Seçim 2023

Can Atalay'ın avukatı Taşçı: Mazbatayı alır almaz başvurumuzu yapıp tahliye kararını bekleyeceğiz

18 Mayıs 2023 19:01

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 18 yıl hüküm giyen ve tutuklu bulunan avukat Can Atalay milletvekili seçildi. Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı, "Mazbatayı alır almaz hemen başvurumuzu yapıp tahliye kararını bekleyeceğiz" dedi ve cezaevinden Meclis'e giden sürecin nasıl işleyeceğini anlattı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından aday gösterilen Atalay, Hatay milletvekili olarak TBMM'ye girmeye hak kazandı. Avukatı Akçay Taşçı, müvekkili Can Atalay'ın durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Daha önce benzer sorunlar yaşayan milletvekilleri hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlara atıf yapan Taşçı'ya göre anayasanın 83. maddesi açık. Onun için yargılamanın derhal durdurularak Atalay'ın tahliye edilmesi gerekiyor. Avukat Taşçı, "ama" diyerek "Türkiye'de çoğunlukla bu tür durumlarda hukuk dışı şeyler tartışmak zorunda kaldığımız için böyle bir garanti de veremiyoruz" ifadelerini kullandı. Atalay'ın dosyasının Yargıtay'a olduğu bilgisini veren Taşçı, "Şu anda Yargıtay aşamasında dosyanın incelenmesine de karar verilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Cezaevinden çıkıp Tayyip Erdoğan rejiminin gönderilmesi mecburiyetinin de farkında"

"Mazbatayı alır almaz hemen başvurumuzu yapıp tahliye kararını bekleyeceğiz" diyen Taşçı, sürecin nasıl işleyeceğini anlattı:

"Adaylığı konusunda YSK'nın herhangi bir sakınca görmesi mümkün değildi. Hakkında kesinleşmiş bir hüküm yok. Dolayısıyla kesinleşmiş hükmü olmayan herkes gibi Can Atalay'ın da aday olmaya hakkı vardı. Aday oldu. Oy oranları itibariyle milletvekili seçildiği kesinleşti. Milletvekili mazbatası konusunda herhangi bir problemimiz yok. Anayasanın 83. maddesi milletvekili seçilen kişinin soruşturma ve kovuşturma dokunulmazlığını kesin olarak hükme bağlıyor. Cezaevinden çıkıp Tayyip Erdoğan rejiminin gönderilmesi mecburiyetinin de farkında. Dolayısıyla böyle bir mücadeleye devam edecek."


Haberin tamamını okumak için tıklayın