Medya

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden T24'e iki ödül: Tolga Şardan ve Asuman Aranca, ödüllerini 'gazetecilik yaparken hayatını yitiren gazetecilere' ithaf etti

ÇGD’nin “2022 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri”nde T24 iki ödülün sahibi oldu: "Tarihe geçecek ifadeleri Tolga Şardan'ın yazısından öğrendik. Türkiye, bu hırsızlığı Asuman Aranca’nın haberinden öğrendi"

T24 yazarı Tolga Şardan ve T24 muhabiri Asuman Aranca

28 Aralık 2023 19:58

T24 Ankara

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) “2022 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri”, Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki törenle sahiplerine teslim edildi. ÇGD’nin her yıl “kamunun haber alma hakkı için kaleme alınmış, demokrasi ve özgürlüklere katkı sağlayan ve kamuyu aydınlatarak taşları yerinden oynatan haberlere” verdiği ödüllerden ikisi T24 yazarı Tolga Şardan ile T24 muhabiri Asuman Aranca'nın oldu. Tolga Şardan Köşe Yazısı Ödülü’ne, Asuman Aranca Rafet Genç Haber Ödülü’ne layık görüldü.

Özgür Özel’den ÇGD’ye mesaj: Artık gazetecilerin bedel ödememesini diliyorum

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, ödül törenine mesaj gönderdi. AKP iktidarının gazetecilik mesleğini yapmayı zorlaştırdığını söyleyen Özel, mesajında şöyle dedi:

“Adalet, demokrasi ve ifade özgürlüğü alanında çok zor zamanlardan geçtiğimiz bugünlerde Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi kamunun haber alma hakkini koruyan meslek örgütlerinin varlığı hepimize güç vermektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının gazetecilik mesleğini yapmayı zorlaştırdığı, gazetecilerin, aydınların, düşünürlerin cezaeviyle tehdit edildiği, mesleğini yapamaz hale getirildiği günlerden geçiyoruz. Bu günlerin son bulmasını, artık gazetecilerin bedel ödememesini diliyorum. Derneğinizin yönetim kurulunu, organizasyonda emeği geçenleri, etkinliğe katılan tüm konukları ve ödül alan tüm değerli gazetecileri saygıyla selamlıyor, 2024 yılının ifade ve basın özgürlüğü sınırlarının genişletildiği, gazetecilerin mesleklerini sansüre uğramadan, otosansür yapmadan icra edebilecekleri ideal çalışma koşullarının oluşabileceği bir yıl olmasını temenni ediyorum.”

ÇGD Başkanı Kıvanç El: Bizim için her yıl zor ama bu yıl biraz daha zor oldu

Ödül töreni ÇGD Genel Başkanı Kıvanç El’in konuşmasıyla başladı. El, “Bizim için her yıl zor ama bu yıl biraz daha zor oldu. 6 Şubat depremleriyle başlayan, gazeteciliğin büyük bir darbe aldığı dönemleri yaşadık” dedi. El, grevdeki Sputnik işçilerine selam yollayarak şöyle devam etti:

“Sputnik grevi, örgütlenme ve sendikal mücadele adına önemliydi ancak beklediğimiz sonuçları alamadık. Kaybettiğimiz tek mücadele bu değildi. Dezenformasyon adı altında çıkarılan sansür yasasının sonuçlarını hep birlikte yaşadık. Bugün aramızda olan değerli Tolga Şardan tutuklandı. Daha bugün gelen gözaltı haberleri var. Ciddi bir mücadele süreci geçirdik ancak bu yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi’nden ne yazık ki gereken sonucu alamadık.” TV kanallarına RTÜK cezalarına da değinen El, “Tüm bu süreçlerde ÇGD olarak mücadelemizi sürdürdük. 2024’te de mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

El’in konuşmasının ardından ödüller, sahiplerine teslim edildi.

Tolga Şardan'ın ödülü: Tarihe geçecek ifadeleri yazısından öğrendik

T24 yazarı Tolga Şardan, "Sarallar soruşturmasının perde arkasında Soylu ile Aktaş arasında yaşananlar" başlıklı yazısıyla Köşe Yazısı Ödülü'nü aldı. Şardan, ödülünü Gazeteci Zeren Gültekin’den aldı. Şardan, ödülünü gazetecilik yaparken sokakta hayatını yitiren meslektaşlarına ve sokakta hâlâ gazetecilik yapan genç gazetecilere adadı.

ÇGD, Şardan'ın yazısıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

T24 yazarı Tolga Şardan

“Bir tarafta savcılık iddianamesine göre bir suç örgütü lideri diğer tarafta İstanbul Emniyet Müdürü. Bir diğer tarafta da İçişleri Bakanı. Türkiye bu tarz ilişkilere ne yazık ki “alışık”... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'a yönelik Sarallar Grubu operasyonuyla ilgili kendisine bilgi vermemesi ve Aktaş’ın “size söyleyince sızıntı oldu” sözleri tarihe geçecek ifadelerdi.

Tüm bu olanları ise deneyimli gazeteci Tolga Şardan’ın köşe yazısından öğrendik.

Emniyet içindeki bu “hesaplaşma” ve “kavga”yı birçok yazısında köşesine taşıyan Tolga Şardan, bizzat Bakanlık kurmayları tarafından da hedef alındı. ‘Devlet-Mafya-Siyaset’ ilişkisini bu çarpıcı örnekle bir kez daha ortaya koyan yazılar yalnızca yazarına yönelen tehditlere konu oldu ama yalanlanamadı.”

Asuman Aranca'nın ödülü: Türkiye, bu hırsızlığı Aranca’nın haberinden öğrendi

T24 muhabiri Asuman Aranca, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda inanılmaz hırsızlık: Erdoğan’ın dağıtacağı oyuncakları çaldılar” başlıklı haberiyle Rafet Genç Haber Ödülü’ne layık görüldü. Aranca ödülünü geçen yıl hayatını kaybeden Türkiye'nin önemli yargı muhabirlerinden Nurettin Kurt’a adadı.

ÇGD, bu ödülü Aranca’ya neden verdiklerini şöyle açıkladı:

T24 muhabiri Asuman Aranca

“Bir çocuğun en büyük mutluluğu en basitinden de olsa oyuncaktır. Ancak haberle öğrendik ki saraydaki bazı 'büyük abileri', Külliye çalışanı altı kişi için de mutluluk oyuncaklardan geçiyordu. Sarayda görev alan bazı çalışanların çocukların oyuncaklarına dahi 'rant' olarak göz diktiğinin kanıtı idi bu haber.

Cumhurbaşkanlığı çalışanlarının milyonların vergileriyle alınan binlerce oyuncağı Beştepe’den çalıp satmalarına ilişkin haber, aslında basit bir hırsızlık gibi görünse de adeta bir Türkiye gerçeğini gösteriyordu. Türkiye bu hırsızlığı Asuman Aranca’nın haberinden öğrendi.”

Ödül alan gazeteciler

ÇGD 2022 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri'ni alan gazeteciler

ÇGD 2022 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri’nin tüm sahipleri şöyle:

  • Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü: “Selefi cihatçıların ribat mekanı” - Hale Gönültaş - Kısa Dalga,
  • Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: “AKP içindeki kavganın son adresi Kızılay”, “Kızılay yöneticileri köşeyi dönmüş” - İsmail Arı – BirGün
  • Rafet Genç Haber Ödülü: “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda inanılmaz hırsızlık: Erdoğan’ın dağıtacağı oyuncakları çaldılar” - Asuman Aranca -T24
  • Rafet Genç Haber Ödülü:  “IŞİD emiri kırmızı bültenle aranırken Konya Devlet Hastanesi'nde tedavi görmüş” - Tamer Arda Erşin - Gürkan Demirtaş – ANKA
  • Köşe Yazısı Ödülü: “Sarallar soruşturmasının perde arkasında Soylu ile Aktaş arasında yaşananlar" - Tolga Şardan - T24
  • Behzat Miser Kent Haber Ödülü: “Kentin Soluğu Yazı Dizisi” - Uğur Şahin - BirGün
  • Röportaj Ödülü: “Bir Aktroll'ün itirafları” - Seyhan Avşar - HalkTV
  • Yerel Haber Ödülü: "Lübnan'dan Hatay'a uzanan usulsüzlük iddiası" - Akın Bodur - İskenderun Ses
  • İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü: "Bir torbanın ağırlığı”  - Eylem Akdağ - Mezopotamya Ajansı
  • Belgesel Ödülü: "Coğrafya Haberdir" Tunca Öğreten - Murat Baykara - Ömer Çakan - Voys Medya"
  • Dayanışma ödülü, Amasra maden işçiler ve ailelerine verildi.