağlanması için" ABD ve İsrail ile temas halinde olduklarını söyledi.
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın "IŞİD'den beter" olduğunu söylerken militanların saldırısının Holokost'tan bu yana Yahudilere yapılan en kötü saldırılardan biri olduğunu ifade etti.
 
İşte savaşın 5. gününde dakika dakika son gelişmeler...*
 
04.30 | Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sebebiyle kentte hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 1200, yaralıların ise 5 bine yakın olduğunu duyurdu.

Sağlık Bakanı Vekili Dr. Yusuf Eburriş, ölenlerin ve yaralıların büyük çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğunu kaydetti.

03.48 | Hamas, çocukların kafalarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanladı
 
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da ABD'de yaşayan Yahudi cemaati liderleriyle düzenlenen toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Holokost'tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum" demiş, konuşmasını bitirirken İsrail'deki kurbanlar arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söylemişti. Sosyal medyada ve bazı haberlerde yer alan iddia, İsrail ordusu tarafından doğrulanmadı.

Ancak BBC ve Al Jazeera'de yer alan haberlere göre, Hamas internet sitesinden yayımladığı açıklamayla çocukların başlarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanladı.

Hamas internet sitesinden yayımladığı açıklamayla çocukların başlarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanlayarak, “Biz, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas olarak, meşru mücadele yürüten halkımıza karşı kışkırtmayı amaçlayan bu asılsız iddiaları ve uydurmaları şiddetle kınıyoruz” demişti.

03.46 | Uydu görüntüleri Gazze'de yıkımın boyutunu ortaya koydu
 
BBC Verify (BBC’nin doğrulama servisi), Gazze'nin kuzeyindeki yerleşim bölgesi Rimal'daki uydu görüntülerini inceledi. Görüntülere göre, 9-10 Ekim tarihleri arasında bölgedeki birçok bina yıkıldı.
 
Ayakta kalan binalar ve yolların görünümü gibi görsel ipuçları, konumu doğrulamak için eski uydu görüntüleriyle eşleştirildi. İsrail ordusu, belirli bölgelerin "terör örgütünün tanksavar gücündeki görevliler tarafından" kullanıldığı için hedef alındığını söyledi.
Öncesi/sonrası - BBC
03.30 | İsrail'den Hamas'ın elindeki esirleri hakkında açıklama: Geri almak için elimizden geleni yapacağız
 
İsrail-Hamas çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana ilk defa İsrailli bir yetkili, Hamas'ın elindeki esirlerle ilgili açıklama yaptı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile "acil durum hükümeti" kurma konusunda anlaşan muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirleri geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

İsrail Ordu Radyosunun haberine göre, Gantz açıklamayı, acil durum hükümetinin kuruluşunun açıklandığı basın toplantısında yaptı.

Gantz, "Burada birlikte oluşumuz, düşmanlarımıza ve tüm İsrail vatandaşlarına 'seferberlik halinde' olduğumuzu gösteren bir mesajdır. Endişe içindeki vatandaşlarımıza sesleniyorum. Onların korkularını ve acılarını anlıyorum ama onları teselli edecek söz bulamıyorum. İsrail, bölgenin en güçlü ülkesi ve en güçlü ordu da onun" dedi.

Bu gücün Gazze'de ve gerekirse Lübnan'da hissedileceğini ve tüm dünya tarafından görüleceğini söyleyen Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerle ilgili de, "Sevdiklerimizi vatanlarına geri getirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Gantz'ın açıklaması, Hamas'ın elindeki esirlerle ilgili İsrail tarafından yapılan ilk resmi açıklama oldu.

02.55 | İsrail Sağlık Bakanlığı: Savaşın başından bu yana hastanelere 3 bin 268 yaralı nakledildi

İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana hastanelere 3 bin 268 yaralı nakledildiğini duyurdu.

Yedioth Aharonoth gazetesine göre, Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün hastanelerde 443 yaralının tedavi altına alındığı, bunlardan 105'nin durumlarının kritik olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Savaşın başladığı 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana, hastanelere nakledilen yaralı sayısı 3 bin 268'e ulaştı." ifadesi kullanıldı. İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'a göre, öldürülen İsraillilerin sayısı 1200 olurken, yaralı sayısı ise 2 bin 900 olarak kaydedildi.

01.58 Sınır dışı edilen Filistinli işçiler, Batı Şeria'ya ulaştı

Al Jazeera'de yer alan habere göre, İsrail'deki işyerlerinden kovularak sınır dışı edilen Filistinli işçiler, Batı Şeria'daki Ramallah kentindeki barınma yerlerine geçti. 

Ramallah Valisi Laila Ghannam, yaklaşık 600 işçinin ani akınının "ezici bir durum" yarattığını söyledi. Bazı işçiler, İsrail askerlerinin kendilerine kötü muamelede bulunduğunu söyledi.

01.08 | Netanyahu: Her Hamas üyesi ‘ölü bir adam’ sayılır, ezip yok edeceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin yeni acil durum hükümetinin ilk toplantısının ardından her Hamas savaşçısının "ölü bir adam" olduğunu söyledi. Netanyahu, cumartesi günkü sürpriz saldırısının ardından İsrail'in Hamas'ı “yok etme” niyetini ilk kez açıkça dile getirdi. 

Al Jazeera'de yer alan habere göre, savaş kabinesi ile ortaklaşa yapılan ilk açıklama olan televizyonda yayınlanan açıklamasında Netanyahu, "Hamas, IŞİD'tir ve dünyanın IŞİD'i yok ettiği gibi biz de onları ezip yok edeceğiz" dedi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, "Hamas'ı yeryüzünden sileceğiz" dedi.

01.06 | Biden, başı kesilmiş çocuk fotoğrafları gördüğünü söyledi: Holokost'tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da ABD'de yaşayan Yahudi cemaati liderleriyle düzenlenen toplantı öncesi açıklamalarda bulundu.

Hamas'ın hafta sonu gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin Biden, "Bunun Holokost'tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum" dedi. Biden, konuşmasını bitirirken İsrail'deki kurbanlar arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söyledi. BBC'ye göre, bu iddia sosyal medyada ve bazı haberlerde yer aldı ancak İsrail ordusu tarafından doğrulanmadı.

Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ise, "İsrail'in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu" söylediğini belirtti. 

00.43 | Filistin Kızılayı: Gazze Şeridi'nde 4 sağlık çalışanı öldürüldü
 
AA'nın aktardığı Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazze Şeridi'ni yoğun bombardıman altında tutan İsrail güçleri bölgenin kuzeyinde bir ambulansı hedef aldı. Ambulanstaki sağlık çalışanları Halil eş-Şerif, Yüsra el-Mısri ve Ahmed Dehman hayatını kaybetti. Kızılaydan yapılan bir başka açıklamada ise sağlık görevlisi Hatem Avad'ın Gazze'nin doğusundaki Karni geçiş noktasında insani görevini yerine getirirken öldürüldüğü kaydedildi. 
 
00.32 | Britanya Dışişleri Bakanı, İsrail'e resmi ziyarette bulundu
 
Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İsrail'le dayanışma göstermek için Tel Aviv ve İsrail'in güneyinin yanı sıra Kudüs'te temaslarda bulunmak üzere bölgeye gitti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve mevkidaşı Eli Cohen'le bir araya gelen Cleverly, ülkenin güneyine de Cohen'le birlikte gitti.

Yapılan açıklamada, Cleverly'nin Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının başlamasının ardından İsrailli ve Filistinli mevkidaşlarının yanı sıra Türkiye, ABD, Ürdün, Mısır, Almanya, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları ile gelişmeleri ele alan görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edildi.

23.52 | Hamas, esir aldığı bir İsrailli kadınla 2 çocuğunu serbest bıraktı
 
22.57 | Ürdün, barış çağrısında bulundu

Ürdün Kralı 2. Abdullah, bölgede barış ve istikrarın ancak iki devletli çözümle mümkün olabileceğini söyledi. Kral Abdullah, Ürdün Meclisinin 11. dönem açılış oturumundaki konuşmasında İsrail-Filistin çatışmasına değindi.

Ürdün Kralı, "Filistin topraklarında şu an yaşanan tehlikeli şiddet olayları ve saldırılar, bölgemizin ancak iki devletli çözüme dayalı kapsamlı adil bir barışla güvenlik ve istikrara kavuşabileceğini kanıtlıyor" dedi ve Filistin'i savunmaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.

22.50 | Arap Birliği’nden “Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması ve saldırıların durdurulması” çağrısı
 
Arap Birliği'nin, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını ele almak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de dışişleri bakanları düzeyinde organize ettiği olağan dışı toplantı Sonuç Bildirgesi’nin okunmasıyla sona erdi. Arap Birliği, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukanın kaldırılması, İsrail’in saldırılarına son verilmesi ve bölgedeki gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.
 
22.31 | İsrail, Lübnan’dan sızmayla ilgili yaptığı uyarının “yanlış alarm” olduğunu açıkladı

İsrail ordusu, Lübnan’dan insansız hava araçlarıyla ülkenin kuzeyine sızma yapıldığı yönündeki uyarının "yanlış alarm" olduğunu duyurdu. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’dan İsrail topraklarına 15 insansız hava aracı (İHA) ile sızma girişimi gerekçesiyle verilen acil durum uyarısının “beşeri hata” olduğunu açıkladı.

Ülkenin kuzeyindeki sınır bölgelerindeki vatandaşlarına sığınaklarında kalma uyarısını geri çeken ordu, açıklamasında, "şu an itibariyle bir sızma yaşanmasının ihtimal dışı” olduğunu kaydetti. İsrail ordusu İç Cephe Komutanlığı, Lübnan’dan İsrail topraklarına İHA’larla sızma girişimi gerçekleştirildiği gerekçesiyle uyarı yayınlamıştı. Lübnan sınırındaki bölgelerde uyarı sirenleri devreye sokulmuş, bölgedeki İsraillilerden evlerinden çıkmamaları veya sığınaklara girmeleri istenmişti.

22.17 | İkinci uçak gemisi de Akdeniz'e yola çıkıyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'e gelecek günlerde daha fazla askeri mühimmat yardımı yapacaklarını belirterek, ABD Gerald R. Ford uçak gemisi grubunun Doğu Akdeniz'e ulaştığını bildirdi. Filonun "caydırıcılık" hedefiyle bölgede olduğunu söyleyen Kirby, ABD Dwight D. Eisenhower'ın da "önceden planlandığı" şekilde ABD Avrupa Komutanlığı'nın görev alanındaki Akdeniz'e doğru yola çıkacağını bildirdi. Kirby, filonun Doğu Akdeniz'e konuşlandırılması konusunda nihai bir karar alınmadığını ancak ihtiyaca binaen bölgede olacağını aktardı.

22.17 | ABD: Gazze'deki Filistinliler için güvenli geçiş koridoru konusunda İsrail ve Mısır'la görüşüyoruz
 
Beyaz Saray, Gazze'de yaşayan Filistinli siviller için insani yardımın önemli olduğunu belirterek, yardımların devam etmesi gerektiğini, güvenli geçiş koridorunun açılması konusunda da İsrail ve Mısır'la görüştüklerini bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Hamas'ın yaptıklarından siviller sorumlu değil. Onlar yanlış bir şey yapmadılar" dedi.

21.54 | İsrail, hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların elektriğini kesti

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, cezaevi yönetimindeki üst düzey yetkililer, Filistinli tutukluların elektriğinin kesildiğini doğruladı.

Filistinli tutukluların bulunduğu koğuşlardaki elektriğin, İsrail Hapishaneler Otoritesi Başkanı Tümgeneral Katy Perry'nin talimatıyla kesildiğini ifade eden yetkililer, gerekçe olarak, "Filistinli tutukluların kaçak telefonlar aracılığıyla dış dünya ile irtibat kurmak suretiyle terör eylemi talimatı vermelerinin önünü kesmek olduğunu"  belirtti.

Filistin Esirler Cemiyetine göre, İsrail hapishanelerinde 1200'den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 5 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

21.54 | BM: Gazze'deki hava saldırılarında hayatını kaybeden UNRWA personeli sayısı 11'e yükseldi
 
Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA) hayatını kaybedenlerin sayısının 11'e yükseldiğini duyurdu.
 
21.42 | Peru, Şili ve Paraguay, vatandaşlarının tahliyesi için İsrail'e uçak gönderecek

Güney Amerika ülkelerinden Peru, Şili ve Paraguay vatandaşlarının tahliyesi için İsrail'e uçak göndereceğini duyurdu. Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, İsrail'de ikamet eden 100 Perulunun tahliyesi için Dışişleri Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi.

Peru resmi haber ajansı Andina'nın haberine göre, Hamas'ın saldırıları sonucu 2 Perulunun hayatını kaybettiği bildiriliyor. Peru'nun Tel Aviv Büyükelçisi Manuel Cacho-Souza da açıklamasında, iki Perulunun halen kayıp olduğunu belirtti.

Şili Dışişleri Bakanı Alberto Van Klaveren ise Hava Kuvvetlerine ait 3 uçağın Tel Aviv'de mahsur kalan Şili vatandaşları için İsrail'e uçacağını kaydetti. Yaklaşık 80 Şililinin tahliye edilmesinin planlandığını dile getiren Klaveren, 60 vatandaşın ise bölgeyi kendi gayretiyle terk ettiğini duyurdu.

21.19 | Arap Birliği: Gazze'deki Filistinliler derhal durdurulması gereken bir katliama maruz kalıyor

Arap Birliği, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını ele almak üzere Mısır'ın başkenti Kahire’de dışişleri bakanları düzeyinde olağan dışı toplandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, “Gazze'deki Filistinliler derhal durdurulması ve kınanması gereken bir katliama maruz kalıyor” dedi. Ebu Gayt, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

21.13 | Der Spiegel, Almanya'nın İsrail'e İHA sağlayacağını iddia etti

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'nın, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü saldırılara askeri destek sağlayacağını iddia etti. Spiegel'de yer alan haberde, Alman Hava Kuvvetlerinin, Alman pilotların eğitimi için kullanılan Heron tipi 2 insansız hava aracını (İHA) İsrail'in kullanımına vereceği ileri sürüldü.

21.08 | Batı Şeria'da İsrail askerleri ve yerleşimcilerin saldırılarında ölenlerin sayısı 28'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, Facebook sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Batı Şeria'daki olaylarda yaşamını yitiren ve yaralanan Filistinlilerin sayılarını güncelledi. Açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'daki saldırılarda ölenlerin sayısının 28'e, yaralıların sayısının ise yaklaşık 150'ye ulaştığı belirtildi.

21.03 | BM: Gazze'de insani koridor oluşturulmasını istiyoruz

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, "Biz insani koridor oluşturulmasını istiyoruz" dedi. Dujarric, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin Kahire'de Mısır hükümetiyle bir araya geldiğini bildirerek, BM'nin Mısır'ın Gazze'ye yardım için Refah Sınır Kapısı'nı açık tutmaya çalışacağına ilişkin kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Dujarric, "İnsani yardımın ulaştırılması için ilave adımlara yol açmasını umuyoruz. Su, hastaneler için yakıtın tedariki gibi konular ve temel olarak insanların yaşamını sürdürmesiyle ilgili çok çok çok endişe duyuyoruz. Sivillerin korunması gerekiyor. Halihazırda birçoğu yerinden edilen Gazzelilerin kitlesel göçüne tanık olmak istemiyoruz" diye konuştu.

20.58 | İsrail basını, Gazze sınırından İsrail'e sızmaya çalışan 3 kişinin öldürüldüğünü bildirdi

İsrail basınındaki haberlere göre, abluka altındaki Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşimi Zikim’e sızan silahlı kişilerle İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. Times of Israel ve Kanal 12’nin aktardığına göre, çatışmalarda 3 kişi öldürüldü.

20.47 Gazze'ye düzenlenen saldırıda AA foto muhabirinin ailesinin evi yıkıldı, kardeşi öldü
 
Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesinde düzenlenen saldırı sonucu AA foto muhabiri Ali Jadallah'ın ailesine ait ev yıkıldı. Saldırıda Jadallah'ın bazı aile fertleri hayatını kaybetti. Jadallah, kaybeden kardeşini enkaz arasından çıkardı.
 
20.11 | DSÖ: Siviller ve insani yardım çalışanları hedef olmamalı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta sivillerin ve insani yardım çalışanlarının hedef olmaması ve her zaman korunmaları gerektiğini belirtti.

Ghebreyesus, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansından (UNRWA) 9 meslektaşının Gazze'de öldüğünü büyük bir üzüntüyle öğrendiğini söyledi. Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan (IFRC) yapılan yazılı açıklamada ise 5 IFRC ağı üyesinin İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki savaşta öldürüldüğü bildirildi.

19.53 | İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail hastanelerindeki yaralı Hamas üyelerinin "infaz edilebileceğinden" endişelenerek önlem alınmasını istedi

Yedioth Ahronoth gazetesi, Hamas üyesi en az üç kişinin İsrail hastanelerinde, çatışmalarda yaralanan İsraillilerle aynı bölümlerde tedavi gördüğünü yazdı. Üst düzey hastane yetkililerine dayandırılan haberde, hastane yetkililerinin, yaralı Hamas'lıları "başka seçenekleri olmadığı için" kabul etmek zorunda kaldıkları aktarıldı.

Haberde, İsrail Sağlık Bakanlığı'nın, yaralı Hamas'lıların "infaz edilebilme ihtimalinden endişelendiği", bu nedenle hastane yönetimlerine uyarıda bulunduğu yazıldı. Haberde, Bakanlığın, bu hastanelerdeki güvenlik görevlilerinden, "yargısız infaza kadar varabilecek olaylara karşı hazırlıklı olmalarını istediği" aktarıldı.

Habere göre, ismi verilmeyen bir hastane yetkilisi, yaralı Hamaslıların İsrail hastanelerinden tahliye edilmesi yönünde kendilerine bilgi verildiğini ve bazı ihbarlar aldıklarını söyledi.

19.36 | Hamas, Hayfa kentini R160 tipi roketle vurduklarını açıkladı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentini R160 tipi roketle vurduklarını duyurdu.

İzzeddin el-Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, "İşgal altındaki Hayfa kentini R160 tipi roketle saldırı düzenledik" denildi. Saldırıya ilişkin daha fazla detay verilmedi.

19.28 | BM Genel Sekreteri ve NATO Genel Sekreteri'nden açıklama
 
BM Genel Sekreteri Guterres, "Gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var" dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, "İsrail'in vereceği karşılığın orantılı olmasını bekliyorum" diye konuştu. 
 
19.24 | Gazze'de İsrail'in bombardımanına roket atışlarıyla karşılık verildi
 
Gazze'de, İsrail'in bombardımanına roket atışlarıyla karşılık verildi. Roketler, İsrail'in farklı bölgelerindeki alarm sistemlerinin devreye girmesine sebep oldu. Roket atışı sebebiyle sirenlerin devreye girdiği sırada, Hayfa şehrinde dışarıda bulunan İsrailliler sığınaklara ulaşmak üzere koştu.
 
 
 
19.20 | ABD uçak gemisi Doğu Akdeniz'e ulaştı
 
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından sonra Doğu Akdeniz'e yönlendirme kararı aldığı USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubunun bölgeye ulaştığını bildirdi. Austin, İsrail'e destek verdiklerini ifade ederek, "USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubu Doğu Akdeniz’e varmıştır. Ayrıca ABD'nin bölgedeki savaş uçakları filosunu da genişlettik. ABD Savunma Bakanlığı gerektiğinde ilave askeri unsurları konuşlandırmaya hazırdır" dedi.

ABD'nin İsrail'e askeri yardımının dün gönderilmeye başladığını aktaran Austin, bunlar arasında hayati önemdeki mühimmatın da yer aldığını, Demir Kubbe olarak bilinen hava savunma sistemi için takviyede bulunduklarını bildirdi. "Diğer ülkeler gibi İsrail'in de kendini savunma hakkı vardır" diyen Austin, İsrail'e desteklerinin devam edeceğini vurguladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) "ABD'nin en büyük uçak gemisi Gerald Ford Doğu Akdeniz'e vardı. İsrail açıklarında ilerliyor" açıklamasını yaptı. CENTCOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu, bölgede gerilimi tırmanmak isteyen bir aktörü caydırmak amacıyla Doğu Akdeniz'e ulaştı. Bölgedeki kuvvetler arasında 8 saldırı ve destek uçağı filosuyla ABD Donanması uçak gemisi USS Gerald R. Ford (CVN 78) ve Ticonderoga sınıfı güdümlü füze kruvazörü USS Normandy (CG 60) ile Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyerleri USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) ve USS Roosevelt (DDG 80) yer almaktadır. Bölgedeki mevcut savaş filolarını takviye etmek üzere ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-15, F-16 ve A-10'ların hızlı bir şekilde sahaya intikali de dahil olmak üzere ABD'nin bölgedeki, duruşunu artırma çabaları devam etmektedir."

 
19.15 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1100'e yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 171'i kadın, 326'sı çocuk olmak üzere 1100 kişinin yaşamını yitirdiği, 744'ü kadın, 1217'si çocuk olmak üzere 5 bin 339 kişinin yaralandığı kaydedildi.

18.58 | İsrail ordu radyosu: Lübnan’dan İsrail’e 15 insansız hava aracı ile sızma girişimi gerçekleştirildi

İsrail ordu radyosu, Lübnan’dan İsrail topraklarına 15 insansız hava aracı sızma girişimi gerçekleştirildiğini duyurdu. İsrail’in Lübnan sınırındaki AA muhabiri, İsrail’in top atışlarıyla karşılık verdiğini aktardı.

Lübnan sınırındaki bölgelerde uyarı sirenleri devreye sokuldu. AA'nın aktardığına göre, İsrail savaş uçaklarının bölgede uçtuğu, belirli aralıklarla kara saldırısı olduğu tahmin edilen en az 4 patlamanın sesi duyuldu.

18.22 | Fransa hükümeti, İsrail - Hamas savaşının "siyasi yolla" çözülmesini istiyor
Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, ülkesinin, İsrail-Filistin çatışmasının siyasi bir yolla çözümünden yana olduğunu belirtti.
 
18.19 | Almanya Dışişleri Bakanı, Filistinlilere yapılan yardımların düzenli incelendiğini belirtti
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Filistinlilere yapılan yardımların Alman hükümeti ve Avrupa Birliği Komisyonunca düzenli incelendiğini söyledi.

Baerbock, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Hamas'ın eylemlerinin hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, "İsrail'in, vatandaşlarına yönelik bu korkunç teröre karşı uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkı var" ifadesini kullandı.

18.18 | Eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı: Gazze yaşanmaz bir yer haline getirilmeli
Eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı emekli General Giora Eiland, Tel Aviv yönetiminin, eşi benzeri görülmemiş bir insani felaket yaratarak Gazze Şeridi'ni geçici veya kalıcı olarak yaşanmaz bir yer haline getirmekten başka seçeneği olmadığını söyledi.

Eiland, bugün Yedioth Ahronoth gazetesinde yayınlanan makalesinde, Hamas'ın askeri kapasiteye sahip bir yapı olarak yer almadığı bir durum yaratmaya yönelik stratejik hedefin doğru ve aslında zorunlu olduğunu savundu.

Emekli General Eiland, "Bu hedefe hava bombardımanıyla ulaşılamaz ve uzun süreli bir kara operasyonunu riske atmanın doğru olup olmadığı şüphelidir. Bu nedenle İsrail Devleti'nin Gazze'yi geçici veya kalıcı olarak yaşanmaz bir yer haline getirmekten başka seçeneği yoktur" ifadelerini kullandı.

18.00 | İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik sürüyor
 
İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail'e anti tank füzesiyle düzenlenen saldırının ardından Lübnan sınırındaki bölgelerin hedef alındığı duyuruldu.

Lübnan topraklarından İsrail'in Arap el-Aramşe köyü yakınlarındaki askeri mevziye anti tank füzesi atıldığı ve buna yanıt olarak İsrail ordusunun Lübnan topraklarına saldırı düzenlendiği belirtildi.

17.41 | İsrail hükümetine eleştiriler sürüyor 
 
Hamas'ın saldırının ardından, İsrail hükümeti ve Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail merkezli yayın yapan bazı medya kuruluşlarının eleştirilerinin hedefi haline geldi.
 
Avi Mayer, The Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan yazısında, "Cumartesi sabahı yaşananlar İsrail'in son yarım yüzyıldaki, hatta 75 yıllık ömründeki en büyük askeri ve istihbarat başarısızlığını temsil ediyor" ifadelerini kullandı.
 
17.34 | İngiliz hükümeti, Hamas'la ilgili sosyal medya içeriklerini yasaklamaya hazırlanıyor

Bakan Donelan, X'ten yaptığı paylaşımda, Hamas'la ilgili her türlü şiddet içeriğinin sosyal medya platformlarından hızla kaldırılması için harekete geçilmesini sağlamak üzere sosyal medya şirketlerine acil toplantı çağrısı yaptığını duyurdu.

Donelan, İsrail ve Yahudi toplumuyla dayanışma içinde olmak için harekete geçtiklerini bildirdi.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman da dün emniyet müdürlerine yazdığı mektupta, normalde meşru olan Filistin bayrağı sallamanın ya da Filistin'e özgürlük sloganları atmanın, "terör eylemlerini övmek amacıyla" yapıldığında yasal olmayabileceğini belirtmişti.

17.29 | Netanyahu, muhalefetteki Gantz ile "acil durum hükümeti" için anlaştı

17.15 | Mısır'daki El-Ezher Kurumu, Arap ve İslam ülkeleri hükümetlerini, Batı'nın İsrail'e verdiği desteğe karşı duruş sergileme çağrısında bulundu
 
17.14 | İsrail polisi, Filistin saldırılarına karşılık vermede geç kaldığı eleştirilerini reddetti
 
17.09 | Gazze'deki tek elektrik santralinin yakıtı tükendi, 2 milyonu aşkın kişi elektriksiz kaldı
 
Gazze Şeridi'nde tek elektrik santralinin de yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.
 
16.53 | Filistin Kızılayı: Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria’da 3 Filistinliyi öldürdü

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Nablus’a bağlı Kusra beldesinde Filistinliler ile fanatik Yahudi yerleşimciler arasında olaylar çıktı. Filistinlilere gerçek mermiyle saldıran yerleşimciler, 3 kişiyi öldürdü. Yerleşimcilerin saldırılarında 6 yaşında bir çocuğun bulunduğu 11 Filistinli yaralandı.

16.49 | Çin, İsrail-Filistin savaşında ortak arabuluculuk için Mısır'a öneride bulundu
 
Çin, İsrail ile Filistin arasında ateşkes sağlanması, şiddetin durdurulması ve Filistin halkına insani yardım sağlanmasına yönelik çabalar için Mısır ile çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.
 
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai Cün, Mısır Dışişleri Bakanlığı Filistin Dairesinden sorumlu Bakan Yardımcısı Usame Hıdır ile telefonda görüştü.
 
Büyükelçi Cai, görüşmede, "Çin, tarafları ateşkese ve şiddeti sonlandırmaya teşvik etmek, Filistin halkına insani yardım sağlamak ve başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin'deki insani krizin derinleşmesini önlemek için Mısır ile iletişimi ve eş güdümü sürdürmeye hazırdır" dedi.
 
16.48 | TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları kınadı
 
16.42 | Gazze Şeridi'ndeki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf,  şu ana kadar ölenlerin sayısının bini aştığını söyledi
 
AA'nın aktardığına göre Maruf, Gazze'de yaralananların çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 binden fazla olduğunu, yerinden edilenlerin sayısının da 250 bini aştığını belirtti.

Maruff, Kamu binaları ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait 48 okulun da yıkıldığını, buralardaki 10 eğitimcinin öldüğünü, yaklaşık 300 çocuğun da yaralandığını söyledi. Filistinli yetkili, "İsrail'in 13 tane ambulansı vurması sonucu 6 sağlık çalışanı öldü, 18'i yaralandı." dedi.

16.36 | Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı, Gazze'de tıbbi malzemelerin tükenmek üzere olduğunu söyledi

AA'nın aktardığına göre Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, Gazze'de bulunan hastanelerdeki tüm yatakların dolduğunu, ilaç ve tıbbi malzemelerin de tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Ebu Riş, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü bombardımanda vurulanların yüzde 60'ı kadın ve çocuklardan oluşuyor" dedi.

16.11 | Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Devleti'nin kurulmasını desteklediklerini söyledi
 
Moskova'da düzenlenen bir savunma konferansında konuşan Putin, İsrail ve Hamas arasındaki çatışma alanının genişlemesinin enerji alanını da kapsayacak "ciddi sorunlar doğurabileceğini" ifade etti. 

"İsrail'de olan şey korkunç" diyen Putin, "Sivil kayıpları en aza indirmek gerekli" ifadelerini kullandı. 

Putin, İsrail-Hamas savaşının lojistik etkileri olabileceğini söylerken, petrol üretimini etkilemeyeceğini vurguladı. 

Putin, Filistin devleti kurulmadan yaşanan sorunların çözülemeyeceğini ifade etti.

ABD'ye yönelik dünkü söylemlerini yineleyen Putin, Washington'un İsrail-Filistin çatışmasını yıllar boyunca tekeline alarak sonuçlandırmaya çalıştığını ancak temel sorunları çözmeden ilerlemeye çalıştığını ifade etti.

ABD donanmasının bölgeye gönderilmesine tepki gösteren Putin, "ABD bölgede tansiyonu yükseltiyor" dedi.

15.50 | Almanya'dan İran açıklaması
 
Reuters'ın aktardığına göre Alman hükümet sözcüsü, ellerinde İran'ın Hamas saldırısında direkt olarak rol aldığına dair geçerli bir kanıt bulunmadığını söyledi. 
 
15.45 | Gazze'de 4 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
 
AA'nın aktardığına göre İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir ambulansı vurması sonucu 3 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, Gazze'nin doğusunda da bir sağlık görevlisi öldürüldü.
 
15.26 | Gazze'de şebeke elektriği gitti
 
Gazze'deki tek elektrik santralinde yakıtın bitmesinin ardından şebeke elektriği gitti. 
 
Gazze'dekiler, onları çalıştırabilecek yakıt bulabilirlerse jeneratör kullanmak durumunda kalacaklar.
 

15.10 | SON DURUM 

- Gazze'deki tek elektrik santralinin yakıtının kısa süre içinde tükenmesi bekleniyor. 

- İsrail, geçen günlerde Gazze'yi tamamen ablukaya alma kararı doğrultusunda bölgeye elektrik, yakıt ve gıda sağlamayı bırakacağını duyurmuştu.

- İsrail hava saldırılarını sürdürürken giderek daha fazla Gazzeli okul ve hastaneye sığınıyor

- İsrail'de kuzeyde ve güneyde hava saldırısı sirenleri duyuldu. 

- İsrail, Gazze sınırında çok büyük bir asker yığınağı yaptığını duyurdu.

- Ölü sayısı İsrail'de bin 200'e, Gazze'de bin 55'e yükseldi

- Hizbullah saldırısına karşılık olarak İsrail, Lübnan'ı vurdu

 
14.51 | Danimarka, İsrail ve Filistin'deki vatandaşlarını tahliye etmeye karar verdi
 
Kopenhag'a göre İsrail'de bin 200, Filistin'de ise 90 kadar Danimarka vatandaşı bulunuyor.
 
14.48 | Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İsrail'e vardı
 
Britanyalı Bakan, İsrailli siyasi liderler ve Hamas saldırılarından kurtulan İsrail vatandaşları ile bir araya gelecek. 
 
14.42 | BM: İsrail hava saldırıları 9 BM çalışanını öldürdü
 
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı, cumartesiden bu yana Gazze Şeridi'ndeki İsrail hava saldırılarında 9 çalışanlarının hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
14.15 | Aşkelon'da iki kişi roketler sebebiyle yaralandı
 
İsrail'in güney kenti Aşkelon'a atılan Hamas füzeleri sonucunda biri 60, biri 40 yaşında iki kişinin yaralandığı açıklandı.
 
13.55 | Filistin yönetimi, İsrail'i, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere karşı soykırım uygulamakla suçladı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanı şiddetle kınandı.

İsrail'in saldırılarında fosfor ve misket bombaları da kullandığına işaret edilen açıklamada, "İsrail Gazze'deki halkımıza karşı uluslararası yasaklı silahları kullanarak soykırım suçu işliyor." ifadeleri yer aldı.

13.13 | Filistin Sağlık Bakanlığı: Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı bin 55'e çıktı
 
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in cumartesi günü başlayan hava saldırılarında 5 bin 100'den fazla insanın da yaralandığını ifade etti. 
 
Bakanlık daha önce yaralıların yaklaşık yüzde 60'ının kadın ve çocuklar olduğunu ifade etmişti.
 
12.26 | İsrail, Hizbullah saldırısının ardından Lübnan'ı vurmaya başladı
 
Hizbullah'ın üstlendiği saldırıların arından İsrail, Lübnan topraklarını vurmaya başladı.
 
12.16 | Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gerek duyulması halinde İsrail ve Filistin'deki Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi için gerekli hazırlığın yapıldığını belirtti. 
 
Hamas'ın saldırdığı İsrail'deki ve İsrail'in füze saldırısında bulunduğu Gazze'deki Türk vatandaşların tahliyesi hakkında açıklamada bulunan Uraloğlu, "Gerek duyulması halinde denizden, havadan her türlü operasyonu yapma hazırlığımız var" dedi.
 
11.55 | İsrail ordusu: Lübnan'dan İsrail'e füze atıldı
 
İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'e ait bir askeri kışlayı hedef alan füze atıldığını belirtti. 
 
11.14 | Gazze'de elektrikler 3 saat içinde gidecek
 
Gazze'de elektriklerin 12 saat içinde gideceği belirtilmişti. Gazze Enerji Kurumu bu bilgiyi kısa süre içinde düzelterek, elektrik santralinde yakıtın 14.00 itibariyle biteceğini bildirdi. 
 

İsrail-Hamas savaşının 5. gününde, dünya basını İsrail'in Gazze'ye yapmaya hazırlandığı kara harekatını konuşuyor. Farklı ülkelerin gazetelerinin ilk sayfalarında İsrail ve Gazze'deki yıkımları gösteren fotoğraflar yer aldı. Bazı gazeteler, Hamas'ın 40 bebeğin başını kestiği iddiasını manşetine taşıdı. İsrail ordu sözcüsü, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada bu iddiayı teyit edemediklerini söylemişti.

10.21 | Gazze'nin tek elektrik kaynağı 12 saat içinde tükenecek 

Gazze elektrik santrali, şu an Gazze'deki tek elektrik kaynağı. Filistin Enerji Kurumu Başkanı, santraldeki yakıtın 10-12 saat içinde tükeneceğini ifade etti. İsrail'in "komple" abluka kararının ardından bölgeye gıda, yakıt ve su giremeyecek.

Savaştan önce bile Gazze'deki halkın yüzde 80'i insani yardıma ihtiyaç duyuyordu.

09.36 | İsrail ordusu: Gazze'den tanık olması daha zor görüntüler gelecek

Hem İsrail'de hem de Gazze'de ölü sayısı artmaya devam ederken İsrail ordusu, çatışmaların sertleşeceği uyarısında bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus yayımladığı video güncellemesinde, "Oldukça ağır kayıplar verdik... Ancak bu bizi caydırmayacak ve kararlılığımızı zayıflatmayacak" ifadelerini kullandı.

Conricus çatışmaların yoğunlaşmasından sonra bile İsrail'e verilen desteğin devam edeceğini umduğunu sözlerine ekledi:

"Çatışmalar yoğunlaşıp Gazze Şeridi'nden anlaması ve başa çıkması daha zor görüntüler geldiğinde bile bu durumun böyle kalmasını umuyoruz" dedi.

09.10 | İsrail, Hamas'ın uçak gözlemlemek için kullandığı noktayı yok ettiğini açıkladı
 
Açıklamaya göre Hamas, vurulan hedefi Gazze Şeridi'nin üzerinde uçan uçakları gözlemeke için kullanıyordu. 
 
İsrail ordusu, eğitim ve silah depolamak için kullanılan iki tesisin daha vurulduğunu ifade etti.
 
09.00 | Filistin Sağlık Bakanlığı: Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 950'ye yükseldi
 
08.51 | Filistinliler Batı Şeria'da yürüdü
 
Çarşamba günü şafak sökerken binler Filistinli, Batı Şeria'daki şehirlerde yürüyüş düzenleyerek İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıları protesto etti.
 
 
08.23 | Netanyahu: Bu saldırganlar IŞİD'den beter
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptıkları telefon görüşmesinde verdiği destek sebebiyle ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkür etti.
 
Netanyahu, Hamas saldırısının Holokost'tan bu yana Yahudilere yapılan en kötü saldırılardan biri olduğunu ifade etti.
 
08.15 | Hamas: Gece saatlerinde Gazze'de en az 30 kişi öldürüldü
 
Hamas Sözcüsü, Gazze'de İsrail saldırılarıyla geçen gecede en az 30 kişinin öldürüldüğünü söyledi. 
 
07.09 | ABD, İsrail ve Mosor, Gazzeliler için 'güvenli geçiş'i görüşüyor 
 
ABD, İsrail Gazze'yi vurmaya devam ederken Mısır ve İsrail ile bölgedeki Filistinlilerin 'güvenli geçişi' için görüştüklerini bildirdi.
 
06.45 | İsrail ordusu: Suriye'de yapılan topçu ateşine karşılık verdik
 
İsrail ordusu, 1967'den bu yana işgal ettikleri Golan Tepeleri'ne yapılan topçu ateşine karşılık verdiklerini ifade etti. 
 
06.21  | Birleşmiş Milletler: İsrail'in hava saldırıları sonucunda 260 binden fazla Gazzeli yerinden oldu
 
Bunun 2014'ten bu yana Gazze'de görülen en yüksek yerinden olma sayısı olduğunu belirten BM, yaklaşık bin evin de saldırılarda yok olduğunu söyledi.
 
05.32 | Kanada vatandaşlarını İsrail'den tahliye edecek
 
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, ülkesinin hava kuvvetlerinin yardımıyla vatandaşlarını İsrail'den tahliye edeceğini söyledi. Bakanlık, İsrail'de 3 bin 500, Gazze'de de 500 kadar Kanada vatandaşı bulunduğunu ifade etti.
 
05.00 | İsrail'de ölü sayısı bin 200'e yükseldi
 
Kamu yayıncısı Kan, yeni ölü sayısını duyururken hayatını kaybedenlerin büyük bölümünün sivil olduğunu belirtti.

04.29 | Brezilya ve Arjantin, vatandaşlarının tahliyesi için İsrail'e uçak gönderdi

Brezilya ve Arjantin İsrail'deki vatandaşlarını ülkeye getirmek için uçak gönderme kararı aldı. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Brezilyalıların tahliyesi için ilk uçağın Tel Aviv'e indiğini söyledi. İsrail'e pazar gününe kadar 5 uçağın daha gönderileceğini belirten Lula da Silva, "Federal hükümet, bölgedeki barış süreci için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyor. Talep eden tüm Brezilyalıların ülkelerine geri gelmesini sağlayacağız" ded,

Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero da İsrail'deki Arjantinlilerin ülkeye getirilmesi için Savunma Bakanı ve Arjantin Hava Yolları ile durumu ele aldıklarını bildirdi; ülkeye geri dönüş işlemlerinin sağlanması için Tel Aviv Başkonsolosluğu ve büyükelçilik ile çalıştıklarını duyurdu.

03.50 | Hamas yöneticisinden açıklama: "İsrailli esirler öldürülmedi, işkence yapılmadı, en insani muamele ediliyor"

Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına konuşan Hamas yöneticilerinden Talal Nassar, ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğünün doğru olmadığını söyleyerek, şunları açıkladı.

"Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor. İşgal güçlerinin, toprağın sahipleri olan Filistinlilerden korktukları için Gazze'ye kara harekatına kalkışacağını beklemiyorum. Aksa Tufanı operasyonunu yapmaktan dolayı pişman olmadık. Hedefimiz, toprağımızı kurtarmak, bedelinin pahalı olduğunu biliyoruz. İşgal güçlerinin engel olmak için büyük uğraşısına rağmen, Gazze çevresinde çatışmalar sürüyor, direnişin sızma operasyonları devam ediyor" dedi.

03.00 İsrail ordusu: Gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağı İsrail'e ulaştı

İsrail ordusu, gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu. X sosyal medya hesabından açıklama yapan İsrail ordusu, "gelişmiş mühimmat" taşıyan bir uçağın, gece saatlerinde ülkenin güneyindeki İsrail ordusuna ait Nevatim Hava Üssü'ne iniş yaptığını bildirdi.

01.45 | Gazze Sivil Savunması: Enkazın çokluğundan dolayı ekiplerimiz yetersiz kalıyor

01.20 | İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları devam ediyor 

 


* Bütün gelişmeler TSİ verilmiştir.