Gündem

Can Atalay için "Özgürlük Yürüyüşü" başlatan Erkan Baş: Hak gaspının önlenmesi için mücadelemiz sonuna kadar sürecek

“Can'ın tahliye edilmemesi, akla, mantığa, hukuka, anayasaya, yasaya aykırıdır”

11 Ekim 2023 06:38

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yargıtay tarafından Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Hatay Milletvekili Can Atalay için başlattığı, "Özgürlük Yürüyüşü"nü sürdürüyor. “Arkadaşımızın hak gaspının önlenmesi için yürüyoruz. Ben inatçı ve isyancı bir yapıya sahibim” diyen TİP Başkanı Erkan Baş, “Hak gaspının önlenmesi için mücadelemiz sonuna kadar sürecek” ifadesini kullandı.

Sözcü’ye konuşan Baş şunları kaydetti:

"Biz bunların hiçbirisinin unutulmasına izin vermeyeceğiz"

“1 Ekim'de Meclis'in çalışma dönemi başlıyordu. Ama Can Atalay'a Gezi Davası'nda verilen ceza Yargıtay'ca onanmıştı ve o, Meclis yerine cezaevindeydi. Bu durumun bir hak gaspı olduğunu düşünerek 1 Ekim'de Ankara yerine Hatay'a gitmeye karar verdik.

Atalay'ın haksız tutukluluğunu protesto etmek, Hatay'da depremde sonra yaşanan sorunları eleştirmek için, iktidarın güvensizliklerini, güvensizlikten öte suçlarını ifade etmek için bir yürüyüş başlattık.

Atalay'ın ısrarla takip ettiği Adana Aladağ'daki yurt yangınında hayatlarını kaybeden kız çocuklarını unutmamak için de yoldayız. Gezi Davası'nda Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan gibi gencecik çocuklar hayatlarını kaybetti. Can bunların avukatlığını yapıyordu. Bunu engellemeye çalıştıkları apaçık gerçek. Biz bunların hiçbirisinin unutulmasına izin vermeyeceğiz.

"Akla, mantığa, hukuka, anayasaya, yasaya aykırı"

Can Atalay mutlaka çıkacak. Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay kararından sonra bir değerlendirme yaptı, genel kurula havale etti. Biz, Yargıtay kararının AYM tarafından benimsenmediği, aynı görüşte olmadığı değerlendirmesini yapıyoruz. Can'ın tahliye edilmemesi, akla, mantığa, hukuka, anayasaya, yasaya aykırıdır. İnsanların destekleri tüm yorgunluğumuzu unutturuyor.”

“Bu ülke askerini yurt dışına göndermemeli, hiçbir yabancı asker de Türkiye'ye girmemeli”

İsrail ile Filistin arasındaki savaşa da değinen Baş, şu görüşleri dile getirdi:

“Biz TİP olarak emperyalizme karşı, gericiliğe karşı, sermaye iktidarlarına karşı olan bir partiyiz. Biz diyoruz ki, bu ülke askerini yurt dışına göndermemeli, hiçbir yabancı asker de Türkiye'ye girmemeli. Türkiye sosyalist hareketinin çok uzun yıllardır Filistin halkının haklı mücadelesinin yanında olmak gibi bir tutumu var."