Ekonomi

Britanya ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0.2 daraldı

Ülke ekonomisi, eylül ayında ise yüzde 0.6 daraldı

11 Kasım 2022 11:53

Britanya ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde (temmuz-eylül arası) yüzde 0.2 daraldı.

Veri, yüzde 0.5 daralma bekleyen piyasa beklentisine göre iyi gelmesine rağmen Britanya'nın yılın son çeyreğinde resesyona girmesi bekleniyor. 

Britanya ekonomisi eylül ayında ise yüzde 0.6 ile yüzde 0.4 olan beklentilerin üzerinde daraldı. Uzmanlar, Kraliçe Elizabeth'in ölümü nedeniyle ilan edilen 'Banka Tatili'nin eylül ayındaki yüzde 0.6'lık daralmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

Ülke ekonomisinin Covid-19 salgını öncesi seviyesi olan Şubat 2020 düzeyinin yüzde 0.2 altında olduğu tahmin ediliyor. Britanya ekonomisi, Covid-19 öncesi ulaştığı ekonomik büyüklüğü henüz yakalayamayan ender sayıdaki gelişmiş ülke arasında bulunuyor. 

İngiltere Merkez Bankası'nın geçen ay yaptığı açıklamasında ülkenin iki yıl sürebilecek derin bir resesyona girebileceği ve yüzde 3.5 seviyesinde olan işsizliğin ikiye katlanabileceğini belirtilmişti.

Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt, "Zorlu günlerin önümüzde olduğunun farkındayız. Ekonomik güven ve istikrarı sağlamak için aşırı zorlu kararlar almamız gerekecek" demişti.