Dünya

Britanya, savunma harcamalarını "savaş temeli" üzerine oturtacak; Ruanda için "bir daha düşün, başbakan"; Kuzey Makedonya sandık başında | Dünya Basınında Bugün

24 Nisan 2024 09:51

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere'nin savunma harcamalarını 2030 yılına kadar milli gelirin yüzde 2,5'una çıkararak "savaş temeli" üzerine oturtma sözü verdi. The Independent gazetesi, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Ruanda tasarısı konusundaki ısrarının bir ileri adımı olarak parlamentodan geçmesinin ardından konuyu manşetine taşıdı. Gazete, "Rishi Sunak, kaba ve duygusuz yeni yasasının tekneleri durduracağına ya da başka bir trajediyi önleyeceğine gerçekten inanıyor mu?" diye sordu ve "Bir daha düşün, başbakan" manşetini attı. Yedinci ayına giren İsrail-Gazze savaşına karşı devam eden üniversite protestoları, üniversite kampüslerindeki antisemitizmi kınamak ve öğrencilerin protesto hakkını desteklemek arasında dikkatli bir denge kurmaya çalışan Başkan Biden'ın İsrail'e verdiği koşulsuz desteğin hala karşı karşıya olduğu siyasi zorlukları ortaya koyuyor. Diplomatik kaynaklar, Al Arabiya English'e yaptıkları açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu hafta sonu Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini duyurdu. Kuzey Makedonya'daki seçmenler, ülkenin AB perspektifini belirleyebilecek bir test oylaması olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için sandık başında. 

24 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya savunma harcamalarını "savaş temeli" üzerine oturtacak

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere'nin savunma harcamalarını 2030 yılına kadar milli gelirin yüzde 2,5'una çıkararak "savaş temeli" üzerine oturtma sözü verdi.

Başbakan, Britanya ve diğer NATO üyelerinin, "kendi güvenliği için daha fazla fedakarlık yapmak istemiyorsa" ABD'nin Batı'yı savunmak için "herhangi bir bedel ödemesini" bekleyemeyeceklerini söyledi.


The Independent | Yeniden düşün, başbakan

The Independent gazetesi, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Ruanda tasarısı konusundaki ısrarının bir ileri adımı olarak parlamentodan geçmesinin ardından konuyu manşetine taşıdı. 

"Yedi yaşındaki bir kız çocuğu, Ruanda tasarısının kabul edildiği sabah, göçmenlerle dolu bir gemide ezilerek öldü. Tasarının kabul edilmesinden birkaç saat sonra çekilen bu fotoğraf, Manş Denizi'ni geçmeye çalışan insanlarla dolu bir başka botu gösteriyor" diyen gazete, Başbakana'a şöyle seslendi:

"Rishi Sunak, kaba ve duygusuz yeni yasasının tekneleri durduracağına ya da başka bir trajediyi önleyeceğine gerçekten inanıyor mu? İşte bu nedenle sesimizi BM'nin sesine katıyor ve çağrıda bulunuyoruz... Bir kez daha düşünün Sayın Başbakan."


The Washington Post | Protestolar yayılırken Biden dikkatli bir denge kurmaya çalışıyor

The Washington Post gazetesi, "Yedinci ayına giren İsrail-Gazze savaşına karşı devam eden üniversite protestoları, üniversite kampüslerindeki antisemitizmi kınamak ve öğrencilerin protesto hakkını desteklemek arasında dikkatli bir denge kurmaya çalışan Başkan Biden'ın İsrail'e verdiği koşulsuz desteğin hala karşı karşıya olduğu siyasi zorlukları ortaya koyuyor" diye yazdı. 

ABD'de, ülkenin çeşitli kampüslerindeki öğrenciler, üniversitelerine İsrail'le her türlü ilişkilerini kesmeleri ve kalıcı bir ateşkesi desteklemeleri için baskı yapmak üzere kamplar ve barikatlar kurdular.


Al Arabiya | ABD Dışişleri Bakanı, Çin'in ardından Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

Diplomatik kaynaklar, Al Arabiya English'e yaptıkları açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu hafta sonu Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini duyurdu.

Kaynaklar, bu hafta Çin'e gidecek olan Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Riyad'daki Dünya Ekonomik Forumu'na katılmasının beklendiğini ve forum çerçevesinde ikili görüşmeler yapabileceğini söyledi.


eKathimerini | Kuzey Makedonya'da seçmenler sandık başında

Kuzey Makedonya'daki seçmenler, ülkenin AB perspektifini belirleyebilecek bir test oylaması olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için sandık başında. 

Küçük Balkan ülkesi, NATO ve AB'ye katılım yolunu açacak bir süreçte Yunanistan ile Prespes Anlaşmasını imzaladıktan sonra 2018 yılında adını değiştirdi. Her ne kadar 2020'de NATO'ya katılmayı başarmış olsa da, AB üyeliği Bulgaristan ile dil ve kültürel miras konusundaki anlaşmazlık ve AB genişleme yorgunluğu gibi bir dizi nedenden dolayı durmuştu. 

seçimlerde yedi aday yarışıyor ancak iktidardaki SDSM tarafından desteklenen görevdeki Stevo Pendarovski ve muhafazakar ana muhalefet VMRO-DPMNE tarafından desteklenen Gordana Siljanovska-Davkova ilk iki sırada yer alıyor.

İkinci tur oylamanın 8 Mayıs'ta parlamento seçimleri ile birlikte yapılması bekleniyor.