Gündem

Can Atalay'ın ismi TBMM vekil listesinden kaldırıldı: Vekilliğinin "anayasaya göre" düştüğü yazıldı

30 Ocak 2024 18:23

Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sonrası Atalay'ın ismi "TBMM sitesinde vekilliği sona erenler" kısmına alındı. Gerekçe olarak ise "Anayasa'ya göre milletvekilliğinin düşmesi" ifadelerine yer verildi. 

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunmasından hemen sonra Atalay'ın ismi Meclis sitesindeki mevcut milletvekilleri arasından çıkarıldı. Gerekçe olarak; "Anayasa'ya göre milletvekilliğinin düşmesi" ifadelerine yer verildi. 

Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesiyle milletvekili sayısı 598'e düştü.

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda bugün okundu. Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için Yargıtay'ın gönderdiği kararın okutulmasından önce CHP'nin kapalı oturum talebi kabul edildi.

Kapalı oturumun ardından Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Can Atalay kararı okunarak milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.

Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.