Dünya

Çatışmaların 10. günü | Gazze'de hastanelerin yakıtı tükeniyor; Bakan Fidan, Hamas lideri Haniye ile telefonda görüştü

16 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail kara harekatı hazırlıklarını sürdürürken Gazze'deki hava saldırılarını sürdürüyor ve uygulanan ablukanın da etkisiyle bölgedeki insani durum daha da ağırlaşıyor. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Birleşmiş Milletler, elektrik verilmeyen ve tek elektrik santralindeki yakıt tükenen Gazze'deki hastanelerin 24 saat içinde elektriğinin gitmesinin beklendiğini ifade etti. BM, Gazze'deki, yakıt rezervleri tükenirse binlerce hastanın hayatının tehlikeye gireceğini ifade etti. 

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da Gazze'nin çöküşün eşiğinde olduğunu vurguladı. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze boğuluyor ve şu anda dünya insanlığını kaybetti gibi duruyor" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurdu.

İsrail'in 1.1 milyon Filistinlinin Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine geçmesi uyarılarının ardından yüz binlerce kişi evlerini terk etti. Güneydeki Han Yunus'un nüfusu neredeyse iki katına çıktı.

7 Ekim'de başlayan çatışmalardan bu yan 1400 İsrailli, 2778 de Filistinli öldürüldü. 

İsrail, başlatması planlanan kara harekatı için Gazze sınırına yığınak yapmaya devam ediyor. 

İşte savaşın 10. gününde dakika dakika öne çıkanlar...*

07.00 | T24'ün bu blogu sonlandı; gelişmeleri yeni blogdan takip edebilirsiniz.

03.56 | BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan tasarısını reddetti

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. Oylamanın ardından açıklamada bulunan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin ortaya koyduğu tasarının tamamen insani olduğunu belirterek, BMGK'nin yine "Batı bloku"nun bencil siyasi çıkarlarına rehin edildiğini kaydetti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise, "Tasarı Hamas'tan hiç bahsetmiyor. Hamas'ı kınamaktan kaçınarak Rusya masum sivillere gaddarca davranan bir terör örgütünün üstünü örtüyor" diyerek,  bunun korkunç bir hamle olduğunu kaydetti. Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour da BMGK'yi 10 gündür Gazze Şeridi'nde 2 milyon kişiye yönelik saldırıya karşı seyirci kalmakla suçladı.

TIKLAYIN - BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Gazze tasarısını reddetti: Rusya "Batı blokunun bencil siyasi çıkarlarına rehin edildi" dedi, ABD temsilcisi "Sivillere gaddarca davranan Hamas'ın üstünü örtüyordu" diye suçladı

03.49 | ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail ve Ürdün'e gidiyor

Biden İsrail ziyaretinin ardından Ürdün'e giderek, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu. Blinken, ABD'nin Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini söyledi. Biden'ın ayrıca Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade eden Blinken, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıplarını nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağını ifade etti.

TIKLAYIN - Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret edecek: Gündemde İsrail'le dayanışma ve Gazze'ye insanî yardım var

03.44 | UNICEF: Gazze'de su tükendi, çocuklar kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu. UNICEF'in X platformunda yaptığı açıklamada, "Gazze'deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var." ifadeleri paylaşıldı. UNRWA, dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girdiğine ilişkin haberleri yalanladı.

03.00 | Batı Şeria'da 30 Filistinli işçi, İsrail güçleri tarafından tutuklandı

Al Jazeera Arabic'in haberine göre, Batı Şeria'da yaklaşık 30 Filistinli işçi İsrail güçleri tarafından tutuklandı.

Raporda, Filistinlilerin Batı Şeria'nın El Halil kentinin kuzeyindeki Halhul kentindeki bir sanayi okulunda çalıştıkları belirtildi.

2.47 | Hamas, İsrail esir kadının yeni görüntülerini yayınladı; Kudüs Posta'sı yakınlarının mesajını paylaştı

Hamas, pazartesi günü Telegram kanalında, esir edilmiş İsrailli bir kadının videosunu yayınladı. Videoda, savaşın başladığı gün esir edilen 21 yaşındaki Mia Shem isimli genç bir kadının tıbbi yardım aldığı görüldü. Videoda, İsrailli Mia Shem, ağır yaralandığını ve tıbbi tedavi gördüğünü söyleyerek, şunları dedi: “Merhaba, ben Mia Shem, 21 yaşındayım, Shoham'lıyım. Şu anda Gazze'deyim. Cumartesi sabahı erkenden Sderot'tan döndüm. Bir partideydim. Elimden ağır yaralandım. Gazze'deki hastanede 3 saat boyunca elimden ameliyat oldum. Benimle ilgileniyorlar, ilaç veriyorlar, her şey yolunda. Sadece beni bir an önce anne babamın, kardeşlerimin yanına getirmelerini istiyorum. Beni mümkün olan en kısa sürede buradan çıkar. Lütfen."

The Jerusalem Post'ta (Kudüs Potası) yer alan habere göre, Ordu Radyosu, Mia'nın annesi Keren Shem'in "İhbarlar başladığı andan itibaren cep telefonunu aradım" dediğini aktardı. Anne Shem,  "Telefon saatlerdir çalıyor ama cevap yok. Kızımın öldüğünü herkesin bilmesi için elimden geleni yaptım. kayıp ama kimse benimle iletişime geçmedi" dedi. Mia'nın teyzesi Galit, videoyu gördükten sonra İsrail medyasına şunları söyledi: "Bugün ailesi beni çığlık atarak aradı ve Telegram'daki bir videoda Mia'yı gördüklerini söyledi. Onu gördüm ve rüya gördüğümü sandım. Bütün bunlardan sonra sonunda kızı gördüm. Yaralı ve korkmuş görünüyor ama en azından yaşıyor. Bu çok önemli bir adım ve kızımızı evde istiyoruz. Özgür dünyadaki ülkelerden onun bize dönmesini sağlamalarını talep ediyoruz. Çok yakın arkadaşı Elya Toledano'yla birlikteydi ve hiçbir şey duymadık. onun hakkında daha fazla bilgi. İyi olduğunu bilmek istiyoruz."

TIKLAYIN | Hamas, Mia Shem isimli İsrailli esir kadının videosunu yayınladı; İsrail medyası yakınlarıyla görüştü: Yaralı ve korkmuş görünüyor, hâlâ hayattaysa onu bize göndermelerini sağlayın

 

02.30 | İsrail-Gazze sınırındaki askeri hareketlilik devam ediyor

İsrail ordusu, Gazze sınırı yakınında yer alan Sderot kenti çevresindeki yollarda güvenlik önlemleri aldı.

02.00 | ABD: Yaklaşık bin Amerikalı ve ailesi İsrail'den tahliye edildi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cuma gününden bu yana yaklaşık bin Amerikan vatandaşı ve aile üyesinin ABD hükümetinin tahsis ettiği araçlarla İsrail'den ayrıldığını duyurdu.

Tahliyeler, ayrılanların Kıbrıs'a götürüleceği Hayfa limanından organize ediliyor.

Gazze'deki binlerce Amerikan vatandaşı için herhangi bir tahliye organize edilmedi.

01.34 | İsrail ordusu, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı, Hamas'ın üst düzey üyelerinden Usame el Mazini'yi öldürdüğünü duyurdu. 

Açıklama yapan İsrail ordusu, "şu anda Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu" söyledi.

Bir açıklama daha yapan İsrail ordusu, Hamas'ın üst düzey üyelerinden ve Hamas Şura Konseyi Başkanı Usame el Mazini'ye suikast düzenleyerek öldürdüğünü duyurdu. 

The Jerusalem Post'ta (Kudüs Postası) yer alan habere göre Mazini, Gilad Şalit'in Hamas'tan serbest bırakılmasını sağlayan esir takasına yol açan müzakerelerden sorumluydu.

00.37 | Blinken, savaş kabinesi toplantısına katıldı; İsrail Savunma Bakanı "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın katıldığı savaş kabinesi toplantısının ardından beraber yaptığı açıklamada, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi.

Gallant, bu hafta çıktığı bölge turunun ardından ikinci defa Tel Aviv'e gelen Blinken ile gerçekleştirdikleri savaş kabinesi toplantısının ardından beraber açıklama yaptı. ABD'nin "her zaman iyi bir müttefik olduğunu bildiklerini ancak bugün İsrail ve tüm dünyanın kendi gözleriyle bunu gördüğünü" dile getiren Gallant, Blinken'ın bu hafta ikinci kez geldiğinin, Washington'dan diğer üst düzey isimlerin İsrail'i ziyaret ettiğinin altını çizerek, "Akdeniz'de Amerikan bayrağı dalgalanmasının herkes ne anlama geldiğini biliyor" diye konuştu.

Gazze sınırının iki tarafındaki İsrail vatandaşları ve askerlerine bağlı olduklarını ifade eden Savunma Bakanı, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" ifadelerini kullandı.

23.42 | 7 Ekim'de başlayan çatışmalardan bu yan 1400 İsrailli, 2778 de Filistinli öldürüldü. Bugüne kadar 11 gazeteci öldürülürken, 1 milyon kişi yerinden edildi

İsrail, Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nı ikinci kez bombaladı. İsrail ordusunun, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 11 gazetecinin hayatını kaybettiği, 20'den fazla basın mensubunun yaralandığı bildirildi.

Filistin Kızılayı, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında sağlık ekiplerinden 4 kişinin öldüğünü, 5'inin de yaralandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

Filistinli aktivistler "#EmphatizeWithGaza" başlık etiketiyle X sosyal medya platformunda Gazzeli sivillere destek kampanyası başlattı.

23.30 | BBC, İngiltere'deki Filistin'e destek gösterileri konusunda "kamuoyunu yanılttığını" söyledi

İngiltere'deki Filistin yanlısı gösterileri, "Hamas'a destek" olarak tanımlayan İngiliz yayın kuruluşu BBC, gelen tepkilerin ardından "yanıltıcı bir tanımlama" kullandığını kabul etti.

BBC'nin gün içerisindeki haber bültenlerinde, İngiltere'deki Filistin'e destek yürüyüşlerini "Hamas'a destek" olarak nitelemesi, ülkede tepkilere neden oldu. Gelen eleştirilerin ardından BBC'den bir spiker, yerel saatle 18.00 civarında yapılan bir yayında, "İngiltere genelinde düzenlenen ve insanların Hamas'ı desteklediklerini dile getirdikleri gösterilerden bahsetmiştik. Bunun olumsuz bir ifade olduğunu ve Filistin yanlısı gösterilere ilişkin yanıltıcı bir tanımlama olduğunu kabul ediyoruz" dedi.

 


İsrail sınırındaki askeri hareketlilik devam ediyor

23.20 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail savaş kabinesinin toplantısına katıldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile başkent Tel Aviv'de gerçekleştirilen savaş kabinesi toplantısına katıldı. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'de başlayan savaşın ardından Blinken ile ikinci kez görüştü. Savaş kabinesinde biri mevcut diğeri eski iki Savunma Bakanı ve bir eski Genelkurmay Başkanı bulunuyor.

23.12 | İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Lübnan Hizbullahı'nın ilerleyen saatlerde İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini söyledi

Abdullahiyan, devlet televizyonunda canlı yayınlanan özel röportajında, Hamas ile İsrail arasındaki savaşı değerlendirdi. İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın ilerleyen saatlerde İsrail'e karşı harekete geçebileceğini ifade eden Abdullahiyan, "Direniş liderleri, Siyonist rejimin Gazze'de herhangi bir eylem (kara saldırısı) yapmasına ardından diğer bölgedeki direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyecektir. Tüm seçenekler Hizbullah'ın önündedir. Direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığı beklenebilir" ifadelerini kullandı

22.15 | Hamas: Elimizde 200 ila 250 esir var

Hamas'ın Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeida, ellerinde 200 ila 250 kişiyi esir aldığını söyledi.

El Cezire'de yer alan habere göre Ebu Obeida, esirlere iyi ve "İslam inancına" uygun şekilde davranıldığını öne sürdü ve ekledi: "İsrail'in hava saldırılarının 22 esirin ölümüne yol açtığını teyit ettik."

AA'da yer alan habere göre ise, Hamas, İsrail’e düzenlenen saldırıda esir alınanlar arasında yabancılar da olduğunu söyleyerek, "Bir grup yabancı ülke vatandaşı da var, onları uygun bir zamanda serbest bırakacağız" dedi.

21.58 | İsrail güçleri, Batı Şeria'da 92 Filistinliyi gözaltına aldı; 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 560'a yükseldi

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 92 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi. Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik gözaltıları sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin işgal altındaki Kudüs kentinin yanı sıra Batı Şeria'nın Beytullahim, El Halil, Ramallah, Nablus, Selfit, Kalkilya ve Tulkerem kentlerinde 92 Filistinliyi gözaltına aldığı aktarıldı.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 560'a çıktığı kaydedildi.

21.50 | BM: Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısı 1 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, New York'taki BM binasındaki gazetecilere, video konferans yoluyla bağlanarak açıklamalarda bulundu.

Hava saldırılarının devam ettiği Gazze'de durumun "çok trajik" olduğunu aktaran Touma, UNRWA personelinin de durumdan çok etkilendiğini vurguladı.

Touma, 7 Ekim'den bu yana çoğunlukla öğretmenlerden oluşan 14 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi.

"Bırakın bir sonraki günü, bir sonraki saatin ne getireceğini bilmiyoruz" diyen Touma, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

21.33 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 778'e yükseldi, 10 gündür aralıksız sürdürdüğü saldırılarda 10 binden fazla kişi yaralandı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen ve yaralanan Filistinlilerin sayısına ilişkin bilgi paylaşıldı.

Bakanlığın açıklamasında, İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 2 bin 778'e yükseldiği, 10 binden fazla kişinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail ordusu yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ni 10 gündür yoğun şekilde bombalıyor.

20.53 | Bakan Fidan, Hamas lideri Haniye ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile Filistin'deki son gelişmeler hakkında telefonda konuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Fidan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile telefonda görüştüğü bildirildi.

Görüşmede, Filistin'deki son gelişmelerin ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarının ele alındığı kaydedildi.

19.19 | Filistin'de 2023 yılındaki ölümlerin sayısı son 20 yılın en yüksek rakamına ulaştı

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun rakamlarına göre, bu yılın başından bu yana Gazze ve Batı Şeria'da 3 binden fazla insan öldürüldü.

Bu ölümlerin yüzde doksanı, Hamas'ın saldırısının ardından şu anda İsrail tarafından bombalanan kuşatma altındaki kıyı bölgesinde meydana geldi.

Kurum, yaptığı basın açıklamasında ölü sayısının son yirmi yılın en yüksek rakamı olduğunu söyledi.

19.00 | Blinken, Netanyahu ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'de İsrail Başbakanı Netanyahu ve Başkan Isaac Herzog ile görüşerek, ABD'nin verdiği desteğin devam ettiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Netanyahu ile görüşmesinde Blinken'in "İsrail'in kendisini Hamas'ın terörüne karşı savunma hakkına desteğinin altını çizdiği ve ABD'nin İsrail hükümetine vatandaşlarını korumak için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlama konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü" belirtildi.

Blinken ve Herzog, 7 Ekim'den bu yana Hamas tarafından alınan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için işbirliği sürdüklerini belirtti.

18.54 | Beyaz Saray, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın bugün bir an önce açılabileceğine dair umutlu olduklarını bildirdi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABC News'e İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kirby, İsrailli yetkililerle Gazze'deki sivillerin hayatlarının korunması ve insani yardımın içeri girebilmesinin önemli olduğu konusunda her gün iletişim halinde olduklarını kaydetti.

İsrail'in, "Hamas'ın peşine düşerek merkezlerini ve liderlerini hedef alma" hakkına sahip olduğunu savunan Kirby, diğer yandan yoğun nüfuslu Gazze'de bunun zor olduğu değerlendirmesinde bulundu.

18.15 | Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail-Hamas savaşını görüştü 

İsrail’in saldırıları altındaki Gazze'ye yönelik gelişmelerin ele alındığı görüşmede, "bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden çatışmaların yayılmasını önlemek, durumun kontrol altına alınmasına yönelik sürdürülen diplomatik girişimler" masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Sisi ve Putin, "ateşkesin desteklenmesi, bölgedeki istikrarın yeniden sağlanmasına öncelik verilmesinin önemi, sivillerin güvenliğinin sağlanmasının gerekliliği" konusunda mutabık kaldı.

18.08 | Gazze'deki hükümet basın ofisi, güneye 70 bin kişinin göç ettiğini açıkladı

Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, göç eden Filistinlilerin 600 bin olduğu yönündeki İsrail açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

17.36 | Eski İsrail Başbakanı Barak: Hamas'ı tümüyle bitirmek mümkün değil, Netanyahu istifa etmeli

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Hamas'ı bitirmenin mümkün olmadığını, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da "normal bir ülkede" yaşananlar karşısında istifa etmesi gerektiğini söyledi.

17.34 | Hamas, Filistinlilerin özgür ve tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını istediğini söyledi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Filistin halkının "özgürlük ve onur hakkı ile uluslararası kararlara uygun şekilde başkenti Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını istediğini" söyledi.

Heniyye, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ne ilişkin gelişmeleri telefonda görüştü.

Heniyye, Filistin halkının taleplerine dair "Halkımız özgürlük ve onur hakkını, uluslararası kararlara uygun olarak başkenti Kudüs olan tam egemen bir Filistin devletinin kurulmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

Başbakan İbrahim de Malezya'nın Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu dile getirdi. İbrahim, Filistin halkına yönelik saldırıların durdurulmasına ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın ulaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla bölgedeki ve bölge dışındaki taraflarla birçok temasta bulunduklarını ve adımlar attıklarını belirtti.

17.27 | İtalya Başbakanı Meloni, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Orta Doğu'daki gelişmeleri görüştü

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Roma'da Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri ele aldıkları bildirildi.

Görüşmede, özellikle devam eden krizin yayılmasını engellemek için muhtemel girişimler detaylı şekilde değerlendirildi. Görüşme, İsrail-Filistin barış süreci için meşru Filistin otoriteleri ile siyasi bir vizyonun yeniden canlandırılması ihtiyacı hakkında fikir alışverişi yapıldı.

İtalya ile Ürdün arasındaki geleneksel güçlü dostluk ilişkisinin, bölgedeki karmaşık sınamaları ele almaya yardımcı olabileceği belirtildi.

17.24 | İsrail ordusu, Lübnan’a topçu saldırısı düzenliyor

İsrail ordusu, Lübnan sınırında askerlerine ateş açıldığını ve buna karşılık saldırının yapıldığı bölgeye topçu atışı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Ordundan yapılan açıklamaya göre İsrail askerlerine Lübnan sınırında ateş açıldı. Saldırıda ölen veya yaralanan asker olmadığı ifade edilirken, ateş açılan kaynağın topçu atışıyla vurulduğu aktarıldı.

Öte yandan, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, Lübnan sınırına da yığınak yapmaya devam ediyor.

Bölgede bulunan AA muhabirinin aktardığı bilgiye göre İsrail ordusu, Lübnan sınırı çevresine çok sayıda tank ve obüs sevk etti.

Sınıra yakın bölgelerde kontrol noktaları da oluşturan İsrail güçleri, gazetecilerin görüntü veya fotoğraf almasına ise izin vermiyor.

Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, "savaşçılarının 5 noktayı doğrudan ve uygun silahlarla hedef aldığını" aktararak, İsrail tarafında yaralılar olduğunu iddia etti.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yayımlanan habere göre ise İsrail'in saldırısı sonucu iki evde hasar oluştu ve yangın çıktı.

İsrail ordusu Lübnan sınırına iki kilometre mesafedeki 28 beldede yaşayan sivillerin devletin karşıladığı turizm işletmelerine tahliye edileceğini açıklamıştı.

17.10 | Binyamin Netanyahu, İsrail Meclisi'nde konuştu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına olanak tanıyan istihbarat ve güvenlik zaafiyetlerine ilişkin bir soruşturma başlatılacağını kabul etti. Netanyahu ayrıca dünyayı "Hamas'a karşı birleşmeye ve savaşmaya" çağırdı.

Netanyahu şunları söyledi: 

"On gün önce başımıza gelen felaketle ilgili pek çok soru işareti var. Her konuyu derinlemesine araştıracağız.

Ulusumuz tek bir hedef doğrultusunda birleşmiştir, zafer. Zafer kazanacağız çünkü bu, karanlık güçlerle dolu bu bölgedeki varlığımızla ilgili. Hamas, İran ve Hizbullah'tan oluşan şeytani eksenin bir parçasıdır. Amaçları Orta Doğu'yu bir kaos uçurumuna sürüklemektir.

Artık dünyadaki pek çok kişi İsrail'in kiminle karşı karşıya olduğunu anlıyor. Hamas'ın Nazizmin yeni bir versiyonunu temsil ettiğini anlıyorlar. Dünya Nazileri ve IŞİD'i yenmek için nasıl birleştiyse, Hamas'ı yenmek için de birleşmelidir

Biz tüm ailelere bağlıyız. Kardeşlerimizi geri getirme çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz.

İran ve Hizbullah'ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın. Bedeli çok daha ağır olur."

TIKLAYIN | Netanyahu, İsrail Meclisi'nde konuştu: Dünya, Nazileri ve IŞİD'i yenmek için nasıl birleştiyse Hamas'ı yenmek için de birleşmeli

16.25 | Putin, Netanyahu ve Mahmud Abbas ile görüşecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin de bulunduğu çok sayıda liderle görüşeceğini söyledi.

Putin-Netanyahu görüşmesi, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıdan bu yana Rusya ve İsrail liderleri arasında yapılacak ilk görüşmeler olacak.

Putin daha önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve İranlı İbrahim Raisi ile görüşmüştü.

16.10 | Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak telefonda görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile telefonda görüştü. 

Erdoğan, telefon görüşmesinde Batılı ülkelerin İsrail-Filistin savaşı konusunda "provokatif adımlardan" kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan'ın Sunak'a ayrıca Batılı güçlerin "Filistin'e verilen ve tutulmayan sözleri hatırlamaları ve gereğini yapmaları" gerektiğini söylediğini belirtti.

Açıklamada ikilinin Gazze'deki "vahim insani krizin" çözümünü de ele aldıkları belirtildi.

15.19 | Fransa Savunma Bakanı Lecornu, İsrail'e istihbarat desteği sunduklarını belirtti

Lecornu, iki ülke arasındaki geleneksel ortaklık kapsamında İsrail'e istihbarat desteğinde bulunduklarını bildirdi.

Lecornu, Le Progres gazetesine verdiği demeçte, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Fransa, İsrail'e askeri destek sağlıyor mu?" sorusu üzerine Lecornu, "ülkesinin İsrail'e ekseriyetle istihbarat desteği sunduğunu" ifade etti.

Tel Aviv yönetimine bu istihbaratı, iki ülke arasındaki geleneksel ortaklık çerçevesinde sağladıklarını kaydeden Lecornu, terörle mücadele konusunda uzun bir deneyimlerinin bulunduğunu belirtti.

15.10 | İran: Hamas, saldırıların durması halinde yaklaşık 200 rehineyi serbest bırakmaya hazır olabilir

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını durdurması halinde Hamas'ın yaklaşık 200 rehineyi serbest bırakmaya hazır olabileceğini söyledi. 

Ancak Hamas, böyle bir teklifte bulunduğunu kabul etmedi ve elindeki 199 esiri İsrail hapishanelerinde tutulan binlerce Filistinliyle takas edebileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, Hamas yetkililerinin "direnişçi grupların elindeki vatandaş ve sivillerin serbest bırakılması için gerekli tedbirleri almaya hazır olduklarını belirttiklerini, ancak bu tür tedbirlerin Siyonistlerin Gazze'nin çeşitli bölgelerine yönelik günlük bombardımanı altında imkansız olan hazırlıklar gerektirdiğini" söyledi.

İsrail daha önce rehineler serbest bırakılana kadar Gazze'ye uyguladığı kuşatmayı kaldırmayacağını açıklamıştı.

13.35 | Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la telefonda görüştü 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Görüşmede İsrail ve Filistin’deki gelişmeler ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ele alındı.

TIKLAYIN | Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

13.15 | İran'dan "ABD savaşa müdahil mi?" sorusuna yanıt

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, "İran, ABD'nin İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaya zaten askeri olarak dahil olduğunu düşünüyor" dedi. 

TIKLAYIN | İran: ABD, İsrailliler ile Filistinliler arasındaki çatışmaya zaten askeri olarak dahil oldu

13.00 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'e geri döndü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e geri döndü. 

Blinken, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'de üst düzey toplantılar da dahil olmak üzere bölgedeki diğer ülkelere kısa bir tur gerçekleştirdikten sonra ikinci kez Tel Aviv'e geldi. 

12.33 | İsrail ordusu: Gazze'de 199 kişi rehin tutuluyor

İsrail ordu sözcüsü, 155 olarak açıkladıkları sayıyı 199 olarak revize etti.

11.50 | Biden, İsrail ziyareti planlıyor

Al Jazeera'nin ABD yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Biden, önümüzdeki günlerde İsrail'e bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyor ancak İsrail ordusu kuşatma altındaki Gazze'ye her gün bombardıman düzenlediği için henüz kesinleşmiş bir seyahat planı duyurulmadı.

Al Jazeera, Biden'ın olası ziyaretinin İran tarafından "provokatif" bir hareket olarak görülebileceğini; öte yandan Arap ülkeleri tarafından da "duyarsızlık" olarak nitelendirilebileceğini yazdı.

TIKLAYIN | ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'i ziyaret etmeyi planlıyor

11.10 | Guardian'ın aktardığına göre; Refah Sınır Kapısı'nda Birleşmiş Milletler bayraklı araç ve kamyonların hareket halinde olduğu görüldü. 

10.49 | Hamas: Refah Sınır Kapısı'nın açılacağı haberleri gerçek değil

Hamas yetkilisi İzzet el Reşik, Mısır ile Gazze arasındaki sınır kapısının yardım için açıldığı veya bir ateşkese varıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 

Reuters'a konuşan Mısırlı güvenlik yetkililer, saat 9 itibariyle sınır kapasının geçici olarak açılacağını söylemişti. An itibariyle kapı açılmadı. 

10.35 | Reuters: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, salı günü İsrail'e gidecek

Geçen hafta da Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock İsrail'e destek ziyaretinde bulunmuştu.  

10.30 | Hamas-İsrail savaşı 10. gününde dünya basınında: İnsani kriz için perde arkasında yoğun diplomasi

İsrail-Hamas savaşının 10. gününe girerken Gazze'deki insani kriz, dünya basınında daha çok yer almaya başladı. New York Times, ABD ve Orta Doğulu diplomatların bölgedeki insani krizi hafifletmek için adımlar attığını ifade etti. İsrail'in sınıra yaptığı askeri yığınak sürüyor, ancak Alman basını kara harekatının ertelendiğini belirtti. New York Times da dün yayımladığı haberde kara harekatının normal şartlarda bu hafta sonu başlamasının planlandığını, ancak hava şartları nedeniyle ertelendiğini ifade etmişti.

10.15 | İsrail hava saldırılarının ardından Gazze'de ölen Filistinlilerin sayısı en az 2 bin 750'ye yükseldi

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında en az 2 bin 750 Filistinli öldü, 9 bin 700 Filistinli de yaralandı.

09.45 | İsrail Başbakanlık Ofisi: Güneyde ateşkes yok 

Reuters, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinin Gazze'nin güneyinde ateşkes olmadığını söylediğini duyurdu. Reuters; ABD, İsrail ve Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze'nin güneyinde yerel saatle sabah 9'da başlayacak bir ateşkes üzerinde anlaştığını duyurmuştu. 

Reuters'in daha önceki haberlerine göre; Mısır-ABD-İsrail arasında varılan anlaşma uyarınca Refah Sınır Kapısı bugün kısa bir süreliğine açılacak, böylece Gazze'ye insani yardım girebilecek ve bazı çifte vatandaş Filistinliler, Mısır'a çıkabilecek.

Refah Sınır Kapısı'na ait bir video görüntüsünde çok sayıda insanın ve küçük çocuklu ailelerin etrafta dolaştığı görülüyor ancak sınır kapısının açılıp açılmadığı belirsizliğini koruyor.

08.50 | Reuters: Gazze'nin güneyinde bir ateşkes üzerinde anlaşıldı

Reuters'in iki Mısırlı güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre; ABD, İsrail ve Mısır, Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze'nin güneyinde yerel saatle sabah 9'da başlayacak bir ateşkes üzerinde anlaştı.

Ancak Reuters'a göre Hamas'ın medya ofisi insani ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığına dair bir bilgisi olmadığını söyledi.

07.58 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670'e yükseldi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 9. gününde sürerken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 235 kişi daha hayatını kaybetti.

Buna göre 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 9'uncu gününde toplam can kaybı 2 bin 670'e, yaralı sayısı da 9 bin 600'e ulaştı.

İsrail ordusu, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki kentleri, 9 gündür yoğun şekilde bombalamayı sürdürüyor.

07.45 | ABD medyası: Refah sınırı birkaç saatliğine açılacak

Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurdu. ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Gazze'dekilere Refah sınır kapısına yaklaşmalarını önermişti. 

NBC'ye konuşan bir Filistinli yetkili, sınırın saat sabah 9'da yardım için açılacağını söyledi. ABC'ye konuşan kaynak da kapının bugün birkaç saatliğine açılacağını ve günün ilerleyen saatlerinde tekrar kapatılacağını ifade etti. 

07.06 | UNRWA: Gazze'de hayat bitiyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da Gazze'nin çöküşün eşiğinde olduğunu vurguladı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze boğuluyor ve şu anda dünya insanlığını kaybetti gibi duruyor" dedi. 

Lazzarini, "Hepimiz suyun hayat olduğunu biliriz. Gazze'de su tükeniyor, hayat da bitiyor. Bunun yanı sıra yakında bölgede gıda ve ilaç da kalmayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

UNRWA Genel Direktörü, yapılan şeyin "kolektif bir cezalandırma" olduğunu belirtti. 

06.37: | Büyükelçi: İsrail'in Gazze'yi işgal etme niyeti yok

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, CNN'in yayınında Biden'ın ifadelerine yanıt verirken İsrail'in Gazze'yi işgal etmek veya orada kalmak gibi bir niyeti olmadığını ifade etti.

Biden, "İsrail'in tekrar Gazze'yi işgal etmesi hata olur" demişti.

06.02 | İsrail ordusu: 500 bin kişi kuzey Gazze'den ayrıldı

İsrail ordusu, yaklaşık 500 bin Filistinlinin İsrail'in uyarısının ardından Gazze'nin kuzeyinden ayrılarak güneyine geçtiğini ifade etti. Yapılan açıklamada Hamas'ın Gazze'nin güneyine gitmeye çalışanlara zorluk çıkardığı belirtildi.

BBC, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un nüfusunun neredeyse iki katına çıktığını vurguladı. 

05.51 | Kolombiya, Gazze'ye insani yardım göndermek için Mısır'la görüşecek
 
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Gazze'ye insani yardım gönderme kararı aldıklarını belirtti.

Gazze'ye insani yardım yollayacaklarını ve destek için Mısır'la görüşeceklerini söyleyen Petro, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna da olağanüstü toplantı çağrısında bulunarak, "Nihayet Avrupa Birliği (AB) İsrail'e uluslararası hukuku hatırlatıyor. Sivillere yönelik sistematik saldırı yasaktır. Soykırımlar yasaktır. Sağlık ve hastane personeli korunmalıdır. Yaşam için gereken asgari gereksinimler korunmalıdır "dedi.

 

05.23 | Peru, İsrail'deki vatandaşlarını tahliye ediyor

Peru, İsrail ve Hamas arasında devam eden savaş nedeniyle bölgedeki vatandaşlarını tahliye işlemi başlattı. Devlet Başkanı Dina Boluarte'nin eşlik ettiği Peru vatandaşları, Boeing 737 tipi başkanlık uçağıyla başkent Lima'ya getirildi.
 
 
 
03.34 | Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan İsrail'e cevap: Soykırımı desteklemiyoruz
 
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail-Hamas savaşına dair açıklamalarının ardından İsrail'in Kolombiya'ya güvenlik malzemeleri ihracatını durdurma kararını, "İsrail ile dış ilişkileri askıya almamız gerekiyorsa alırız" diyerek karşıladı. Kararını duyuran Petro, İsrail Ordusu ve hükümeti için de, "Soykırımı desteklemiyoruz. Auschwitz ve Gazze'deki kıyım için ağlayacaklar" ifadelerini kullandı.
 
İsrail, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı. "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiğini belirten İsrail, Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurduğunu açıkladı.
 
 
 
03.02 | ABD Başkanı Biden: İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi büyük hata olur
 
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük hata olacağını belirtti. Biden, CBS News kanalının "60 Minutes" programına konuk oldu. İsrail'in Gazze'de "savaş kurallarına" uyacağına inandığını vurgulayan Biden, böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını dile getirdi.
 
AA'da yer alan habere göre Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini ancak Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten Biden, "Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD'nin politikası haline gelmiştir. İsrail'in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır." diye konuştu.
 
02.40 | Abbas'tan açıklama: Filistin halkının tek meşru temsilcisi, Filistin Kurtuluş Örgütü'dür; başka bir örgüt değil
 
El Cezire'nin Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya dayandırdığı habere göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesi yaptı. Abbas, her iki taraftaki sivillerin öldürülmesini reddederek, her iki taraftaki siviller, mahkumlar ve tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Gazze'den halkın zoraki göç ettirilmesine tümüyle karşı olan Abbas, bunun ikinci Nakba olacağını söyledi.
 
Abbas, "İsrail'in Gazze'ye saldırısı derhal durmalı. Filistinlilerin himaye edilmesi ve Gazze'ye insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi ve oradaki vatandaşlara su elektrik ve yakıt ulaştırılması gerekir" dedi.
 
"İşgali sonlandıracak olan, siyasi çözümün zorunluluğudur. Filistin halkının tek meşru temsilcisi, kararları, programları ve politikaları ile Filistin Kurtuluş Örgütü'dür. Başka bir örgütün politikaları değildir" diyen Abbas, Hamas'ın Filistin halkını temsil etmediğini ima etti.
 
 
02.20 -  Kolombiya Devlet Başkanı İsrail'i eleştirmişti: Ülkeyle askeri ihracatı durduran İsrail, Tel Aviv Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
 
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
 
Petro'nun, Hamas'ın başlattığı saldırılara İsrail'in verdiği karşılığı eleştirmesi, Tel Aviv yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiği" belirtildi. Açıklamaya göre, İsrail, Petro'nun açıklamalarına tepki olarak Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurdu.
 
 
02.00 | İsrail ordusu: Gazze'de 600 bin Filistinli kuzeyden güneye geçti, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zararla hareket ediyoruz; bizimle düşmanlarımız arasındaki fark bu
 
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'la yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.
 
Times of Israel'in haberine göre Hagari, Hamas'ın engelleme çabalarına rağmen 600 bin Filistinlinin Gazze'den güneye tahliye edildiğini kaydetti.

AA'nın Times of Israel'den aktardığına göre, İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur" dedi.

İsrail yönetimi, yakın olduğu düşünülen kara harekatı öncesinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin evlerini terk edip güneye yönelmeleri çağrılarında bulundu.

01.24 | UNRWA: Gazze'deki okul ve binalarımızda yerinden edilen 400 bin kişi kalıyor
 
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'de kendilerine bağlı okul ve binalarda yerinden edilmiş en az 400 bin kişinin bulunduğunu duyurdu.
 
UNRWA, X platformundan yaptığı paylaşımda, yaşlı kadın ve çocukların temel insan haklarından mahrum edilmiş 400 bin kişinin Gazze'deki binalarına geldiğini belirtti. Paylaşımda, "Bizler örgütte çalışan 14 arkadaşımızı kaybettiğimizden dolayı üzgünüz" ifadelerine yer verildi.

UNRWA, daha önce de çalışanlarından 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

TIKLAYIN - BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz

01.00 | ABD'nin ikinci uçak gemisi Doğu Akdeniz'e hareket ediyor

ABD'li yetkililer ABC News'e verdiği demeçte, USS Eisenhower'ın, USS Gerald R Ford uçak gemisi grubuna katılmak üzere Doğu Akdeniz'e hareket edeceğini söyledi:

“Bu duruş artışları, yalnızca ABD'nin İsrail'in savunmasına verdiği desteği ifade etmekle kalmayıp, gerçekte kesin bir gösteri olarak hizmet etmeyi ve İran'a, Lübnan Hizbullah'ına ve İsrail'i istismar etmeyi düşünebilecek bölgedeki diğer tüm vekillere karşı caydırıcı bir sinyal olarak hizmet etmeyi amaçlıyordu. Mevcut durum çatışmayı tırmandırıyor. Düşmanların iki kez düşünmesi gerekiyor."

00.50 | Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon: Gazze halkına bölgeyi geçici olarak boşaltmalarını söyledik, sonra geri gelebilirler 
 
Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Gazze'deki insanların konutlarını boşaltmaları, İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın ortasında onlar için geçici çadır şehirlerin kurulabileceği Mısır'daki Sina Çölü'ne taşınmaları gerektiğini söyledi.
 
Cuma günü yayınlanan UpFront'un bir bölümünde Marc Lamont Hill'e konuşan Ayalon, "Gazze halkına bölgeyi geçici olarak temizlemelerini söyledik, böylece gidip Hamas'ı dışarı çıkarabiliriz ve sonra elbette geri gelebilirler" dedi.
 
00.35 | İsrail, Lübnan'ın güneyini SİHA ve helikopterlerle vurdu

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, Keferkila beldesinin batısında yer alan El-Avida Tepesi, İsrail'e ait SİHA ile bombalandı.

Saldırıda can kaybı yaşanmadı.

Güneydeki Cebel Balat bölgesi ile "Batı Şeridi" de İsrail helikopterleri tarafından hedef alındı.

00.31 | BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" diyerek, İsrail'e Gazze'ye insani yardım erişimi sağlaması, Hamas'a da rehineleri serbest bırakma çağrısı yaptı. "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" değerlendirmesinde bulunan Guterres, iki önemli çağrısı olduğunu belirtti.

Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma çağrısında bulunan Guterres, "İsrail, Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlamalı" ifadelerini kullandı. Guterres, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğinin altını çizerek, BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.

00.26 | Uluslararası Af Örgütü: Gazze'de gidilecek güvenli yer yok

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'nin kuzeyini terk etmek isteyenlerden oluşan konvoya yönelik "güvenli rota"da gerçekleşen saldırıyla ilişkin, "Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar" açıklaması yaptı.

TIKLAYIN - Uluslararası Af Örgütü: Gazze'de gidilecek güvenli yer yok

İngiltere merkezli örgütün X hesabından yapılan paylaşımda, sivillere Gazze'nin kuzeyini terk etme baskısı yapan İsrail'in belirlediği "güvenli rotada" 13 Ekim'de gerçekleşen saldırıya ait 6 görüntünün örgüt tarafından doğrulandığı bildirildi. Açıklamada, aralarında çocuk, kadın ve engellilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi taşıyan bir kamyon ile 8 aracın saldırıya uğradığı belirtilerek, şunlar kaydedil:

"Alana gelen ambulanslar da ikinci saldırıda vuruldu, kurtarma görevlileri yaralandı. En az 70 kişi öldü. Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar."

00.19 | Gazze'de morglar doldu, dondurma kamyonları morg olarak kullanılıyor; toplu mezarlar açılıyor 

Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670’e yükselirken bölgedeki morglarda yer kalmaması nedeniyle fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Morg ve mezarlıklarda yer kalmayan Gazze Şeridi’nde toplu mezarlar açılıyor. 

İsrail - Hamas savaşında Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 670’e yükseldi. Bölgedeki morglarda yer kalmadığı için dondurma kamyonları morg olarak kullanılmaya başladı. Filistinliler, ölülerini gömmek için toplu mezarlar açıyor. 

Filistin Yönetimi'nin resmi haber ajansı WAFA, Gazze’de toplu mezarlara defin yapıldığını açıkladı. Habere göre; Gazze Şeridi’ndeki mezarlıklarda yer kalmadı.  Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde yer kalmadığı için fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Kamyonlar, morg olarak kullanılıyor. 


* Büyün gelişmeler TSİ verilmiştir