Gündem

Can Atalay'ın avukatından açıklama

30 Ocak 2024 18:20

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis'te okundu. Atalay'ın vekilliği resmen düşürülmüş oldu. Kararın ardından Atalay’ın avukatı Deniz Özen, dördüncü kez AYM başvurusunda bulunacaklarını dile getirerek, "Bu kararın okunmasını hukukla hiçbir bağı yok. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve üyeleri bugüne kadar suç işlediler, Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri de suç işledi. Şimdi ise Meclis’i de bu suçu ortak ettiler" dedi.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki Yargıtay kararının Meclis'te okunmasıyla Atalay'ın vekilliği düşürüldü. Atalay'ın avukatı Deniz Özen, Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'e verdiği demeçte, kararın Anayasa Mahkemesi'nin üzerine iki kere ihlal kararı verdiği, hukuken yok hükmünde olan bir karar olduğunu söyledi.

"Kararın okunmasının hukukla hiçbir bağı yok"

Özen, “Bu kararın okunmasının hukukla hiçbir bağı yok. Can Atalay açısından hiçbir şey değişmemiştir. Can Atalay 100 bini aşkın oyla seçilmiş bir vekildir. Hatay halkı kendisine bu sorumluluğu yükledi ister Meclis’te karar okunsun vekilliğini düşürdük desinler isterlerse ‘Anayasa Mahkemesi kararına uymuyoruz’ desinler. Can Atalay açısından değişen bir şey yok” dedi.

"Türkiye'de anayasal düzen fiilen askıya alınmış durumda"

Dördüncü kez Anayasa Mahkemesi başvurusunda bulunacaklarını dile getiren Özen, “Mecliste kararın okunması üzerine bunun da bir ihlal olduğu ve iptali için yeniden bir başvuru yapacağız. Ondan sonraki sürece birlikte göreceğiz. Ortada hukuki tartışma yok. Türkiye'de anayasal düzen fiilen askıya alınmış durumda. Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışan birtakım insanlar var ve sahip oldukları kamu gücünü kullanarak bunu yapıyorlar. ‘Suç işliyorlar’ derken bunu slogan atmak için söylemiyoruz. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve üyeleri bugüne kadar suç işlediler, Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri de suç işledi. Şimdi ise Meclis’i de bu suçu ortak ettiler” dedi.

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda bugün okundu. Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için Yargıtay'ın gönderdiği kararın okutulmasından önce CHP'nin kapalı oturum talebi kabul edildi.

Kapalı oturumun ardından Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Can Atalay kararı okunarak milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.

Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.