Medya

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden T24 muhabiri Asuman Aranca ve T24 yazarı Tolga Şardan'a ödül

29 Temmuz 2023 12:05

T24 Haber Merkezi

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) "2022 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri", sahiplerini buldu. T24 muhabiri Asuman Aranca Rafet Genç Haber Ödülü'nü alırken; T24 yazarı Tolga Şardan da Köşe Yazısı Ödülü'ne layık görüldü. 

ÇGD'nin 2022 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri'ni kazanan gazeteciler açıklandı. 

ÇGD'den yapılan açıklamada, "Elbette bazı haberler var ki unutulmuyor. 2022 yılında da kamunun haber alma hakkı için kaleme alınmış, demokrasi ve özgürlüklere katkı sağlayan ve kamuyu aydınlatarak taşları yerinden oynatan haberler de okuduk. Meslek adına umutlandık. Aslında bu haberler ülke sorunlarının ve ülkenin gidişatının da birer notudur" denildi. 

Açıklamada ayrıca, "Gazetecilik mesleğini yapan emekçiler her geçen yıl, her geçen gün biraz daha zorlukla karşı karşıya kalarak mesleğini yapmak zorunda kalıyor. Hangi görüşten olursa olsun birçok basın kuruluşunda artık patronların tam hâkimiyet kurduğu ne yazık ki bir gerçek. Birçok meslektaşımızın haber peşinde koşarken imkanlarının engellendiğini, haberinin sansürlendiğini veya yaptırılmadığı gerçeğinin de farkındayız… Sendikasız ve çok zor şartlarda mesleğini yapmaya çalışan yüzlerce meslektaşımızın haberlerini yapmak için büyük emek harcadığından eminiz…" ifadeleri kullanıldı. 

T24'e iki ödül

T24 yazarı Tolga Şardan, "Sarallar soruşturmasının perde arkasında Soylu ile Aktaş arasında yaşananlar" başlıklı yazısıyla Köşe Yazısı Ödülü'nü aldı. 

ÇGD, Şardan'ın yazısıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Bir tarafta savcılık iddianamesine göre bir suç örgütü lideri diğer tarafta İstanbul Emniyet Müdürü. Bir diğer tarafta da İçişleri Bakanı. Türkiye bu tarz ilişkilere ne yazık ki “alışık”...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'a yönelik Sarallar Grubu operasyonuyla ilgili kendisine bilgi vermemesi ve Aktaş’ın “size söyleyince sızıntı oldu” sözleri tarihe geçecek ifadelerdi.

Tüm bu olanları ise deneyimli gazeteci Tolga Şardan’ın köşe yazısından öğrendik.

Emniyet içindeki bu “hesaplaşma” ve “kavga”yı birçok yazısında köşesine taşıyan Tolga Şardan, bizzat Bakanlık kurmayları tarafından da hedef alındı. ‘Devlet-Mafya-Siyaset’ ilişkisini bu çarpıcı örnekle bir kez daha ortaya koyan yazılar yalnızca yazarına yönelen tehditlere konu oldu ama yalanlanamadı." 

 
T24 muhabiri Asuman Aranca da, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda inanılmaz hırsızlık: Erdoğan’ın dağıtacağı oyuncakları çaldılar” başlığıyla servis ettiği haberiyle, Rafet Genç Haber Ödülü'ne layık görüldü. 
 
ÇGD'den Aranca'nın haberiyle ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:
 
 
"Bir çocuğun en büyük mutluluğu en basitinden de olsa oyuncaktır. Ancak haberle öğrendik ki saraydaki bazı “büyük abileri”, külliye çalışanı altı kişi için de mutluluk oyuncaklardan geçiyordu. Sarayda görev alan bazı çalışanların çocukların oyuncaklarına dahi “rant” olarak göz diktiğinin kanıtı idi bu haber.
 
Cumhurbaşkanlığı çalışanlarının milyonların vergileriyle alınan binlerce oyuncağı Beştepe’den çalıp satmalarına ilişkin haber, aslında basit bir hırsızlık gibi görünse de adeta bir Türkiye gerçeğini gösteriyordu.
 
Türkiye bu hırsızlığı Asuman Aranca’nın haberinden öğrendi." 
 
BirGün yazarı Timur Soykan da Hiranur Vakfı'ndaki 6 yaşında evlilik skandalını ortaya çıkardığı “Karanlık dünya bir çocuğu yuttu”, “Utancın Fotoğrafları”, “H.K.G. yalnız değildir” başlıklı haberleriyle, Haber Ödülü'ne layık görüldü. 
 
Ödül alan diğer gazeteciler şöyle:
 
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü
“Selefi cihatçıların ribat mekanı” - Hale Gönültaş - Kısa Dalga
 
Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü
“AKP içindeki kavganın son adresi Kızılay”, “Kızılay yöneticileri köşeyi dönmüş” - İsmail Arı - BirGün
 
Rafet Genç Haber Ödülü
“IŞİD emiri kırmızı bültenle aranırken Konya Devlet Hastanesi'nde tedavi görmüş” - Tamer Arda Erşin - Gürkan Demirtaş - ANKA
 
Behzat Miser Kent Haber Ödülü
“Kentin Soluğu Yazı Dizisi” - Uğur Şahin - BirGün

Röportaj Ödülü
“Bir Aktroll’ün itirafları” -  Seyhan Avşar - HalkTV

Yerel Haber Ödülü
“Lübnan’dan Hatay’a uzanan usulsüzlük iddiası” - Akın Bodur - İskenderun Ses

İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü:
“Bir torbanın ağırlığı” - Eylem Akdağ - Mezopotamya Ajansı

TV Haber Ödülü
“Böbrek pazarlığı” - Meral Danyıldız - Artı TV

Belgesel Ödülü  
"Coğrafya Haberdir" Tunca Öğreten - Murat Baykara - Ömer Çakan - Voys Medya

Dayanışma ödülü: Amasra maden işçiler ve aileleri

İşçiler için “kader” olduğu söylenen iş cinayetleri, 2022’de de toplu şekilde Amasra’da yaşandı. Yerin 300 metre altında çalışan 42 işçi üretim baskısı, yöneticilerinin almadığı önlemler, önemsenmeyen teknik sorunlar yüzünden hayatını kaybetti. Kurtulan işçiler arkadaşlarının yasını tutarken yöneticilerinden baş sağlığı dileklerinden bile önce ihmalleri dillendirmemeleri için telefon aldılar.

İşçilerin ve ailelerin mücadeleleri, kaybettiklerinin yeniden getiremeyecek olsalar bile bir daha benzeri olayların yaşanmaması ve ihmali olanların cezalandırılması için sürüyor.

ÇGD olarak yitirdiğimiz madencileri bir kez daha saygıyla anıyor, haklarını arayan maden işçilerinin ve ailelerinin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.