Gündem

Can Ataklı: Bu iktidar işine gelmediği her anda bir düğmeye basarak ülkedeki bütün haberleşmeyi kesebilir

15 Kasım 2022 08:11

Korkusuz yazarı Can Ataklı, İstiklal Caddesi’nde bomba patlatılmasının ardından internette yapılan yavaşlama ile sosyal medya platformlarına girişlerin engellenmesini eleştirdi.

“Bu bugüne kadar bir ilktir. Daha önce bazı olaylarda internetin yavaşlatıldığına tanık olmuştuk. Birkaç olayda, örneğin Twitter’a giriş yavaşlamıştı. Ancak hiçbir zaman tümüyle kesinti yaşanmamıştı” diyen Ataklı, şunlarıkaydetti:

“Pazar akşamüzerinden dün sabaha kadar bütün sosyal medya tamamen kesilmişti. Ne tweet atılabildi ne YouTube ne Facebook ne de TikTok hesaplarına ulaşılabildi. Sadece WhatsApp, mesaj yazmaya açık bırakıldı; burada da hiçbir fotoğraf ve video izlenemedi. ‘Ülkeyi herkesten fazla sevdiğini varsayan’ iktidar memurları, ‘Sosyal medya üzerinden halkı tahrik eden yalan haberler yayılmasını önlemek’ için bu tedbire başvurduklarını açıkladılar. Ama işin tuhafı yasaklamayı getiren kurumun başkanı, bunu Twitter üzerinden haber verdi kamuoyuna. Tabii VPN kullanmayan milyonlarca kişi bunu göremedi, belli ki kurumun başkanı da zaten normal servisi değil VPN’i kullanmıştı.

Bu yasaklama büyük bir tehlikenin habercisidir. Bu iktidar işine gelmediği her anda bir düğmeye basarak ülkedeki bütün haberleşmeyi kesebilir. Bunun seçime giden günlerde veya seçim geçişi yapıldığını düşünün.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.